ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Kokosovo mlijeko


Jedan kratak post i samo jedna fotografija, ovaj put za promjenu.

Postoje mnogi recepti koji se rade na bazi vode u multipraktiku, a predviđeni su za vegane. Ovdje nije taj slučaj, ovo je pravo kravlje  mlijeko obogačeno slatkim vrhnjem i okusom kokosa, a vrlo jednostavno za napravit.
Nedavno sam dobila ovaj recept od jedne drage osobe i evo da ga podijelim s vama.




1 l kravljeg običnog mlijeka
200 g vrhnja za šlag
200 g kokosovog brašna (strugotina)
sasvim malo soli

U lonac uliti mlijeko i slatko vrhnje i dva prstohvata soli. Upaliti vatru i zakuhati. Skinuti s vatre, usuti kokos, promješati i ohladiti. Lonac poklopiti i staviti u frižider na 12 sati ili preko noći. Drugi dan procijediti tekućinu kroz gazu. Uzimati po dvije, tri žlice, staviti u duplu gazu i čvrsto rukom istiskivati mlijeko. Kokos koji ostaje, naravno, on više ničem ne služi, baca se.

Od gornje količine dobije se 1 litra super kvaliternog kokosovog mlijeka. Nisam naišla ni na jednu konzervu koja bi imala barem 20% te kvalitete, a o cijeni da ne govorim. Izračunajte sami, 200 g kokosa je na Dolcu u Zagrebu 7 kn.

Odlično je za kolače, kreme, vruće napitke, kakao s ovim mlijekom je fantastičan. a da ne spominjem dresing za fine ribe ili omiljeni cuury.

Uživaj te!

22 komentara:

  1. Baš si me razveselila s ovim receptom. Koliko puta sam naišla na recepte koji uključuju kokosovo mlijeko, a ne znam gdje ga kupiti. Sad ga zahvaljujući tebi znam napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  2. ja sam radila nekoliko puta sama kokosovo mlijeko ali po malo drugačijem receptu. bez slatkog vrhnja i bez tako dugačkog stajanja na hladnom mjestu i baš sam se oduševila. ovo mora biti još bolje i kvalitetnije. probat ću!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja nisam radila nikad domaće kokosovo mleko, ali znam za mnoge recepte...ovaj mi se čini najbolji!

    OdgovoriIzbriši
  4. Imam negdje sačuvano par recepata za kokosovo mlijeko iz domaće radinosti, ali u pravu si, niti jedno nije kao ovo iz tvog recepta. Svi su vezani za mljevenje kokosa u multipraktiku uz dodavanja vrele vode i izdvajanja kokosovog mlijeka i kokosovog vrhnja.

    Vjerujem ti na riječ kada kažeš da je okus fantastičan, jer sama kombinacija vrhnja za šlag i mlijeka drastično mijenja organoleptička svojstva ovakvog kokosovog mlijeka. Mislim... kud ćeš mlijeko i vrhnje porediti sa vrelom vodom? :)

    OdgovoriIzbriši
  5. krasan recept, kokosovo mlijeko je meni uvijek dobrodošlo za razne slatke i slane kombinacije! Zadnji put sam ga upotrijebila u tajlandskom jelu sa rižom i zaista je bilo izvrsno

    OdgovoriIzbriši
  6. Famozan i zanimljiv recept Dunja!
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam pravila samo sa vrelom vodom i nije mi se dopalo.Ovo je sigurno dobro,sudeći po sastavu.

    OdgovoriIzbriši
  8. i ja sam ga radila sa vodom, ali ovo je 100 puta bolje! hvala na receptu:)

    OdgovoriIzbriši
  9. E, ovo je recept za mene. Jednostavna priprema, a dobiješ nešto fino i sasvim si sigurna u sastojke. Jedino me zanima koliko dugo takvo mlijeko može stajati u frižideru (pretpostavljam, ne baš dugo)?

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Svima, drago mi je da vam se dopada, a što se tiče čuvanju u frižideru, ne bi preporučila više od dva - tri dana unatč tome što je mlijeko prokuhano. Bolje je napravit manju količinu, recimo sa 100 gr kokosa.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako dobar recept. Isporbat ću prvom prilikom. Mi svi obožavamo kokos!

    OdgovoriIzbriši
  12. ja nisam vegan, ali kravlje mlijeko ne volim (iako proizvode od istog volim) stoga mislim da mi ovo mlijeko niti ne bi odgovaralo i držim se one klasične verzije za kokosovo mlijeko napravljene s vodom

    OdgovoriIzbriši
  13. Čini mi se kao odličan recept. Obzirom da je kupovno mlijeko dosta skupo sigurno ću isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  14. Baš se ne sjećam da sam imala priliku probati kokososvo mlijeko. Vjerujem da ću ovo isprobati jer jako volim miris i okus kokosa!

    OdgovoriIzbriši
  15. Uvijek dobro dođe pravo kokosovo mlijeko.

    OdgovoriIzbriši
  16. Iako samo jedna, slika je predivna :-) Meni nije problem naci kokosovo mlijeko, niti kokosov orah po pristupacnoj cijeni ali smatram da ovakvi recepti uvijek dobro dodju.

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlicno, odlicno!!! Ja sam pravila onu varijantu sa vodom. Bilo je OK, ali ovo je sigurno mnogo bolje. Mada, ja nikad nisam probala kupovno, pa ne mogu uporediti...

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlično za ovaj recept i obzirom na cijenu kokosovog mlijeka baš dobro dođe, a sigurna sam i da je jako fino. Hvala ! Prekrasno mi izgleda, slika je tako lijepa i topla. Isprobati ću ga obavezno !

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala za divan recept. Kokos obozavam, a posto mi kokosovo mleko nije bas uvek dostupno a nekada bih rado nesto smuckala upravo sa njim, ovo cu probati i verujem da ce mi se dopasti:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Baš interesantno,hvala na receptiću...

    OdgovoriIzbriši
  21. it must be so delicious! great as a drink or you can use it to desserts or coffe - I love this so simple and so tasty recipe! Greetings!

    OdgovoriIzbriši
  22. Najbolje koje sam do sada doma radila... hvala za recept! cak sam iskoristila i ostatak kokosa..

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails