Jako
volim ovaj veliki ljubičasti plod, njega ili se voli, ili neki ne žele ga ni
vidjet. On je meni tako višestruko upotrebljiv, od kojekakvih pašteta s
bademima ili orasima, pečenih, mariniranih, musaka i umaka. Na redu je konačno
moje omiljeno, patliđan i bamije. Istina da to sve malo vuče na neku
istočnjačku hranu, ali ako volite takve okuse, ovo je savršenstvo.
Za
cijelu ovu priču, bitan je umak, u stvari kad je gotov, to je u nešto
poput gustog ajvara. Može ga se koristiti kao namaz za prepržen tost, za
kuskus, rižu ili neka tijesta. Ovaj put sam radila trokute od debljeg tijesta
za savijače, to su u stvari samose, samo što ih ovaj put nisam pekla u dubokom
ulju, nego u pečnici.
Potrebno
je:
3 patliđana, oko 800 g
200 g bamije ili okre,
svježe
1 ljubičasti luk
1 zelena paprika - po
mogučnosti ljuta (ili čili)
4 češnja bijelog luka
3 žličice garam masale
sol
6 listova debljeg tijesta za
savijače
maslinovo
ulje
1. patliđane narezati na kockice
i posoliti da puste gorku vodu
2. na ulju kratko prepržiti
garam masalu
3. dodati sjeckan luk i češnjak
4. dodati patliđane i
nasjeckanu bamiju
5. dinstati, povremeno doliti
malo vode i mješati, dodati ako treba još soli
6. kad je povrće mekano a umak
gust, ohladiti
7. tijesto škarama rezati u
trake široke 8-10 cm
8. staviti žlicu mase od
patliđana i motati samose u tijesto koje smo malo pokapali uljem
9. slagati ih na pleh koji malo
premazali uljem a i njh po površini
10. peći
ih 25 minuta na 200 st
Garam
masala je odličan začin, to je u stvari mješavina više samljevenih začina, a
preporuča se na ulju prepržiti da okusi izađu na površinu. Ja još dodam i malo
čilia u prahu, jer još ljutih paprika kod nas nema. Tko ne voli experimentirati
sa začinima, bit će isto tako ukusno umjesto garam masale staviti neke naše
domaće začine, kao peršin, origano, ružmarin i sl.
Trokuti izgledaju prekrasno. Bamiju nisam nikad imala priliku probati, ne znam čak ni da li ju je moguće kupiti u Rijeci.
OdgovoriIzbrišiTrokuti izgledaju zamamno, hrskavo i jako lijepo!
OdgovoriIzbrišiUz čašu pive, pun pogodak!
Ne mogu a da ne primijetim tvoje prekrasne tanjuriće na kojim serviraš svoje delicije:)
Pusa!
fantastičan recept kao i uvijek, ali ja sam se zaljubila u ove tvoje prekrasne tanjure, pogotovo ona serija svijetlo smeđih od prošlog posta! Što se tiče garam masalae i sličnih začina, kad kuham juhe ili rižota povrće i sl. uvjek na početku uz luk stavim željeni začin da maksimalno pusti aromu. Jako mi se sviđaju fotografije na ovoj drvenoj podlozi, :) pozz
OdgovoriIzbrišiJoj, bamja i ptlidžani, koja kombinacija!!! Ne znam što mi je draže od toga! Samo što svježu bamju nisam vidjela još od Iraka.
OdgovoriIzbrišiFantastično!
bamiju, nažalost, nisam imala prilike nikad probati. nema je baš za kupiti na svakom uglu, a tako mi zanimljivo izgleda...patlidžane volim na sve načine. moja bliža okolina baš ne gleda blagonaklono na to, ali povremeno uspijem podvaliti nešto. ovo ljeto sam dobila brdo domaćih patlidžana i živjela sam na njima danima, napravila više vrsta namaza, salata itd. s čime bih mogla zamijetniti bamiju? inače, garam masala mi je jedna od dražih mješavina začina. sve orijentalno i bliskoistočno me oduševljava. :) i moram još samo spomenuti da su fotke predivne! tako si lijepo uhvatila jednostavnost i rustikalnost ovog jela.
OdgovoriIzbrišiImam ja graham masale, a čak i sama ponekad radim neku svoju kombinaciju. I stvarno je bolje ako se prepži na ulju prije dodavanja ostalih sastojaka. Nisam ljubitelj lisnatog, al mi u zadnje vrijeme pašu namazi pa si bilježim ovaj...
OdgovoriIzbrišiZbilja odlično i bilježim za vrijeme kada ću imati bitne sastojke. Naime, od bamije ništa, ne znam ni gdje bih je kupila, a u vrtu nemam. Garam masalu bih vjerojatno našla negdje (ali gdje)? Prekrasno sve izgleda.
OdgovoriIzbrišiJa bamiju(okru) obzoavam.Mislim da je jako zapostavljena (nepravedno ) u povrcu.Ja naprimer nem mogu da zamislim djuvec bez nje.
OdgovoriIzbrišiDobar je i ovaj tvoj recept;)
@ svima hvala na posjeti. Evo malo o bamiji: na Dolcu ima kiosk a zove se Eko proizvodnja - Sever", imaju i svoj web i na njemu telefon. Koliko znam imaju prodajna mjesta i drugdje. Bamija nije skupa, lagana je i za jedan đuveć ili curry ne treba više od 200g, a to platim 10 ili 15 kn.
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče garam masale u Zagrebu ima firma "Leko" i pakirana im je po 50 g original Indijska.
Nisam nikad probala bamiju, a patlidžan isto tako samo ponekad, za neka jela poput musake iskoristim. Uglavnom meni se ova forma punjenih trokutića jako sviđa bilo sa slatkim ili sa slanim nadjevom!
OdgovoriIzbrišiBamiju nisam probala, ali sam je videla na pijaci. Mora da joj je sad sezona.
OdgovoriIzbrišiKakve fotke Dunja, božanstveno! Header božanstven i dostojan bloga!
Garam masalu sam koristila ali u mnogo manjoj količini nego što se uvek navodi u receptu. Svi začini kad se proprže nekako budu aromatičniji. Čak preporučuju da se i koncentrat paradajza proprži na ulju a ne doda na kraju.
Obožavam atmosferu koja vlada na tvojim fotkama i uvek im se dugo-dugo divim...:)
OdgovoriIzbrišiPatlidžan obožavam, bamiju nikad probala a ni uživo videla ali pamtim recept jer mi deluje SUPER!
evo samose sam nedavno probala iz restorana Maharadje, jako mi se sviđa ta kuhinja. Živim za začine :) Prekrasno ti je ovo jelo, a patlidžan je meni alfa i omega, supe rmi je što se to povrće može iskoristiti na toliko različitih načina! PS. Baš je lijepo vidjeti ovo Karlovačko pivo u pozadini :)
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopadaju, ali nikada nisam jela bamiju. Cula sam za to, ali nisam probala... Nagovoricu tatu da nabavimo seme i posadimo to povrce... :)
OdgovoriIzbrišiFotke su fantasticne!!! :)
hm, bila sam uvjerena da sam već ostavila ovdje komentar. u svakom slučaju pisala sam ga al očito ne i poslala :lol
OdgovoriIzbrišipatlidžane obožavam i često pripremam na sto načina abamiju sam jela, sviđa mi se al je nikada sama nisam pripremala. a osim što je fina kažu da je i afrodizijak ;)
znači sever je drži, tnx za info :))
sve su ti fotke lijepe, i ove u postu i nova u zaglavlju.
Bamija i patlidžani, to moram isprobati!:) Jako mi se sviđa recept! Slike su fenomenalne, i novi Header je super!!!
OdgovoriIzbrišiJa iz godine u godinu sve više volim patliđane u raznim kombinacijama. U ovoj bi ih sigurno voljela još i više, Dunja odlično je !
OdgovoriIzbrišiKombinacija, začini, ...., trokuti, ..., super. I sviđa mi se da se peku u pećnici, radije nego u ulju.
bamiju nikad nisam jela jer je niti našla nisam, patliđane ne volim osobito, ali dok ih imam iskoristim, ne znam kakvog bi okusa bila ova kombinacija, ali sigurna sam da loše ne može biti
OdgovoriIzbrišiuvek usporim kada dodjem na tvoje strane. To je zbog stila kojim odlicno vladas i fotkama koje me nose negde gde volim otici... Patlidzan volim ali recepti sa njim umeju biti svakojaki, sto nije slucaj sa tvojim, vec mi ovo napisano otvara apetit. Lepa ideja i jako zdrava namirnica. Hvala i bas sam se odmorila... Pozdrav
OdgovoriIzbriši