ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Juha od trešanja i badema


Čim se krenu trešnje, znamo da je ljeto tu. ove su godine rodne, ja sam već pravila i štrudlu i torte i pite, a danas juha! Juha od trešanja i bademovog mlijeka. Inače, okus badema i trešanja se jako lijepo nadopunjuje, a ova juha, umak ili jednoastavno desert sastoji se od tri dijela.



Pa idemo redom, prvo bademovo mlijeko, neki to zovu sok, što je možda ispravnije, no ja ću ga zvati mlijeko zbog vizualne sličnosti s običnim, kravljim.



Prvo treba bademe neoguljene, po mogućnosti domaće, preko noći potopiti u hladnu vodu i namočiti kao grah. Drugo jutro ih se procijedi i sa svježom vodom prokuha. Ohladiti i odvojiti ih od lupine. Staviti ih u neki jači blender i sa dvostrukom količinom (možda i više, ovisi koji intenzitet želite) svježe vode dobro usitniti, te zatim kroz cjediljku ili gazu procijediti. Dobit će te mlijeko i ono što je ostalo su usitnjeni bademi. U pravilu to se baca, no ja to dehidriram i upotrebim za kolače, sasvim je ok. To bademovo mlijeko može se koristiti za razne kreme ili napitke, čak koktele, a i neka slana jela, a stoji zatvoreno u frižideru par dana. Za ovu juhu uzela sam tri dcl tog mlijeka, 2 žlićice nekog slada ili šećera i jednu žličicu gustina, promješala i prokuhala. Dobila sam finu gustu tekućinu opojnog mirisa i okusa.



Crveni dio juhe su očišćene trešnje od koštica, prokuhane u vodi s malo šećera. Kad su mekane, štapnim mikserom usitnjene, pa isto treba dodati malo gustina da kad prokuha malo ugusti. Ohladiti i bijelu i crvenu smjesu, izliti na tanjur i dodati "noklicu", kad je to već juha.





To je jedan starinski kolač od trešanja ili nekog drugog sitnog voća, a u bakinoj knjizi recepata napisane su mjere u filđanima, nadam se da svi znate što su to filđani, to su one male šalićice iz kojih se nekad pila turska kava. Danas ih više nema ni za vidjet.



E, pa ide ovako: istući snjeg od 5 bjelanjaka, u njega dodati 5 filđana šećera, 5 žutanjaka, 5 filđana brašna i 3 filđana ulja. To se izlije na plitki pleh, pobacaju se očišćene trešnje i pospe mljevenim bademima (posušeni manji dio ostatka od mlijeka). Peći na 200 st. oko pol sata.
Svojim fetiš pomagalom u kuhinji režem noklice i potapam ih u juhu. Gore malo šlaga i listić mente. Dobro nam došlo ljeto!

Broj komentara: 11:

  1. Ovo ti je fantastično, fotke tako izazovne. Sad si me sjetila za fildžane, imam ih u kuhinji na vikendici, nikako da donesem doma, uvijek zaboravim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. svaki put me ostaviš bez daha. ovo je nešto fantasstično i totalno po mom ukusu, predivan ljetni desert. U Španjolskoj se ljeti konzumiraju ovakve slatke "gazpacho" juhe od raznog voća, samo u sirovoj verziji pa sam pomislila da je nisi termički obradila. :) Baš sam nedavno radila bademovo mlijeko, obožavam ga i stavljam ga u voćne frapee,i čak u talijansku kavu iz moke, a kako kažeš, odlično je i u slanim verzijama. Fotke su ti također fantastične. :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ostavila si me bez riječi, famozno! Ima fildžana, ako ne ovdje u Bosni, sigurno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno!! Oduševila si me s ovim bademovim mlijekom, to ću svakako isprobati :)
    Divne su mi sve slike, ali posebno mi se dopala ona prva s trešnjama u predivnoj zdjelici... Divno!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mora da je divno i super fino. Pravi starinski recept, iz vremena kada su žene bile domaćice i većinu vremena mogle potrošiti na ovako zahtjevne recepte. No više nije tako i možda neopravdano, ali moja feministička strana ne voli trošiti puno vremena na kuhanje. Nitko više od mene ne cijeni ovakve divne stvari, ali ima toliko još divnijih na koje se može trošiti vrijeme.Ma, teško mi je objasniti. Jednostavno, možda i nepravedno, sve što mi miriši na vrijeme prije '68 nekako me ne privlači. Stoga ću lijepo uživati u tvojim prekrasnim fotkama i guštati kroz sliku.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ova juha zvuči fenomenalno. Recept spremljen!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasna kombinacija, odusevljena sam corbicom od tresanja:)
    Sve ste jako lepo uklopili.
    Imam kod mojih jedan mali fildzan, iz koga sam obozavala da pijem kada sam bila mala, secam se da je imao zvezdicu na dnu, moram ga pronaci:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga moja ovo tako divno izgleda da sam ostala bez teksta! Sve pohvale,divna si!

    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  9. Bademovo mlijeko sam jednom radila i zbilja mi se jako svidjelo. Jedini problem s izradom takvih mlijeka je što sam ja nestrpljiva pa mi je ta izrada predugačka. Ipak za ovu juhe se isplati malo pričekati i napraviti mlijeko.
    Oduševljena sam kombinacijom i bojama na fotkama. Predivno izgleda juha, ovo je baš prava stvar za ljeto. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmm, pa ovo je fantasticno. Kad nas ce uskoro poceti sezona jagoda i mislim da ce ovo biti prvi desert napravljen od njih :-)
    Sve pohvale za recept, slike i kompletan utisak :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlično Dunja, i jako interesantno.
    Nisam se još susrela sa bademovim mlijekom , hvala ti na receptu sa pripremu. Ovako sa trešnjama i "noklicom", ovo je sjajno. A slikice me tek oduševljavaju , zbilja prekrasne !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails