nedjelja, 8. kolovoza 2010.

Ovčja skuta u cvijeću




Bila sam prošli tjedan u čistoj prirodi i dobila cvijetove tikvica. Kako ih je teško naći na tržnicama, odnosno ako ih se i nađe, nitko mi ne može garantirati da nisu tretirani svim i svačim, jer se prije upotrebe ni ne peru. Jako volim te cvjetove, toliko su nježni, a dominantni. Život im je kratak, boja i ljepota nenadmašna.



Sigurno je već puno puta obrađeno pohanje cvijetova tikvica, no evo kako ja to radim.
Ako mi netko dozvoli da mu "počupam" najljepše i najmlađe tikvice još sa cvijetom, onda je to savršeno. I da znam da su rasle bez kemijskih dodataka, onda mojoj sreći nema kraja. One se ne peru i zbog toga idu u tehnologiju takve ubrane, najbolje odmah. Treba ih samo malo kistom nježno oprašiti ako je zaostalo malo zemlje ili koji mravac, iz sredine noktom odlomiti tučak, baciti ga i to je sve. Pravi znalci kažu da se raspoznaju ženski od muških cvjetova, i da su neki jestiviji od drugih, no moje znanje biologije je skromno, jedva raspoznajem razliku u ljudskom rodu, gdje ću u cvijeću, a meni su svi dobri.


Kako su brani sa pripadajućom mladom tikvicom, u pohanje ide i ona, a zgodno služi i kao držak. Punila sam ih sa svježom ovčjom skutom, a može i bilo koji gušći krem sir. Začiniti prema želji, no meni je ovčja skuta dovoljno aromatična i ovaj put nisam začinila ničim, osim sa malo soli.


Uranjati u klasično palačinkino tijesto i pržiti u vrelom ulju dok ne dobe zlatnu boju. Odlagati na kuhinjski papir. Služiti uz ljetne salate.



Broj komentara: 14:

  1. Ovo je divno...na zalost ne mogu nigdje naci cvjetove sa tikvicama. Vidjala sam ih samo u Francuskoj u supermarketima, ovdje nikada:(

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvek sam se pitala kako to izgleda? Nažalost, ne mogu da nađem cvetove i da upoznam taj ukus. Čula sam da Italijani i Fancuzi imaju divne varijacije recepta na temu pohovanih cvetova tikvica.

    OdgovoriIzbriši
  3. majko mila.. ovo je jedna divota, bez riječi sam-- toliko je krasno da se ne mogu načudit..presjek je fenomenalan.. meni dečko ne da da mu iz vrta berem mlade tikvice sa cvijetom, ali kad mu ovo poka
    žem, možda ipak popusti :DD, jako bi ovo htjela probati.. btw. uživam na tvom blogu i u receptima.. pozz :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Dunja, Dunja, Dunja! Nikad ovo nisam probala, ali toliko ljudi je oduševljeno cvetovima tikvica, da mi dođe da sama sadim svoje - to je očigledno jedini način da do njih dođem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ozbiljno se razmisljam, kao i maxivida, da posadim tikvice u zardinjere...nemam basticu, ali kad vec jagode uspevaju u saksiji, mozda bi mogle i tikvice...samo u nekoj punooo vecoj saksiji;)))
    Ove cvetice sam videla samo na fotkama, a tvoje su uvek tako umetnicki nadahnute.;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. ja imam u planu napraviti pohane cvjetove tikvice za koji dan, nekako dok su počele tek cvasti mi je bilo žao da kidam cvjetove, no sad vidim da ih ima puno pa sam odlučila
    posebno mi se sviđa ovo tvoje punjenje

    OdgovoriIzbriši
  7. @ svima
    Drago mi je da vam se dopada ovaj zalogajčić. Ono što treba reći prije nego se upustite u potragu za cvijetovima, nije to neki extra okus, je, ukusno je, no to je više "fensi" zapakiran sir i spohan. Pravi kulinarski znalci će reći da je ispravnije od tih cvijetova napraviti tempuru, pa bili punjeni ili ne, tempura je nježnija, vidi se kroz nju naranđasta boja cvijeta, a ugriz je opet hrskav. Ljepo je vidjeti na pladnju raznog povrća iz tempure, a kao kruna svega, zavodni naranđasti cvjetovi tikvica. Praznik za oči i za goste koji to znaju prepoznati. No moji vole to palačinkino tijesto, a i malo se bolje napapaju. Ova moja verzija je onako, više kućna, za kuhinjski stol kao lagana večerica.

    OdgovoriIzbriši
  8. u poslednje vreme cesto natrcim na ove cvetove po blogovima svetskim. Moram da priznam da nisam imala pojma da to postoji, a kamoli da se jede. Ovde ih nisam nikada videla na pijaci, a mozda nisam pazljivo gledala. Fenomenalna prezentacija Dunja. Prelepo. Evo jednog sajta meni dragog sefa Denisa koji je imao nekoliko postova o cvetu tikvice. Jako je pricljiv i odgovara na svaki komentar. Hvala na receptu!

    http://morethanamountfull.blogspot.com/2010/08/squash-blossom-muffins-and-my-riviera.html

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Jelena hvala na adresi, pogledala sam, jako instruktivno, preporučam i drugima.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Dunja,ovo je stvarno predivno,kakakv krasan presek.Prvi put sam videla na blogu DajaneD,da je koristila cvetove,mislim da ih nije pohovala...btw..ovo je fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Savršena ideja i apsolutno prekrasna izvedba. Bravo.

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Vera, hvala ti, pogledala sam Dajanin blog i postove sa cvijećem tikvica. Jako mi se sviđa kako ih ona prezentira, a rižoto me jako privlači, sigurno ću ga probat.
    @ Selma draga, hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  13. Mmmmmmmmmm, bilježim, bilježim, bilježim!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Tadeja, je lijepo izgleda, presjek ali su mi tikvice ipak ostale malo tvrde, trebalo bi ih stanjiti, cvijet je bio gotov, a tikvica...

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails