ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Majin tumbet na moj način


Nedavno je Maja sa bloga Cooks and Bakes objavila post Lučene paprike, Fotografija famozna, otvara apetit, a tek čitajući shvatim šta to znači lučene, no tada naiđem na njenu preporuku o nekom jelu Tumbet, nikad čula ni vidjela. objavljeno je lani, ali mi je promaklo. I kliknem ja na taj tumbi (tako smo ga mi nazvali), i na prvu mi se strašno dopalo. Kako sam inače ljubitelj svega ovog jesenskog, paprike, patliđani, paradajzi... radim ih u milion kombinacija, ali mislim si, to moram probat.



Majin recept ide ovako koji je našla negdje na netu:

Sastojci:
500 g krompira
500 g plavog patlidžana
500 g sveže crvene mesnate paprike
200 ml ulja
500 ml soka od paradajza
1 kašika šećera
1 glavica luka
3-4 čena belog luka
so
biber
peršun

Postupak:
1. Krompir oguliti i iseći na tanke kolutove pa ostaviti u hladnoj vodi. Patlidžane oprati i bez guljenja iseći na kolutove debljine ½ cm, posoliti i ostaviti bar pola sata da im so izvuče gorčinu. Paprike očistiti od semena i iseći na krupnije komade.
2. Pripremiti sos. Izdinstati crni i beli luk na malo ulja, naliti kuvanim paradajzom, posoliti ako sok nije dovoljno slan, i dodati ravnu kašiku oštrog brašna, i ravnu kašiku šećera, pa sve zajedno kuvati na tišoj vatri da se sos malo zgusne.
3. U posudi sa debelim dnom na srednjoj temperaturi ugrejati 200 ml ulja pa propržiti krompir, u dve ture, bez mešanja, po 8-10 minuta, tj. toliko da krompir postane mekan ali da ne dobije boju. Ocediti od ulja i poredjati ga na dno vatrostalne činije, posoliti. Na istom ulju propržiti kolutove plavog patlidžana, u dve ture, dok patlidžan ne omekša. Ocediti od ulja pa poredjati preko krompira, posuti sa malo soli i bibera. Na istom ulju propržiti papriku, 15-ak minuta, dok ne omekša, pa ocediti i poredjati preko patlidžana. Sve preliti paradajz sosom i staviti u rernu na pola sata, da se zapeče. Pred služenje posuti svežim peršunom.



No, sastojci su me jako privukli, no serviranje mi je bolna točka, htjela sam da je jelo sklopito u vidu neke kocke, čvršće i da se vide redovi, evo što sam promjenila:

  1. Sirov krumpir sam izrezala na fetice, poslagala na papir za pečenje, lagano pokapala uljem i malo posolila te stavila u pećniiu na desetak minuta da se ispeče skoro do kraja, odložila na stranu.
  2. S patliđanima isto tako s tim da sam ih oljuštila, malo su već stari.
  3. Paprike su pečene i oguljene.
  4. Između redova naribala sam malo nekog sira (gaude) iz čistog razloga da mi "drži cijelu konstrukciju".
  5. Redala sam u vatrostalnu posudu, red krumpira, sir, patliđani, sir, paprike, sir, patliđani, sir krompir i domača šalša od paradajza, i zapekla u pećnici. Kad se malo prohladilo fino se dalo rezati na porcije.


Bio je poslužen i umak od češnjaka, peršina, bazilika, maslinovog ulja, soli i papra.
Uživali smo.



Broj komentara: 17:

  1. Pravo umetničko delo si napravila od ovog jela :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s maslinkom! Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  3. sviša mi se ovaj stil kocaka, super izgleda, jako mami!

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se, ovo je pravo umjetničo djelo koje bih ja samo gledala, tako je divno!
    Napravila si priču sa prekrasnim fotografijama i dobila savršenstvo!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dunja i mene je tumbet oduševio i da znaš da sam ga planirala sutra za ručak dok traje još sezona svežeg paradajza, a paprike kao i t imam ispečene. Izgleda ti famozno i tako dobro osvetljen na ovoj tamnoj podlozi. Igra tame i svetlosti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divota, prava infuzija boja, ukusa i mirisa:))) Sve sezonsko i ukusno. Bravo za Maju i za tebe. Veliki pozdrav, draga Dunja

    OdgovoriIzbriši
  8. Uvijek me zadive boje i oblici koje koristiš za serviranje i prezentiranje jela.
    Tumbet na tvoj način mi izgleda kao prekrasan povrtni kolač i sudeći po sastojcima, jako je ukusan taj "kolač".

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasno izgleda kao neka slastica. Primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Dunja, nema te svijet! :) Hipnotizirana sam, postavom, ugođajem, fotkama, bojama, mirisima i okusom koje naslućujem .......

    OdgovoriIzbriši
  11. Jelo od ovakvih sastojaka ne bih ni ja nikada odbila, odličan Majin recept, i vjerujem da ste baš uživali. Uz to , ovako divno napravljeno i servirano, ...., ne može mu se odoljeti. Dunja, odlično je i ove kocke ovako složenih redova i boja izgledaju zbilja divno ! Sviđa mi se jako i tanjur na kojemu si servirala, a slike su kao i uvijek jako lijepe !

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako ukusno jelo,posebno u sezoni kada je povrce zaista mirisno i zrelo..mene takoder zivcira sto mi se svaki puta "raspadne' prilikom posluzivanja,pa sam u par navrata slagala u male zdjelice i samo preokrenem..ti si ga dovela do savrsenstva !!!!

    boje na tvojim slikama su mi toliko drage,ja stvarno volim i odjevne predmete ovih boja,predivno !!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ni ja nisam nikad čula za tumbet do tog Majinog posta, ali sam isto zaključila da mora biti izvrstan :) Tvoje izmjene i prezentacija obaraju s nogu, kao i fotografije! Sjajno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelepa kombinacija i savršene slike.

    OdgovoriIzbriši
  15. ovako i onako mi se sviđa, ja nisam baš nešto vješta u tom postavljanju jela tj.baš mi je teško ovako lijepo narezati kocku od jela ili kolača i divim se dok to netko tak lijepo napravi
    nisam ovo jela, ali sigurna sam da bi mi se jako dopalo

    OdgovoriIzbriši
  16. Ne da si ga SKOCKALA, nego nemam reči :)
    A sudovi, a aranžman...
    Predivno je sve.
    Veliki pozdrav!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa da mi je sto zivota ne bih uspjela isprobati sve ove divote koje se mogu naci na ovom nasem internet nebu :-) Bas sad razmisljam kako sam propustila taj Majin recept. Ovo izgleda apsolutno savrseno. Slike su posebna prica. Jako mi se svidjaju posudice.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails