utorak, 11. listopada 2011.

Siromaško jelo drugi dio - crne štrukle


U seriji "skromnih" jela, evo jedno koje me je naučila jedna stara gospođa sa sela. To su zapravo obični štrukli, ili zapravo pre obični, i u tome je njihova ljepota. U originalu se spravljaju u krušnoj peći, no mogu se napraviti i u običnoj pećnici. 


Cijela priča je u tome, da zbog silnog siromaštva i oskudice, štedila se masnoća, štedilo se zapravo sve, i da bi tome doskočili, mjesto da su namastili pleh uljm ili mašću, poslagali su na dno velike listove kupusa i na njega položili sirove štrukle i jednostavno to stavili u peć. Ničim se nisu premazivale, ni putrom, ni uljem, ni vrhnjem. Zvuči oskudno, ali je vrlo, vrlo jestivo.


Potrebno je za tijesto:

  • 300 g crnog sitnog brašna ( ja ga nisam imala, pa sam uzela 150 g glatkog i 150 g oštrog običnog brašna)
  • 1 žlica ulja
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 i pol dcl vode (odprilike)
Za nadjev:
  • 600 g svježeg kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 2 žličice soli


Sastojci za tijesto se rukom dobro izmješaju u zdjeli, pa malo na dasci da se sve dobro sjedini, tijesto ne smije biti ni pre tvrdo ni pre mekano, premazati ga uljem, pokriti i ostaviti pola sata da miruje. Razvući ga na pobrašnjenom stolnjaku, pokapati sa sasvim malo ulja i pometati grudice nadjeva kojeg smo smutili sa navedenim sastojcima.


Posložiti listove na pleh, na njih poslagati tanjurićem izrezane štrukle i staviti peći pola sata na 200 st.
Oni se ničim ne premazuju, ostaju sasvim suhi, no ima neke izvorne čari u tome. Kako se temperatura u pećnici polako zagrijava, kupus počne goriti i isušivati se. Čak se na neki način zadimi, no to daje poseban okus, a kad su štrukli gotovi, kupusu više ni traga, ostali su sano neki izgoreni crni tragovi.


Zato se oni zovu Crni štrukli, a ako volite one masnije i vrhnjaste štrukle, ovo nemojte ni pokušavati napravit, ovi štrukli su suhi, mirisom podsjećaju na starinu i plamen žive vatre.


Broj komentara: 19:

  1. Bože moj, pa kako su žene bile dovitljive. Doduše muka ih je naterala da se dosete svih tih stvari. Štrukle sam probala, a sad idu sve varijacije na temu pošto sam ovladala osnovnim receptom. Pre neki dan sam pravila jednu staru stru sirotinjsku pitu iz Niša. U pitu kao fil ide samo kukuruzno brašno, ulje i voda. Joj, kako je to dobro. Cela pita ispadne kao proja. Ne mogu da stignem sve da objavim, ali stići će i to na red. Volim te jednostavne recepte. što jednostavnije, to bolje. Pre se nije imalo mnogo ali ne znači da se nije fino jelo, bar povremeno. Slike su sjajne.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je zanimljivo čitati kako su se ljudi snalazili u vrijeme neimaštine. Ovo s kupusom kao podlogom mi je fascinantno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slikice su prekrasne Dunja. Inače neka od tih starinskih i kao siromaških jela iz prošlosti je i meni predala moja mama, a njoj je pak predala njena baka.. I to mi je baš dožvljaj jesti znajući da je neki moj predak (prabaka) u prošlosti to jela i pripremala, bez obzira što su siromaška!

    OdgovoriIzbriši
  4. U malim stvarima, onim običnim i posve jednostavnim krije se sva ljepota ovog svijeta. Tako i u ovim tvojim siromaškim štruklima koje si nam danas pripremila.
    One govore o teškim vremenima u kojim su živjele naše bake, pametne i vrijedne žene, sposobne da od malih stvari naprave čaroliju.

    Hvala na još jednom prekrasnom postu:)

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odusevljena sam ovom idejom, iako dosta toga znam sto mi prica moja baka, za ovo nisam znala. Kladim se da su ove strukle bolje od blo kojih koje radimo danas uz sva ostala pomagala:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako zanimljivo, prvi put čujem za ovo! Meni bi ive štruklice jako prijale, nemam potrebu za masnijima, mada volim i te :) Kako su ljudi bili dovitljivi i čime su se sve služili u oskudici i štednji, to je čudo jedno. Mi u ovo suvremeno vrijeme ne poznajemo takvu maštu...

    OdgovoriIzbriši
  7. he he ,sada sam se i nasmijal...zato sto je moja mam kruh znala da pece tako na listovima kupusa,a ja mislila da je to stavila kako nebi prljala tepsiju...nista ne mislim !!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. vrlo interesantan način,pečenja štrukli, za to još nisam čula!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ova siromaška jela pravi su ti pogodak i jako mi se sviđa da netko posta o njima. Pogotovo o jelima koja ne dolaze iz vječite Dalmacije ili možda Slavonije (ipak manje). Naše bake bile su majstorice od ničega napraviti nešto izuzetno, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  10. Nikada nisam čula za štrukle pečene na listovim kupusa. Domišljato.

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš bi mi sad pasali štrukli, odlično izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako cenim ovakve "izume", jer stvarno se treba dosetiti i biti maksimalno kreativan da se "izvuče" od ničeg NEŠTO i to ovako dobro! Oduševljena sam upotrebom kupusa! Bravo, Dunja. Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Meni ovi strukli odlicno izgledaju... Mogu misliti kako su dobrog ukusa! I jos sa mirisom na rernu. Podsecaju me na pitu od sira koju je moja baka pravila. Nije isto, znam, ali zamisljam da je ukus jako slican...
    Inace, pravila sam zlicnjake od heljdinog brasna - odlicni su! Nisam ih fotkala ovaj put, ali stvarno su dobri! :) Hvala na receptu puno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Eh nekad su ljudi morali da traze inspiraciju i nacin d anaprave nesto od malo toga...Odlicno ej ovo..mene ke odmah privuklo crno brasno..obozavam ga;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaki se put oduševim tvojim postovima, jer nema šta ne znaš. I veoma hrabro ideš u istraživanje neke nepoznate hrane i to mi se veoma dopada. A divote koje izrađuju tvoje vrijedne ruke vođene tvojom maštom? Samo nebo je granica! :)))

    Sviđaju mi se štrukle na ovakav način, jer ja ne volim one koje su zalivene vrhnjem. meni su previše gnjecave. Ali oveeee :))))
    Još u nekom receptu vidjeh da se kruh peče na listovima kupusa ali nisam ga pravila. Ali tvoje štrukle oću. I nemam ni ja to sitno brašno, za koje, ruku na srce i ne znam kako izgleda, pa ću tvoj recept slijepo da pratim. :)
    Krasno!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ta naša divna tradicija ,nisam znala za ovaj dio s kupusom, jako zanimljivo.A tek štrukle definitivno drugačije ali isto primamljive.

    OdgovoriIzbriši
  17. nikad nisam čula za ovaj način, jako zanimljivo i stvarno vrlo dosjetljivo

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala svima na posjeti i komentarima, iz ove serije o siromašnim jelima još će stići samo jedan post, uskoro.

    OdgovoriIzbriši
  19. Bravo Dunja za postove o siromaškim jelima koja se meni jako sviđaju i mislim da uopće nema veze što su siromaška, ona su zanimljiva i ukusna i tradicija koju treba njegovati. Ovo sa listovima kupusa mi je nešto novo i skroz posebno, a i štruklice mi se sviđaju. Bilježim ovaj recept definitivno ! Krasna mi je i prezentacija i slikice, kupus mi posebno dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails