utorak, 17. kolovoza 2010.

Ljubavna bamija i odlazak u prirodu



Došlo je vrijeme da i ja udahnem zraka, gledam u plavetnilo, odmaram u zelenilu. Zato pinklec na leđa, nema kuhanja, pisanja recepata, samo odmor za dušu i tijelo. Možda ću škicnuti koji put na svoj Iphone da vidim što se događa, a možda će signal biti tako loš da neću moći ni to. Ali prije puta treba se nešto pojesti, fino, lagano, ljetno.


Od nedavno se na tržnici može kupiti svježa bamija. Imala sam jednom davno jednog dobrog "prijatelja" Makedonca, koji me mnogo čemu naučio, a između ostalog i gurmanluku. Spremao mi je ludu hranu, nezaboravnu, a njegove recepte s bamijom neću nikad zaboraviti. Makar su se naši putevi razišli, neću zaboraviti ni njega.


Evo kakav je on meni omlet pravio za doručak, za koji je potrebno:
  • 1 veći plavi luk
  • 1 crvena paprika, po mogućnosti malo ljutkasta
  • 6-7 većih svježih bamija
  • šaku sitnih rajčica, ja sam imala žute tikvaste
  • 4 jaja
  • malo soli i papra

Na maslinovom ulju prepržiti sjeckan luk i papriku, dodati narezane bamije i rajčice. Dinstati dok ne ishlapi tekučina. Na to izliti umučena jaja s malo mlijeka i žlicom brašna. Kad se donja strana omleta ispeče, na kratko staviti tavu u zagrijanu pećnicu pod gril da dobije lijepu zlatnu boju i odozgo. Poslužiti uz neku salatu, u mojem slučaju je tušt.

Ah, zaboravila sam, dodati nekoliko mlaza ljubavi!



Sretni i veseli bili, od ovog časa počinje moj godišnji odmor!


Broj komentara: 12:

  1. :)))
    Ugodan odmor, draga Dunja! I ja bih voljela koju bamiju ali, nisam ih vidjela nikada u Kninu, čak nema ni smrznutih.
    Omlet je fantastičan, slike fantazija:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Lep odmor Dunja! Cula sam za bamiju a sad znam kako iygleda, evo krecem na pijacu kad obidjem bogove pa cu se potrudii da je nadjem a li mislim da je nisam videla ovde!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uživaj u odmoru i dobro napuni baterije.

    Nažalost bamija je jedna od rijetkih stvari koju nikako ne volim tako da ovo nije za mene. Međutim fotke su toliko lijepe i žive da su me totalno očarale. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uživaj za nas koji su se vratili i već zaboravili kako je bilo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ugodan odmor i lep provod, i da nam se vratis sa nekim lepim novim recepticima!;)) Bamije nisam nikada imala prilike da probam, ali spremljene na ovaj nacin mi se cine bas fine...ah, koje lepe uspomene;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Koji prekrasan obrok, fantastičan i sigurno vrlo ukusan.
    Želim ti ugodan odmor, uživaj u suncu i moru. Uživaj u šetnjama i ne zaboravi nas... Javit ćeš nam kako si se provela, pozdrav
    Selma

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Svima, hvala na željama, bilo je ludo i nezaboravno, pa spremna za novu sezonu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Dok se ja dovučem k tebi, ti već i natrag! :)
    Nego gdje to ima svježe bamije? Na Dolcu? Ja svugdje tražim, išla sam i na Kvatrić, ali prodaje striček samo sušenu, takvu sam dobila i od prijateljice, ali ja bih svježu. Svega jednom sam je u životu jela u Mostaru i to je meni bilo fenomenalno. Ne znači da će mi kad ja to skuham, biti jednako dobro, ali moram probati. E, da, uspjela sam nabaviti doduše sjeme, pa ću na proljeće pokušati sama posijati. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Tadeja, i ja nabavila sjeme ali kržljavo niklo, miševi sve popapali. Nek im bude. Da bilo ih je na Dolcu, prodavala se po 1 i 2 kn komad, ovisi o veličini. Bilo ih je i gore (tamo gdje prodaju luk i grah), a i u unutarnjem dijelu, kad se ide prema liftu lijevo. Ja jednom kupila i kod Severa ( isto dolje ima štand) a mislim da se kod njega može i naručit, ako već nije prošla sezona.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails