Volite li egzotične čajeve
ili samo onaj od šipka i kamilice kao ja, ma šta kao ja, uopće ne pijem čajeve,
makar mi se jako dopadaje lijepe šalice, volim rituale oko čajeva, sviđaju mi
je keksići i mali trokutasi sendvići koji se serviraju uz poslijepodnevni čaj.
Donosim vam ovaj put moderne
i po malo neobične kekse s neobičnim čajevima. Ako ste ljubitelj eksperimentiranja i iskušavanja
novotarija, ovo je za vas, ako ne, uživajte samo u slikicama.
Ovi keksi su daleko od onih
starinskih bakinih, no ja sam u
njih zaljubljena, volim boje, volim neobične kombinacije, volim iznenađenja, a
uz to sve skupa rado zalutam i u neobične okuse.
U receptu naći ćete osnovu, a
potom otvoren put za vlastitu
kreaciju nečeg novog. Dodaci koji su dodani mogu se zamjeniti nečim
svakidašnjim, ili se držati recepta. Još moram dodati da si ti čajevi prilično skupi i ne moraju se potrošiti samo za kekse, mogu se koristiti kao dodaci jogurtu ili jednostavno kao čajevi.
Neke opće upute:
-
naj bolje je tijesto
izraditi u nekom kuhinjskom robotu
-
što manje dodirivati
rukama
-
uvijek tijesto vrlo
hladno rezati i stavljati peći
ispečene kekse ohladiti na rešetki
Osnovni recept:
-
80 g brašna od kestena
-
130 g oštrog pšeničnog
brašna (može i isključivo pšenično brašno, u tom slučaju 210 g)
-
100 g šećera, može se slobodno smanjiti količina šećera tko ne voli slatko, crne sam radila sa smeđim, a zelene i roza sa običnim da se ne poremeti boja
-
1 jaje
-
120 g maslaca
-
malo soli
ZELENI KEKSI – dodati u
brašno 1 i pol žličicu Matcha praha i na kraju 80g sitno nasjeckanih pistacija
CRNI KEKS – dodati u brašno 3
žličice Acai praha i na kraju 80g pinjola
ROZA KEKS - dodati u brašno 2 žličice Camu Camu
praha i na kraju 80g sušenih brusnica
1. u kuhinjski robot ili mikser staviti sve suhe tvari i
ujednačiti suhu masu
2. dodati jaje i maslac i najjačom brzinom izraditi
tijesto
3. ovo je trenutak kad treba dodati sjemenke i kratko ih
umješati
4. pripremiti komad najlonske folije i u nju zamotati
tijesto kao u vidu neke kobase te staviti na hladno barem dva sata
5. tijesto će postati čvrsto i nazubljenim nožem rezati
fete otprilike 1 cm debljine te ih položiti na pleh obložen masnim papirom
6. peći u zagrijanoj pećnici 12 - 15 minuta na 180 st.C na naj gornjoj prečki
7. čim su pečeni vaditi ih špahtlom na rešetku
Uvijek volim imati ovakve
kekse u zalihi i odnjeti ih lijepo zamotane na poklon.
ovo je jako zanimljivo! dopadaju mi se ovakvi za nas noviteti. I fotke su prelijepe
OdgovoriIzbrišiOvaj dodatak keksićima brašna od kestena čini ih još boljim ,baš zanimljivi dodaci a još mi je u sjećanju od prošle godine kokosova mast.
OdgovoriIzbrišibaš posebno!!
OdgovoriIzbrišiSuper interesantno izgledaju ovi keksići!:) Voljela bi probati nešto takvo! Slikice su kao i uvijek izvrsne!:)
OdgovoriIzbrišiŽelim ti ugodan vikend draga!
Matcha kekse već odavno namjeravam napraviti, već sam ih više puta vidjela po blogovima, ali nikako da kupim matcha čaj...Ovi keksići izgledaju grandiozno, sastojci su odlični, i posljednja slike me je prosto očarala! Ok, priznajem, ne samo posljednja ;)
OdgovoriIzbrišiSvakako bih probala, a sad da li bi mi se svidjelo, ne znam. Mislim da bih najprije posegnula za tamnima :)
OdgovoriIzbrišiZeleni caj(matcha) imam i evo odmah cu siprobati:)Mislim d aje bas lepo kad serviras ovako razne boje i malo drugaciej ukuse;)
OdgovoriIzbrišiOvi keksi su fantasticni. Ne znam gde kod mene u gradu mogu kupiti ove cajeve, ali ako ih nadjem sigurno cu probati jer mi se jako dopadaju! Ovako poredjani bi bili i idealan poklon...
OdgovoriIzbrišiuuh, ovaj acai powder i camu camu baš gledam u bio&bio neki dan, ma reci mi da li si brašno od kestena ovdje kod nas nabavila, jer ovakvo identično sam vidjela u Italiji u njihovom bio dućanu, a i baš sam nedavno napomenula bio&bio trgovinama kako bi mogli to brašno nabaviti, jer je stvarno odlično i može se svašta od njega raditi. Ne moram ti ni reć da je sve po mom ukusu, kao da si mene pitala kakve želim kekse, definitivno volim ovakve "eksperimente". :)))
OdgovoriIzbriši@ Hvala svima na komentarima i posjeti
OdgovoriIzbriši@ Nevena, da znas da sam mislila na tebe kad sam radila ove kekse.
Za kestenovo brasno odi na Garden imaju cak i web prodaju i salju postom.
Joj, pa ovo je genijalno.Jel brasno od kestena isto ima u bio prodavnicama?Savrseno izgledaju.Recept pravo osvezenje medju blogovima!
OdgovoriIzbrišiKako su lijepi, i meni se svidja ova egzotika:)))
OdgovoriIzbrišiBas sz zanimljivi i egzoticni! Pitala si za caj i moram reci da ih sve vise i vise pijem, omiljeni mi je earl grey sa malo mleka.
OdgovoriIzbrišiDraga Dunja, ovi keksići su zbilja posebni, jako interesantni i za mene kao naručeni. Ljubitelj sam čaja, 2-3 šalice dnevno i uvijek u potrazi za novim , zanimljivim okusima. Sada uz čaj evo i keksića koji mu pripadaju. Oduševljena sam sa svim keksićima i sve ću ih isprobati. Prekrasno izgledaju ! I znam da će im se posebno razveseliti moja mama kada joj ih poklonim. Hvala ti !!
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju. Ja pijem čaj svako večer dok se opuštam uz knjigu i jako volim imati neki suhi kolačić uz čaj. Krasne fotke.
OdgovoriIzbriši