petak, 23. rujna 2011.

Namaz od sušenih rajčica


Namaz, umak ili pašteta... tako bi se mogla nazvati ova crvena masa od sušenih šljivar paradajza. Oni su mi nekako čvršćeg mesa i ne pre vlažni i pogodni za dehidraciju, sušenje. Ona se može provoditi na više svima poznatih načina, na suncu, u pečnici, no ja imam dehidratir - sušilicu za voće i povrće. U nju mi stane dva kg paradajza, prepolovljenih i izvađenih koštica. Sušim ih 12 - 13 sati, preko noći, a sušilica je tempurana da temperatura ne pređe 70 st. što je naj kvalitetnije sušenje, c vitamin se ne uništi, a okusi su "živi".


Izvanrednog su okusa i ovako same za pogrickati, a suhoću možete ocijeniti po želji. Ja ih ne osušim kao karton, volim da ostane malo deblje meso, jer ova pašteta i zahtjeva punoću okusa. Odlična je za bruschette, čips, tortilje ili paštu.
Potrebno je:

  • osušenih paradajza šljivara oko 400 g
  • 5 rebra češnjaka
  • 100 g crnih pečenih i odkoštenih maslina
  • vezicu ljubičastog bazilika, ili nekog začinskog bilja po volji
  • 100 g mozzarele + 50 g ribanog parmezana
  • sol i papar
  • maslinovo ulje oko 1,5 dcl



Štapnim mikserom usitniti sušene paradajze s maslinovim uljem. Sitno narezati masline, baziliko, usitniti češnjak, mozzarelu i dodati u masu uz ribani parmezan, sol i papar. Sve dobro izmješati.
Pleh za izradu mini mufina, premazati uljem, pa izrezane i valjkom istanjite krugove tosta ugurati u svaku rupicu pleha. Zapeći ih kratko, samo da dobiju boju. Hladne puniti namazom od rajčica.


Ovo je dodatak, netko me na meil upitao kako izgleda kućni dehidrator, pa evo ovako:


Komadi rajčice se suše u nekoliko nivoa, i oni tanji su prije gotovi, vadim ih slažem u staklenku a i listiće češnjaka, malo posolim i popaprim i doljevam maslinovo ulje. Zatvorim ju i stavim u hladnjak. Svaki čas se vrata otvaraju i netko ugrabi po komadić.





Broj komentara: 12:

  1. Vrlo originalna i interesantna kombinacija;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajna ideja! Sušene rajčice jko volim i zavidna sam ti na dehidratoru...ja sam ovo ljeto planirala sušiti rajčice u pećnici ali nekako mi se sezona omakla i nisam stgila. Namaz je fantastičan, moram zabilježiti recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. meni nema ništa ljepše od mirisa i intenzivnog okusa sušenih rajčica. Ovo je vrh vrhova :) Fotografije su prelijepe

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoje fotke me svaki put obore s nogu jer mi se atmosfera na njima JAKO dopada... O namazu nemam šta da kažem jer već po sastojcima znam da je savršen.

    OdgovoriIzbriši
  5. Aj što su ti fotke mrak, al što ovaj namaz vadi iz cipela.. e to mi reci!
    Trenutno kriziram, gladna sam, a imam još barem sat vremena do sljedećeg obroka. I da ne bih pala u iskušenje i rovila po frižideru, kratim vrijeme lunjajući po blogovima i jedući očima. E, ovde Dunja moja, ja bih i monitor zagrizla...
    Paradajziće sušene imam, pa kad vrijeme dođe, ima da se ubijem ovim namazom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno, predivno!!! Jako mi se dopada namaz. Pravila sam nesto slicno, ali mislim da je ovo jos bolje!
    I ja kao Olivera, OBOZAVAM atmosferu na tvojim fotkama! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan pun okusa i mirisa ,ja inače pravim namaz od pinjola ,bazilike i pinjola i sušenih pomidora i znam kako je ovo dobro.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sušene rajčice su mi jako drage, obično ih samo vadim komad po komad iz maslinovog ulja i jedem. Ovaj namaz mi se posebno sviđa. Sviđaju mi se i same rajčice koje si odlučno osušila i prekrasno izgledaju. Uz ostale sastojke namaz mora biti odličan ! Slike su posebna priča, divne !

    OdgovoriIzbriši
  9. Vidim timijan je bogat i zelen. Svaka čast, meni se osušio ;(

    OdgovoriIzbriši
  10. ja sam paradajze sušila ove godine na suncu jer je sunca stvarno bilo i još ga ima, inače u pećnici, ali vidim da se s ovim na suncu ništa ne može usporediti skroz su zadržale okuse i mirise :)
    a sad imam i recept gdje ih potrošiti... probam

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails