četvrtak, 22. travnja 2010.

Kruh od oraha i koprive



Igru Ajme, koliko nas je, pokrenula je Monsoon sa Dalmacija Down Under, a za ovomjesečnu domaćicu izabrana je Jasenka autorica bloga Sweet Corner s temom orašasti plodovi i sjemenke. Odlična tema, svatko se može u njoj pronaći u slatkoj ili slanoj verziji. Između puno kombinacija i planova odlučila sam se za Shrekov kruh, odnosno kruh sa koprivom i orasima. Jako volim orahe u slanim kombinacijama, a u kruhu najviše. A zašto Shrekov, zato jer je to simpatično čudovište bilo zeleno, i predpostavljam da bi rado jeo zeleni kruh, a osim toga završio je svoj cinema život, više se neće snimati. Ovaj kruh posvećujem i planeti Zemlji, danas je njezin dan i berući koprive divila sam se ljepoti prirode. Sve što sadrži ovaj kruh, uzeto je kao dar sa zemlje.









Za ovaj kruh potrebno je:
  • 200 gr graham brašna
  • 200 gr brašna za crni kruh
  • 100 gr bijelog pšenićnog glatkog brašna
  • 2 ravne žlićice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlićice šećera
  • 30 gr germe
  • 120 gr oraha
  • 3 šake vršaka od koprive
  • tople vode
Prvo, koprivu brati na mjestima gdje nema prometa i gdje peseki ne kakaju. Beru se samo vrškovi, naravno u rukavicama. Ubaciti ih u ključalu vodu ba par minuta, procijediti ih, usitniti u nekom stroju ili nožem a i spremiti čašu vode od kuhanja. Sva brašna promješati sa solju i dodati dignuti kvas, čašu vode u kojoj se kuhala kopriva, koprivu, maslinovo ulje i mikserom tijesto izraditi, a kasnije i rukom i dodati grubo sjeckane orahe i još malo brašna ako je potrebno. Ostaviti da naraste, formirati tijesto po kalupu koji smo obližili pec papirom. Peći na 200 st oko 35 minuta ili dok nije dobro pečeno.

Broj komentara: 9:

  1. I izgledom i sastojcima odličan! J orahe često stavljam u kruh i pogače, ali mljevene, zamijenim dio brašna, a razmišljala sam intenzivno i o koprivi. Odlično ti je ovo ispalo. Baš je Shrekasti:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasan kruh, izgleda tako rustično. Kakav je kvalitet, tj. nekvalitet kruha u našim prodavnicama trebali bi stalno spremati domaći. I ja također dodajem ponekad orahe u kruh... Kopka me i ova Tadejina ideja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Koja izvrsna kombinacija. Orahe, bademe, lješnjake... često dodajem kruhu ali koprivu nikad nisam. Ovo je nešto što definitivno treba probati. :)
    Ovaj kruh izgleda fantastično. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super, divno izgleda. Moram se sjetiti nabrati koprive, nemam običaj, ali evo još jednog recepta koji će me natjerati da ih berem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična kombinacija, a kruh izgleda prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  6. @ hvala djevojke, a što se tiče koprive, meni je u takvom kruhu ne zamjenjiva, osim što je kruh obogaćen mineralima do kojih se teško dođe inače, kruhu daje vlažnost a orah masnoću koja je isto visoko vrijedna. Dvije šnitice ovog kruha i čaša jogurta, odličan doručak a meni i večera, a uz zeru nekog finog sira.... Koprivu treba brati samo gornja 4 lista (u rukavicama naravno) i obavezno blanširati. Nije baš poželjno pretjerivati, na tu količinu brašna izvagala sam blanširanu koprivu i ocijeđenu ispalo je 80 grama. Može se brati kroz cijelu sezonu, jer nakon košnje opet izlaze mladi izdanci - znači samo gornja 4 lista! Ostali su prezasićeni.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Dunja, hvala ti na ulaznici, bas si me odusevila i jedva cekam da isprobam ovaj kruhek :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni je fantastičan, pošto često berem koprive sljedeći je ovo recept koji ću praviti. Hvala za uputu o branju, spremanju kopriva!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails