subota, 24. srpnja 2010.

Muffini s malinama



Nekad se nisu radili muffini, to je došlo k nama preko oceana, predpostavljam. Tako da ih nisam radila i tumačila sam da je to bez veze, šta nije ljepše ispeć neki voćni ili čokoladni kolač, pa ga izrezat na komade po želji. No kako su djeca odrastala i s kojekakvih druženja donosila kući impresije, tako se postavilo pitanje, a zašto mi ne pravimo muffine. I odlučila sam se pred desetak ili više godina da ipak probam i to njima za ljubav, a imala sam peh, netko mi je doturio neki "Bože sačuvaj" recept. Pa to je bilo nešto grozno. I opet sam tumačila da to ništa ne vredi, da je to bez veze, no moji se nisu dali smesti. I kad je kćer poodrasla i počela sama baviti se kuhinjom, njena volja nadišla je i to. Muffini se i meni napokon sviđaju.


Isprobali smo puno recepata i varijanti i nekako nam je ovaj sad u "modi". A moj je sin posebno ponosan na njega, jer nećete vjerovat, naučio ga je u osnovnoj školi! Nekad je postojao predmet Domačinstvo, i učilo se šivat gumbe, ali i kuhat jednostavna jela. Škola je bila opremnjena sa primjerenom kuhinjom u te svrhe i to je bilo super. Ono što su skuhali, to su i pojeli. Tako je moj sin došao kući iz škole s receptom i komadom kolača. Tada je to bio jako moderan biskvit s jogurtom i nadam se da vam je svima poznat.


Za kombinaciju s nekim nježnim voćem kao maline ili borovnice, ovo tijesto mi je najbolje, isto je nježno, a dovoljno kompaktno da drži voće da ne potone. Pa evo kako ide za otprilike 15 komada. Potrebno je:
  • 2 cijela jaja
  • 1 čaša jogurta (tekućeg)
  • 2 čaše šećera (ja metnem 1,5)
  • 1 čaša ulja
  • 2 čaše brašna (oštro)
  • 1/2 praška za pecivo
  • nastrugane korice od limuna
  • malo soli
Mene jo moj sin podučio, sve staviti odjednom u zdjelu i mikserom umutiti dok se sve ne izmješa i gotovo. Ne nije gotovo, papirnate posudice poslagati u metalne kalupe za muffine, izljevati tijesto do 3/4. Na vrh sraviti nekoliko malina. Peći na 200 st oko 20 minuta, nekim testerom provjeriti da li je skroz pečeno. Računa se čaša od jogurta od 2 dcl.




Broj komentara: 10:

  1. nekada treba poslusati mladju generaciju...secam se i ja kada su maffin-i uslia na velika vrat...te u Costa Coffe-u kostaju pravo bogatstvo...valjda ih deca vole zato sto su tako mali kao i oni i mogu lepo da stanu u njihove rukice...da nepricam da ih i oni sami mogu napraviti...ovi izgledaju jako socno i meko....kada deca vole sto bi sebi komplikovali zivot sa tortama od 10 kora...secam se ni ja nisam volela Reform tortu i sve ostale torte osim one sa piskotama i sladoled kremomza koju je bio recept na kutiji piskota...zapisano

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja se uopce ne sjecam kada sam prvi put srela muffine:)
    Sjecam se kada sam prvi put cula za croissants (podsjecali su me na Corazon Akino, bas smo bili ucili o njoj u osnovnoj skoli:)) i sjecam se kada sam prvi put postala svjesna da postoje cookies (jedna moja prija je bila na razmjeni ucenika u USA i pravila je cookies kada se vratila...i to sa cimetom, bili su ogromni, neravni, kao veliki blatnjavi diskovi...i svi smo se smijali kako su ruzni, dok su mi sada sasvim 'normalni').

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam dugo odolijevela toj američkoj modi ali sada sam ih prihvatila i svi smo zadovoljni kada ih napravim. Sličan kolač s voćem i ja pravim (male su razlike u) i zato hvala na ideji da i ja njega spremim kao muffine.
    A što se tiče toga Domaćinstva i ja sam ga imala, bilo je jako zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Vrlo slično pripremam testo za mafine. Odlično izgleda i naćiće se u mojim beleškama :)

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Jelena, imaš pravo, treba se potruditi da se uđe u dječju filozofiju, pa kako nam se činila čudna
    @ melrose, istina živa, ranih 80tih više puta sam boravila u USA i sve njihove kolače i peciva sam smatrala totalno bez veze, a kad tamo...
    @ Snježa, žao mi je za domačinstvo, djeca su to smatrala za predmet zabave i odmora, ali se moji još danas svega sjećaju što su radili, možda će to biti u budućnosti način učenja, ko zna, kroz inters, bez stresa...
    @ Nale, puno ti hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedno vrijeme sam isprobavala razne recepte za muffine i mislim da sam samo dva recepta pravila dva ili više puta. Muffins su mi, u mojim uslovima, praktičniji od velikog kolača, napravim malu prciju od 6 muffina, bude dovoljno za nas četvero, djeca ostave po jedan za sutra.
    Nakon ovog silnog isprobavanja muffina moj je kalup mirovao dok nisam počela sa istragama raznih blogova, pa je sad opet aktuelan. Neki dan sam pravila muffins sa borovnicama, a ovaj sa malinama mi se dopad. Dala si mi ideju za jedan kompletan post o muffinsima da imam o čemu pisati dok smo "na raspustu". pozdrav, uživaj u prirodi.

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Selma, e baš se veselim ako napraviš dizertaciju o muffinima onako kako samo ti to možeš. Dugo sam se opirala njima no ipak sam popustila, pa još uvijek nisam baš s njima u nekom prijateljstvu. Hvala Selma

    OdgovoriIzbriši
  8. jako sočno i fino djeluju. obožavam maline :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Dunja muffins prekrasno izgledaju ! jako lijepo si ih napravila i maline se baš dobro uklapaju.
    Domaćinstvo je bio predmet koji sam ja jako voljela, mi smo također kuhali,šivali,rezuckali, slagali. Nisam tada baš obećavala :) ali evo na kraju sam što na Domaćinstvu a što s godinama nešto i naučila.
    Sjećam se isto tako pojave i poplave muffinsa kod nas i kako su neko vrijeme bili "in". Danas su i oni uobičajeni kolač. Ja ih volim raditi, nekako mi fora izgledaju i nemam kasnije pranja pleha, sve se riješi košaricama.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Monika, hvala ti
    @ Branka, ovo s pranjem pleha, to je istina, onako u žurbi svaki put se razveselum kad shvatim da je čist i da ga samo spremim. Hvala ti na pohvalama

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails