nedjelja, 4. prosinca 2011.

Plavac mali - kolač veliki


Ovim postom predstavit ću vam jedan super kolač, bogat po okusu, jednostavan za napravit a radi se za Martinje, koje je prošlo, ali nema veze, finog crnog vina ima uvijek. Zatim neobičnu biljčicu fizalis, još je zovu Peruanska jagoda, i naravno porijeklo je iz južne Amerike, no sadi se čak i u Zagorju. Mene uvijek opčini njen fotogenični izgled, volim ju staviti na razne kolače kao ukras, no okus je stvarno po nekoj jagodi. Od ovih naranđastih bobica probala sam izvrsnu marmeladu, u stvari slatko. 



E sad kolač. Ovaj put radila ga je moja kćer, to je njezin omiljeni, makar ni ona kao ni ja nismo baš neke obožavateljice slatkiša, ali ovaj i nije pretjerano sladak. Moja kćer Nina je mamica jedne četverogodišnje djevojčice Meline, ne stigne puno kuhati i praviti kolače, ali subota je njen dan. Više je vremena i od redovnog posla relaksira se uz štednjak. Kolač je odličan  uz čašicu istog vina s kojim se pravio i malo maskarponea ili nekog sirnog namaza, koji se može dodatno zasladiti, a i ne mora. 


Potrevno je mali kalup 30x12 cm:
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 3 jaja
  • 1 vnili šećer
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa
  • 1 dcl crnog vina


Postupak:
  1. Odvojiti jaja i istući bjelanjke s polovicom šećera i staviti na stranu
  2. Mikserom dobro umiješati žutanjke, masalac, šećer i med
  3. Dodati sve redom i ostalo i na kraju snijeg od bjelanjaka


U namašćen pleh izliti smjesu i peći 40 minuta na 180 st.C. Nakon pola sata provjeravati drvenim štapićem da se kolač ne pre suši.


Napomena:
  • Možda vam se čini da nema praška za pecivo, stvarno je bez praška
  • Mjera je mala i neće biti visok
  • Probali smo povećati mjeru da bude viši, no meni je ipak bolji ovako
  • Mogu se staviti grožđice namočene u vinu, no onda se lošije reže, pa smo s vremenom odustali


Uživajte u ovom pred prazničnom vremenu!






Broj komentara: 16:

  1. Podsjeća§e na sočne browniese koe obožavam. Crno vino i čokolada-prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. jaooo, fantastično, opet nešto po mom guštu. Radila sam toplu čokoladu sa crnim vinom i praline od tamne čokolade sa crnim vinom, sev sa teranom i borgonjom, i obožavam spoj tamne čokolade i crnog vina! Ovo radim ovaj tjedan, obavezno, a ići će dobro ka i Božićni jestivi poklon! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam ovakve socne kolace i moram priznati da nikada jos nisam stavljala vino u kolac, ne znam zasto! predobro zigleda, moram probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolač izgleda božanstveno, a fizalis je više nego fotogenična voćkica.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj kolač mora biti jako jako ukusan jer su i fotografije to dočarale, predivno je sve!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam se nauzivala uz fotke:) Prosto, fantasticno mi prija ova narandzasta boja i andjeli u pozadini...
    Kolac verujem da je ukusan... a, crno vino nikad nije na odmet, naprotiv:))) Pozdrav tebi i tvojim devojkama:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Moja prijateljica koja proizvodi izvrsno vino ne može nikako prihvatiti da ja ne volim vino, osim ovako ukomponirano u neko slasno jelo kao što je ovaj kolač:)
    Biće da su i ovi anđeli tvoju ruku djelo!
    Fantastičan kolač a sramota me više ponavljati se kako su slike čarobne! A šta ću kada je tako!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je pravi kolač uz čašicu vina i sa vinom. Moja mama i ja volimo ovakve kolače, a vjerujem da smo to naslijedili od njezinoga tate koji ih je tek obožavao. Recept bilježim i prvom prilikom ću ga mami pripremiti, a i ja ću se počastiti :)
    Biljku i plod sam primjetila , ali nisam znala ništa o njoj. Potpuno se slažem da je fotogenična, kao i sve na tvojim slikama, i ovaj kolač si divno prezentirala !

    OdgovoriIzbriši
  9. Kolač izgleda jako ukusno, a slikice su super!
    Lijep pozdrav draga Dunja!:)

    OdgovoriIzbriši
  10. I mi planiramo dogodine saditi fizalis. Nadam se da ce nam uspeti...
    Kolac je super. Pravila sam jednom slican i jako fin je bio...

    OdgovoriIzbriši
  11. nisam još probala ovu kombinaciju, crno vino i čokolada!!snite prekrasno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  12. Naslov je genijalan, kao i dekoracija. Nisam baš ljubitelj vina u kolačima.

    OdgovoriIzbriši
  13. Super izgleda, baš onako sočno. A fizalis mi je totalno nepoznata namirnica. Moram probati.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kombinacija crnog vina i čokolade je već isprobani savršeni spoj :) Divno Dunja :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Stvarno fantastično.Verujem da Melina samo subotom kuva jer to radim i ja.Subota i nedelja su mi dani kada sam kući i onda se relaksiram uz šporet.Mada sam u jednom ženskom časopisu pročitala da nbas naprotiv vikendom treba da se odmaramo, šetamo a ne da kuvamo jer nas to dovodi do depresije?!smesno.Ja e uvek odmorim kada pripremam neku čokoladnu tortu ili neki kolač.U ostalom živim sama pa nemam ko da mi to sve skuva.Mada sam pre imala neke faze premora kada me je recimo nekih mesec dana mrzelo ama da operem sudove!Ukrasi su tako lepi,uvek Dunja imate nesto lepo!

    OdgovoriIzbriši
  16. ovo me je baš osvojilo i upravo sam ga prepisala u sveku, pa ću ovih dana-čitaj sutra-isprobati

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails