srijeda, 11. kolovoza 2010.

Riba iz papira




Ja spadam u one koji jako vole ribe, sve, bijele, plave, male, velike, a da o školjkama i rakovima ne govorim, a tek one bez krljušti kao lignje i hobotnice...
No, (uvijek ima neki no) malo mi teško pada pržena plava riba. Trebalo bi je vjerojatno manje pojesti, ne znam, a ja navalim i ne mogu se zaustaviti. Pa onda nastaju problemi. Ne želim se odreći plave ribe, pa sam našla rješenje, riba iz papira.


Ovo je lokarda, srodnik skuše, vrlo ukusna plava riba, najbolja je na gradelama, a kako ne mogu u stanu grilati, mogu na balkonu, ali bi mi susjedi poslali muriju, pržit se ne usudim jer sam se odlučila dobro najesti, pa sam riješila ispeći je u pećnici, ali zamotanu u masnom papiru.


Znači, očišćenu i posoljenu ribu položila sam na dovoljno velik komad papira za pečenje, u utrobu ribe, stavila kriške limuna, rajčice, peršinovog lista, malo ružmarina i češnjaka. Sve zalila sa vrlo malo maslinovog ulja. U čašu nalila dobrog vina, ribi dala par kapi, a ostalo a ostalo dala sebi, da mi lakše prođe vrijeme dok se ne ipeče. Zamotala ju dobro u papir da sokovi ne iscure pri pečenju. Zamotuljke položila na pleh i sve tpnula u dobro zagrijanu pećnicu na 15 minuta, ovisi o debljini i veličini ribe.


Moji su mi se kod kuće smijali, rekli su da jedem riblju juhu bez juhe, no ja se nisam dala smesti i dalje uživam u ribi iz papira.


Broj komentara: 10:

  1. Nemaju oni pooooojma, i ja cesto jedem 'en papillote' bilo sta, pa zasto ne i rubu. Em je super ukusno (sve arome ocuvane) em nema sudja za pranje!

    OdgovoriIzbriši
  2. ovako je najzdravije i ukusi dodju do izrazaja!

    OdgovoriIzbriši
  3. super si se sjetila. odlična je riba iz papira..:)

    OdgovoriIzbriši
  4. nije da baš obožavam ribu, ali na ovaj način sam probala i odlična je, samo što sam ja među ostalim punila gljivama :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim na ovaj način pripremljena jela, zaista se sačuva aroma, riba miriše na more, a ne na ulje. Predivno.

    OdgovoriIzbriši
  6. @ svima, netko me podsjetio da je na ovakav način spravljanja ribe ipak bolji za bijelu ribu, brancin, škarpina, oslić... a da ova plava bi trebala na teflonsku tavu*, ako je baš neću pržit. Evo, prihvaćam savjet, sutra si spremam oslića na ovaj način. Hvala svima.

    * taj koji mi je to predložio (usput, to mi je dobar prijatelj), je naravno muškarac, on ne pere poslje teflonsku tavu i štednjak. Ta debeljuškasta i masna ljepotica šprica na sve strane.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicna ideja da se na ovakav nacin spremi riba, nema posle pranja posudja a sve fino, zdravo i ukusno...njama, njam;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaista fina i sačuvala sve okuse i dobra zamjena za gradele zar ne,,,

    OdgovoriIzbriši
  9. ovo je odličan način pripreme ribe u slučaju kada nemamo mogućnost staviti je na gradele. ja je obično umotam u alu-foliju. Tvoja riba prekrasno izgleda i vjerujem da si uživala u okusu. A fotkice su predivne !

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Branka, ja sam odustala od alufolije, nisu baš neka ispitivanja donjela neke pozitivne rezultate, odnosno izbjegnem gdje mogu. A ovdje mi je naročito dobar papir, jer mi riba ako je veća probije alu foliju, pa mi se sve razlije.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails