nedjelja, 15. svibnja 2011.

Crna riža

Ja u stvari volim jednostavnu hranu. Nisam ni vegetarijanac, a kamoli vegan, jedem ja i meso, ali ... nekako me ne inspirira, dosadno mi je. Recimo, dobar juneći biftek, naravno medium, ili čak ona slavna pašteta od sirovog, to može proći, a ostalo, tako, tako. No riba, svaka mi je interesantna i zavodljiva, od sušene, svježe, konzervirane, sirove, pa čak i smrznute. Evo danas nešto smrznuto!



Prvo ćemo o ribi pa onda o ovom crnilu. Lignje su kod mene uvijek dobro došle. Ja ih pržim, poham, punim, a sretna sam naravno kad dobijem onu svježu jadransku, veliku. Nekako mi se često njeni kraci ne ulkapaju u recept. Kad se prže kolutići lignje vrlo kratko, kraci znaju ostati žilavi a i prženi mi nekako nisu izgledni, neka nakupina iz koje strše neki nedefinirani dijelovi, pa ih izbjegavam pržiti, nego ih lijepo spremem u vrećicu i smrzavam. Kad mi se nakupe, evo finog obroka. Salata od krakova lignji. Tu nema filozofije, smrznute krakove stavim u malo posoljenu vodu i kuham dok nisu mekani. Ohladim i začinim po volji, obično mladi luk, češnjak, maslinovo ulje i peršin list. Mi ih zovemo mini hobotnice.





Sad malo o ovoj kraljici riža, to je crna riža crnog pigmenta, nema veze sa bilo kojim ribljim crnilom. Ta riža je porijeklom iz Kine, a uzgaja se u relativno malim količinama u Italiji u dolini rijeke Po. Ona je cjelovita, integralna, nije ljuštena, dulje se kuha ali se nikad ne raskuha. Jedna šalica riže i dvije šalice vode, sasvim malo soli i 40 minuta kuhanja na laganoj vatri djelomično pokriveno. Po potrebi dodati još malo vode, a kad je skuhana, ostaviti u poklopljenom loncu desetak minuta da upije tekućinu do kraja. Ovisi za koju je namjenu, može se dodati kockicu putra i malo ribanog parmezana. Ja sam ovo zadnje preskočila, jer sam ju služila uz salatu od lignjinih krakova. Meni je ta riža izuzetno raskošnog okusa, postoji i crvena (boja terakote) za nijansu mi je ova crna bolja.







21 komentar:

  1. Ovu rižu već dugo i sama koristim a crvena i integralna su za preporuku, baš kao i ova crna.
    Ovaj rižoto izgleda famozno a o fotkama da ne govorim, sjedi 10+:)
    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Extra izgleda, bas extra. Fotografija, boje na njoj, serviranje... ma savrsenstvo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Za crvenu rizu sam cula i videla, ali crnu nisam. Pomislil sam da je u pitanju crnilo od sipe. Pogledacu malo bolje sledeci put pri kupovini, bas ste me zainteresovali.
    Lignje volim, ali ove krakove uvek odvajam pri jelu, nisu mi na oko lepi, pa ih ne mogu jesti. Tu sam ko' dete:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Da i ja je volim ima neki posebni gušt a slikice neodoljive.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo izgleda odlično, nekako elegantno, super ukusno. Nisam nikad probala ovu crnu rižu, baš ću potražiti malo na policama dućana, mislim da je ovo nešto za mene :) Super ideju si mi dala za iskoristiti lignjine krakove na salatu! Obično kad pripremamo lignje, krakove ne odvajamo, moj brat ih sve potamani obožava ih, ali ovo sa salatom i "mini hobotnicama" je super ideja :)

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja prvi put čujem za crni i crveni pirinač. Svašta postoji na ovoj našoj planeti. Zato su ovi blogovi genijalni. Uvek se nešto nauči. Nisam ni znala da su jadranske lignje veće. Ja sam srećna jer sam ovde u Merkatoru otkrila da u ribarnici prodaju crnilo sipe za male pare oko evro treba za mastilo za punu šerpu rižota. Prelepe fotke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Moram priznati da nisam znala da postoji crna riza, znam za integralnu, ali ovo mi je nesto novo...svejedno, uzivam u prelepim fotkama!;))

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasno Dunja, kod Vas uvijek nešto novo i ekstravagantno. Što se tiče ribe i morskih plodova, uvijek i oduvijek na prvom mjestu..obožavam sve iz mora..I da, stvarno sam mislila se radi o sipinom crnilu, ovakvu rižu, a niti tu crvenu koju spominjete još doista nisam vidjela..osim one divlje,i ona mi je skroz o.k...

    OdgovoriIzbriši
  9. aaah daa :)) "il riso Venere" :))) Baš ju volim, inače ju kupim od Riso Gallo u Trstu, a ovdje sam je u Mercatoru vidjela, baš ovu tvoju na slici. i na ljeto sam spremala ovu rižu isto sa lignjama (koje sam sama po prvi put ulovila :D), u obliku rižota. I što se dogodilo? Lignje su se obojale u crno :). Nevjerojatan je taj njen pigment koji pušta.
    Ovo sa krakovima ti je famtastična ideja, meni su inače puno finiji krakovi lignje, nekako ukusniji, ovo bijelo meso mi i nije baš nešto samo po sebi, osim ako se ne puni.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ljubitelj sam morskih plodova koje sami skupljmo lovimo itd.Inace crni pirinac nisam jela..mislim da se ovde i nema za nabaviti.Odlicno zigleda ..sve;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prvo sam mislila da je u pitanju crni rižoto, crnu rižu nisam još vidjela stvarno zanimljivo

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam probala crni pirinač, i ovo je za mene zaista otkrovenje:) Odlično mi deluje ovako pripremljeno.

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga, ako imaš malo vremena, svrati do mene - čeka te nagradica. Bilo bi mi drago da je preuzmeš:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Moje prehrambene sklonosti su slične tvojima, i ja jedem meso ali to nije namirnica koja me oduševljava. Dugo smo meso i ja živjeli u skladnom odnosu gdje ga jedem jednom tjedno, a ono mene pušta da uživam u svemu ostalom. Tako je to bilo dok nisam upoznala njega, njega koji ne može bez mesa. Kako bi razbila monotoniju prženja šnicli svaki dan počela sam i na meso gledati kao na slikarsko platno ili masu za modeliranje. Sve više se trudim biti kreativna s njime, ponekad sam uspješna, ponekad nisam, ali sve je to škola.
    S druge strane, ovaj rižot je nešto što bi jela svaki dan. Obožavam lignje na svaki način. :)
    Jednom sam samo kupila crnu rižu i to onu od makronove, užasno je skupa, ali i fina. Vidim da ću morati ponoviti kupnju kako bi probala ovaj recept. :)
    Ovo zvuči i izgleda savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Sada moram naći i crnu rižu:)
    Fantastično mi ovo izgleda, kada sam pročitala naslov mislila sam da se radi o crnom rižotu.

    OdgovoriIzbriši
  16. Moram priznati da nisam do sada obratila pažnju na crnu rižu, obavezno ću je potražiti. Ovakva jednostavna a tako ukusna i efektna jela me oduševljavaju. Bravo Dunja , izvrsno je ! I izgleda tako lijepo i primamnjivo.

    OdgovoriIzbriši
  17. @ Hvala svima na komentarima, neki su me priupitali gdje ima za kupit te riže u Zagrebu, Diona na Trgu b.Jelačića.

    OdgovoriIzbriši
  18. Nisam nikada videla tu rizu, moracu da potrazim malo....a sto se tice krakova od lignji oni su meni omiljeni, uvek njih prvo pojedem pa sve ostalo....rado bih sada malo od ovog tvog rizota!

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Dunja, kod mene te čeka nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Ovo meni izgleda onako, da ne znam da li bas zelim da probam, ali sto ga duze gledam, ono me polako hipnotise! Nekako je... zavodljivo :)

    Crna boja, i ovi pipci... Ma skroz neobicno, ali da sam samo videla sliku odmah bi znala da se ti krijes iza :))) Ne zbog prepoznatljivog stila, nego ova kombinacija mi tako deluje da ne moze biti icija sem tvoja :)

    Pozdravi!
    Maja

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails