četvrtak, 15. rujna 2011.

Patliđan i bamija u trokutima od tijesta


Jako volim ovaj veliki ljubičasti plod, njega ili se voli, ili neki ne žele ga ni vidjet. On je meni tako višestruko upotrebljiv, od kojekakvih pašteta s bademima ili orasima, pečenih, mariniranih, musaka i umaka. Na redu je konačno moje omiljeno, patliđan i bamije. Istina da to sve malo vuče na neku istočnjačku hranu, ali ako volite takve okuse, ovo je savršenstvo.




Za cijelu ovu priču, bitan je umak, u stvari kad je gotov, to je u  nešto poput gustog ajvara. Može ga se koristiti kao namaz za prepržen tost, za kuskus, rižu ili neka tijesta. Ovaj put sam radila trokute od debljeg tijesta za savijače, to su u stvari samose, samo što ih ovaj put nisam pekla u dubokom ulju, nego u pečnici.




Potrebno je:
3 patliđana, oko 800 g
200 g bamije ili okre, svježe
1 ljubičasti luk
1 zelena paprika - po mogučnosti ljuta (ili čili)
4 češnja bijelog luka
3 žličice garam masale
sol 
6 listova debljeg tijesta za savijače
maslinovo ulje




1. patliđane narezati na kockice i posoliti da puste gorku vodu
2. na ulju kratko prepržiti garam masalu
3. dodati sjeckan luk i češnjak
4. dodati patliđane i nasjeckanu bamiju
5. dinstati, povremeno doliti malo vode i mješati, dodati ako treba još soli
6. kad je povrće mekano a umak gust, ohladiti
7. tijesto škarama rezati u trake široke 8-10 cm
8. staviti žlicu mase od patliđana i motati samose u tijesto koje smo malo pokapali uljem
9. slagati ih na pleh koji malo premazali uljem a i njh po površini
10. peći ih 25 minuta na 200 st




Garam masala je odličan začin, to je u stvari mješavina više samljevenih začina, a preporuča se na ulju prepržiti da okusi izađu na površinu. Ja još dodam i malo čilia u prahu, jer još ljutih paprika kod nas nema. Tko ne voli experimentirati sa začinima, bit će isto tako ukusno umjesto garam masale staviti neke naše domaće začine, kao peršin, origano, ružmarin i sl.



Broj komentara: 19:

  1. Trokuti izgledaju prekrasno. Bamiju nisam nikad imala priliku probati, ne znam čak ni da li ju je moguće kupiti u Rijeci.

    OdgovoriIzbriši
  2. Trokuti izgledaju zamamno, hrskavo i jako lijepo!
    Uz čašu pive, pun pogodak!
    Ne mogu a da ne primijetim tvoje prekrasne tanjuriće na kojim serviraš svoje delicije:)

    Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  3. fantastičan recept kao i uvijek, ali ja sam se zaljubila u ove tvoje prekrasne tanjure, pogotovo ona serija svijetlo smeđih od prošlog posta! Što se tiče garam masalae i sličnih začina, kad kuham juhe ili rižota povrće i sl. uvjek na početku uz luk stavim željeni začin da maksimalno pusti aromu. Jako mi se sviđaju fotografije na ovoj drvenoj podlozi, :) pozz

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, bamja i ptlidžani, koja kombinacija!!! Ne znam što mi je draže od toga! Samo što svježu bamju nisam vidjela još od Iraka.
    Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  5. bamiju, nažalost, nisam imala prilike nikad probati. nema je baš za kupiti na svakom uglu, a tako mi zanimljivo izgleda...patlidžane volim na sve načine. moja bliža okolina baš ne gleda blagonaklono na to, ali povremeno uspijem podvaliti nešto. ovo ljeto sam dobila brdo domaćih patlidžana i živjela sam na njima danima, napravila više vrsta namaza, salata itd. s čime bih mogla zamijetniti bamiju? inače, garam masala mi je jedna od dražih mješavina začina. sve orijentalno i bliskoistočno me oduševljava. :) i moram još samo spomenuti da su fotke predivne! tako si lijepo uhvatila jednostavnost i rustikalnost ovog jela.

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam ja graham masale, a čak i sama ponekad radim neku svoju kombinaciju. I stvarno je bolje ako se prepži na ulju prije dodavanja ostalih sastojaka. Nisam ljubitelj lisnatog, al mi u zadnje vrijeme pašu namazi pa si bilježim ovaj...

    OdgovoriIzbriši
  7. Zbilja odlično i bilježim za vrijeme kada ću imati bitne sastojke. Naime, od bamije ništa, ne znam ni gdje bih je kupila, a u vrtu nemam. Garam masalu bih vjerojatno našla negdje (ali gdje)? Prekrasno sve izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja bamiju(okru) obzoavam.Mislim da je jako zapostavljena (nepravedno ) u povrcu.Ja naprimer nem mogu da zamislim djuvec bez nje.
    Dobar je i ovaj tvoj recept;)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ svima hvala na posjeti. Evo malo o bamiji: na Dolcu ima kiosk a zove se Eko proizvodnja - Sever", imaju i svoj web i na njemu telefon. Koliko znam imaju prodajna mjesta i drugdje. Bamija nije skupa, lagana je i za jedan đuveć ili curry ne treba više od 200g, a to platim 10 ili 15 kn.

    Što se tiče garam masale u Zagrebu ima firma "Leko" i pakirana im je po 50 g original Indijska.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nisam nikad probala bamiju, a patlidžan isto tako samo ponekad, za neka jela poput musake iskoristim. Uglavnom meni se ova forma punjenih trokutića jako sviđa bilo sa slatkim ili sa slanim nadjevom!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bamiju nisam probala, ali sam je videla na pijaci. Mora da joj je sad sezona.
    Kakve fotke Dunja, božanstveno! Header božanstven i dostojan bloga!
    Garam masalu sam koristila ali u mnogo manjoj količini nego što se uvek navodi u receptu. Svi začini kad se proprže nekako budu aromatičniji. Čak preporučuju da se i koncentrat paradajza proprži na ulju a ne doda na kraju.

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam atmosferu koja vlada na tvojim fotkama i uvek im se dugo-dugo divim...:)
    Patlidžan obožavam, bamiju nikad probala a ni uživo videla ali pamtim recept jer mi deluje SUPER!

    OdgovoriIzbriši
  13. evo samose sam nedavno probala iz restorana Maharadje, jako mi se sviđa ta kuhinja. Živim za začine :) Prekrasno ti je ovo jelo, a patlidžan je meni alfa i omega, supe rmi je što se to povrće može iskoristiti na toliko različitih načina! PS. Baš je lijepo vidjeti ovo Karlovačko pivo u pozadini :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Jako mi se dopadaju, ali nikada nisam jela bamiju. Cula sam za to, ali nisam probala... Nagovoricu tatu da nabavimo seme i posadimo to povrce... :)
    Fotke su fantasticne!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. hm, bila sam uvjerena da sam već ostavila ovdje komentar. u svakom slučaju pisala sam ga al očito ne i poslala :lol
    patlidžane obožavam i često pripremam na sto načina abamiju sam jela, sviđa mi se al je nikada sama nisam pripremala. a osim što je fina kažu da je i afrodizijak ;)
    znači sever je drži, tnx za info :))

    sve su ti fotke lijepe, i ove u postu i nova u zaglavlju.

    OdgovoriIzbriši
  16. Bamija i patlidžani, to moram isprobati!:) Jako mi se sviđa recept! Slike su fenomenalne, i novi Header je super!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja iz godine u godinu sve više volim patliđane u raznim kombinacijama. U ovoj bi ih sigurno voljela još i više, Dunja odlično je !
    Kombinacija, začini, ...., trokuti, ..., super. I sviđa mi se da se peku u pećnici, radije nego u ulju.

    OdgovoriIzbriši
  18. bamiju nikad nisam jela jer je niti našla nisam, patliđane ne volim osobito, ali dok ih imam iskoristim, ne znam kakvog bi okusa bila ova kombinacija, ali sigurna sam da loše ne može biti

    OdgovoriIzbriši
  19. uvek usporim kada dodjem na tvoje strane. To je zbog stila kojim odlicno vladas i fotkama koje me nose negde gde volim otici... Patlidzan volim ali recepti sa njim umeju biti svakojaki, sto nije slucaj sa tvojim, vec mi ovo napisano otvara apetit. Lepa ideja i jako zdrava namirnica. Hvala i bas sam se odmorila... Pozdrav

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails