četvrtak, 11. studenoga 2010.

Sitne grickalice za male i velike klince




Često švrljam po jednoj robnoj kući (ne moram reći kojoj jer se vidi), i tražim kojekakav kuhinjski pribor. To me jednostavno uveseljava i nisam nikad požalila za bilo što kupljeno u svrhu tih pomagala. Doduše, do nedavno je bio puno veći izbor, jer su gazde, misleći da će doći do veće zarade, uvalili brdo kojekakvog jeftinog i svuda viđenog kiča na uštrb pribora za izradu kolača.



No u tom đumbusu, našla sam preslatke male kalupčiće za izradu sitnih keksića. Na silno veselje moje unučice, krenuli smo izrađivati prvo krekere, jer nam je bilo potrebno za vrtić. Tamo se na veliko slave rođendani i po djeci se šalju čipsevi, smokići... no mi smo napravili brdo domaćih krekera, zapakirali ih u male prozirne kutijice i svako je dobio svoju.



Recept je jednostavan i opće poznat. No evo: 200 g svježeg sira, 200 g putra, 350 g oštrog brašna i malo soli. Sve zamjesiti i odložiti na par sati na hladno. Razvaljati na nekoliko milimetara debljine, rezati kalupima i peći vrlo kratko, dok ne porumene. Za velike klince, može i kakav ozbiljni začin. Mi smo polovicu začinili mljevenom paprikom i pijuckali pivce.




Broj komentara: 18:

  1. Ajme kako dobra ideja, keksi izgledaju preslatko i sigurno su se djeca oduševila. :)
    Inače i ja volim švrljati po trgovačkim centrima uvijek u potrazi za zgodnim kuhinjskim sitnicama. To me toliko opušta i veseli da odjeću više ni ne gledam. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Andrea, ma bravo, ti si kreativka, eto, to se kaže idemo nešto napravit, a ne što ćemo na sebe stavit. Djeca su bila oduševljena, a i njihove mame i bake. Svi su tražili upute i recept, zato sam i stavila ovaj post da se svi posluže, a ne da svima pričam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Gricke su fine i zdravije od kupovnih, a i ideja je super. Ovih sam dana s čežnjom prebirala po kojekakvim kuhinjskim pomagalima, kalupima i oblicima koji su bili sniženi u dućanima u Beču. Ništa nisam kupila jer jednostavno se nisam željela vraćati s preteškim koferom. A primjetila sam da Austrijanci nemaju skoro ništa od silikona. To bih kupila jer je vrlo lako. Posve te razumijem, obožavam trošiti dragocjeno vrijeme za shopping na kuhinjske drangulije i svakakve sitnice u papirnicama. Oduvijek.

    OdgovoriIzbriši
  4. Verujem da su malisani silno uzivali dok su po kutijicama trazili razne figurice, ideja je fantasticna...a zadovoljstvo utoliko vece sto je i unucica pomagala prilikom izrade.;))
    Ovakve sitnice za kuhinju me isto uvek razvesele, i obradujem se kao malo dete kad se iz shoppinga vratim sa nekim zgodnim kalupicem, modlicom i sl.!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Katarzis, ma istina je, nisam paranoična od kupovnih keksića kad se malo pojede, no klinci zgrabe vrečicu i ne puštaju je dok ju ne isprazne. A drugo, malenoj na taj način doturimo vrijedne nutriente, sir, putar, a nije pre slano, a i nema šećera. Ah, u Austriji ima ludo dobrih stvarčica za kuhinju, a ja isto kad idem suzdržavam se od gomilanja.
    @ mignonne, da bili su slatki, svima se najviše sviđa slonek, a kako su te modlice malene, baš su za dječje rukice ko stvorene. A što se tiče kuhinjskog pribora, bila sam prošli tjedan u Istri. Tamo ima neka firma koja snabdjeva profiće, ostavila sam tamo cijelo bogatstvo, ali mi nije žao.

    OdgovoriIzbriši
  6. Znaci bice jos iznenzadenja???divno je to ,kod nas su zabranili donosenje domacih proizvoda,navodno da se djeca ne razbole:/,a ne znaju sta im je upakovano u kupljenim...ja i dalje po svojem,pravim spakujem i poklonim,jos nitko nije vratio ili rekao da nece !!:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Vidim da ću i ja morati do te "poznate" robne kuće :) Nisam baš bila na puno mjesta po Austriji, ali volim "prošetati" po Ikei i ubrati neku zgodnu sitnicu za svoju kuhinju ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Ružo, ma i kod nas su postrožili, no ipak se tolerira, samo ne može donjeti kremaste kolače, valjda zbog salmonele. A opet djeca se vesele da mogu napraviti i donjeti nešto za svoje frendove.
    @ jubistacha, kreni kreni, dok ih ima i nisu skupi, a mogu se naravno raditi i božićni mali keksići. Ima preslatkih malh anđelčića.

    OdgovoriIzbriši
  9. Preslatke modlice, slonic je i meni favorit ;) I ovde je krenula navala kojekakvih modlica, ima ih raznih oblika, dimenzija - kupila sam gomilu... sledi sezona keksica, bice iskoristene :)
    Obozavam slane krekere, a ove koje ste ti i unucica mesile su mi pri vrhu liste... brzi, jednostavni i preukusni :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. ja po svim dučančićima uvijek skoknem do odjela sa tim kuhinjskim stvarčicama pa izabirem i polako skupljam što mi još treba, a uvijek još nešto fali :)
    ove grickalice su odlična ideja za klince, a i oblici za izrezivanje su baš slatki

    OdgovoriIzbriši
  11. Sad sam poželela da sam dete ponovo!

    OdgovoriIzbriši
  12. poznato mi je ovo sa obilascima dućana i odjela u robnim kućama sa kuhinjskim sitnicama (i krupnicama :). U mojoj maloj kuhinjici skoro da nema više mjesta za dodatne stvarčice ali za ove kalupiće sigurno bi se našlo. Super si ih izabrala , jako slatki i veseli. I ja sam često u spomenutoj robnoj kući ali kako kažeš nije ponuda više kao prije pa sam barem mirna što se novčanika tiče :)
    keksići su preslatki i jako mi je lijepa ideja sa kutijicama za dječicu, baš su se fino častili a i vi odrasli ste skroz dobro prošli . Super !

    OdgovoriIzbriši
  13. Jedino mesto gde se zadrzavam u marketima je deo sa kuhinjskim stvarcicama, ostalo samo preletim :) U coin casu udjem samo da malo parim oci, i cesto se za nesto zalepim i ocu-necu pa se obuzdavam, jer nemam vise mesta u mojoj prostranoj kuhinji od 2 kvm :)))

    keksici su slatki i imala sam iste modlice, neke su prezivele, neke nemam pojma gde su.

    Dobro je da kod vas hoce da prime domace keksice u vrtic. Ovde kad su rodjendani nece da prime nista sto nije industrijski napravljeno i spakovano, bilo nekih trovanja raznih, pa kao, iz predostroznosti. Ja sam mislila da tako samo kazu, ali zaista nece da prime. Bar je tako po drzvavnim vrticima, za privatne ne znam.

    Veliki pozdrav za vas dve :)

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Svima vam hvala, a zahvaljuje se i moja Lutkica, u vrtiću su svi bili veseli pa su tete odlučile drugi tjedan napraviti radionicu s djecon. Sad će svi u vrtiću praviti keksiće s kalupima, nešto ih pojesti odmah, a nešto ponjeti kući.

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična ideja a mogu misliti kako je malena bila zadovoljna radom svojuh maih ručica i svoje vrijedne bake.

    OdgovoriIzbriši
  16. Imam iste kalupe i ja sam prosle godine pravila cak i vanilice sa njima... Simpaticno mi je.
    Svrati na kaficu i imas mali poklon od mene...

    OdgovoriIzbriši
  17. Ma kakvi klinci, na ovo i odrasli padaju! Super, samo drži fige da nađem kalupiće. :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails