subota, 8. svibnja 2010.

Mousse od Roqueforta

Jučer je moja kćer imala malu svečanost na poslu povodom dovršenog projekta, na kojem su usput rečeno svi presahnuli od nervoze i opsežnosti zadatka, pa običaj je da ona časti suradnike. Od petnajstorice, jedan je vegetarijanac, a ostali pravi mesožderi. A to znači napraviti zakusku na bazi šunke i sličnih proizvoda, ali nešto vegetarijanski ujedno moram raditi i za sve, jer se uvijek tako nešto svidi i drugima. Pao je izbor na mousse od nekog plavog sira i crni baquett sa grožđicama i orasima. Pa evo kako je to izgledalo.


Recept je vrlo jednostavan, jedino je poželjno nabaviti malo kvalitetniji plavi sir, a mora gotova rolada par sati odstajati u frižideru. Ja znam napraviti više toga, pa spremiti u frizer.




Kruh je već objavljen na blogu, jedino sam ga ispekla u obliku dugačkih francuskih kruhića. Evo slikica kako ja to radim u običnoj tepsiji od pećnice. Kad ga zamjesim i stavim na dizanje, papir za pećenje postavim između tijesta, a na kraju podmjestim bilo kakav graničnik koji pdnosi temperaturu. Tako postavljeno ide u pećnicu. Recept za kruh je ovdje.



Potrebno je:

  • 300g Roqueforta
  • 100 g maslaca
  • 200 g vrhnja za šlag
  • bijeli papar
  • sjeckani vlasac
  • šaku oraha sitno sjeckanih
  • sol po potrebi
Maslac i sir sa sobne temperature dobro umješati, može i mikserom. Dodati papar i vlasac.
Istući slatko vrhnje u šlag (bez šećera naravno) i umješati u masu od sira i maslaca. Masa od sira i maslaca morala bi biti podjednake temperature, jer bi se moglo malo "razletiti", kao što se meni ovaj puta dogodilo. Da spasim stvar, dodala zam malo mljevenih oraha i u samu masu, mikserom sve umješala. Okus je tako božanstven da samu "posrnulu" strukturu brzo zaboravite. Na radnu površinu stavi se prvo komad aluminijske folije, zatim rastezljiva plastična folija, na nju posuti ravnomjerno orahe i na sve to masu koja se zarola u jednu dugačku "kobasu". Ostaviti u frižider da se dobro ohladi.



Broj komentara: 17:

  1. Baš krasno i fino! Štos za pečenje baguetta je odličan, pamtim ga! Vjerujem da su kćerkine kolege bili zadovoljni, osim ako nisu tip šnita bijelog kruh i parizer (za čudo, takvih je više nego što čovjek može vjerovati!).

    OdgovoriIzbriši
  2. @ imaš pravo sve je više onih koji ne razmišljaju što stavljaju u sebe, no ja sam uporna, ja svima jednako nudim bisere, ko vidi, ko ne. Nema veze. Ima naznaka i malih pomaka, traže me uvijek recepte i ja ih upućujem na naše blogove, gdje se nalazi kulinarsko blago. Ovi naši blogovi su puno više od mnogih kuharica, vrlo su često fotografije neistinite, postupci rada izostavljeni ili potpuno krivi. A da o prevodima na naš jezik da ne govorim. Zato imam informaciju da kuharski laik kad otvori bilo koji od naših blogova, ostane ugodno iznenađen.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, uh,... Kako je ovo dobro!? Ubijeđena sam da je ovo dobro prošlo kod kolega.
    Pamtim i ja ovo za pečenje kruščića. Meni osobno se sviđa i jedno i drugo i svaki put kada pročitam ovako neki neobični recept zamislim moga muža šta bi on rekao kada bih njemu stavila na sto tako nešto. Njemu kruh sa grožđicama?! Bože, šta li bi on na to rekao:))) Orahe mu sameljem kada ih stavljam u kruh pa on ni ne zna šta jede:))))

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Snježa, razumijem tvog muža, jer je i moj bio takav. Ali, grožđice i jaki sirevi idu jako dobro, a da o orasima da ne govorim. Imam doma još jednog takvog, sin prvo pojede sir kaže da je dobar, pa pojede kruh i kaže da je to kolač. Ja i kćer volimo sve kombinacije i uživamo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican obicaj:)
    Obozavam Roquefort jos iz doba Vindije koja je proizvodila jedina na tadasnjem trzistu Roquefort i Gorgonzolu. Rado bih probala ovo (bas sam neki dan kupila prekrasne zlatno-zute rozine, samo zato sto su bile lijepe i nisam znala sta bih sa njima), ali imam utisak da cu sama morati pojesti sve.

    OdgovoriIzbriši
  6. Skupa ali delikatesna i odlična roladica.Za mene nov ali odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joooj ovo je pravi delikates,obavezno ću probati.Takođe ,super je ideja za hleb.Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršeni bageti, a sirevi sa plemenitom plijesni su mi slabost (inače svi fini sirevi su mi slabost), pa vjerujem da bi mi mousse od roqueforta veoma dopao.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ melrose, Vera, Vindijini sirevi su malo pali u kvaliteti, a cijena porasla. Ovdje sam koristila Regina dolce blu od Paladina (neka talijanska firma), a sve skupa nije jako pretjerano skupo. 300 g sira 30 kn, putar 5 kn, šlag 10 kn i to je sve, a toga dosta ispadne. Može se raditi i pola mjere, sasvim je ok.
    @stočiću, vidjela sam na tvom blogu da ti djeca imaju vrt i prirodu kod bake i djeda, blago tebi i njima. Hvala na komplimentima.
    @ Selma, i ja sam slaba na sireve, naročito ove jače, a kažu da bi trebalo se paziti da se ne jedu pre često i uz malo crnog vina, pa i to je u redu, kao što uživaju Francuzi.

    OdgovoriIzbriši
  10. Благодаря за рецептите, Dunja!
    Много ми допада муса :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Dmitrana, hvala na posjeti, i tvoji mi se recepti jako sviđaju.

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan savjet za baquete, a što se tiče roquefort moussa, znam da bi se mama i ja sigurno udavile u njemu. Probam prvom prilikom, jako mi se sviđa ideja!

    OdgovoriIzbriši
  13. Много вкусна рецепта, хареса ми, ще си я запиша! Поздрави!

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Maria hvala
    @ kremica od sira je stvarno odlična, malo se svi isčuđavaju kad čuju šlag, ali je to u francuskoj kuhinji čest slučaj.

    OdgovoriIzbriši
  15. jednostavno predobro !! ne znam da li bi prije krušćić ili sir, sve mi tako dobro i fino izgleda. Kombinacije su izvrsne a ti si ovo jako lijepo pripremila i prezentirala, odlično čašćenje ! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. @ hvala Branka, nisam vegetarijanac, ali se uvijek dobro pogostimo njihovim receptima.

    OdgovoriIzbriši
  17. Ova izgleda fantasticno. Ja obozavam plavi sir. Moram ovaj recept uskoro probati i to sve sa ovim fantasticnim hlebom.
    Odlican blog, super slike i recepti.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails