Igru Ajme, koliko nas je, pokrenula je Monsoon sa Dalmacija Down Under, a za ovomjesečnu domaćicu izabrana je Jasenka autorica bloga Sweet Corner s temom orašasti plodovi i sjemenke. Odlična tema, svatko se može u njoj pronaći u slatkoj ili slanoj verziji. Između puno kombinacija i planova odlučila sam se za Shrekov kruh, odnosno kruh sa koprivom i orasima. Jako volim orahe u slanim kombinacijama, a u kruhu najviše. A zašto Shrekov, zato jer je to simpatično čudovište bilo zeleno, i predpostavljam da bi rado jeo zeleni kruh, a osim toga završio je svoj cinema život, više se neće snimati. Ovaj kruh posvećujem i planeti Zemlji, danas je njezin dan i berući koprive divila sam se ljepoti prirode. Sve što sadrži ovaj kruh, uzeto je kao dar sa zemlje.
Za ovaj kruh potrebno je:
- 200 gr graham brašna
- 200 gr brašna za crni kruh
- 100 gr bijelog pšenićnog glatkog brašna
- 2 ravne žlićice soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlićice šećera
- 30 gr germe
- 120 gr oraha
- 3 šake vršaka od koprive
- tople vode
Prvo, koprivu brati na mjestima gdje nema prometa i gdje peseki ne kakaju. Beru se samo vrškovi, naravno u rukavicama. Ubaciti ih u ključalu vodu ba par minuta, procijediti ih, usitniti u nekom stroju ili nožem a i spremiti čašu vode od kuhanja. Sva brašna promješati sa solju i dodati dignuti kvas, čašu vode u kojoj se kuhala kopriva, koprivu, maslinovo ulje i mikserom tijesto izraditi, a kasnije i rukom i dodati grubo sjeckane orahe i još malo brašna ako je potrebno. Ostaviti da naraste, formirati tijesto po kalupu koji smo obližili pec papirom. Peći na 200 st oko 35 minuta ili dok nije dobro pečeno.
I izgledom i sastojcima odličan! J orahe često stavljam u kruh i pogače, ali mljevene, zamijenim dio brašna, a razmišljala sam intenzivno i o koprivi. Odlično ti je ovo ispalo. Baš je Shrekasti:))
OdgovoriIzbrišiPrekrasan kruh, izgleda tako rustično. Kakav je kvalitet, tj. nekvalitet kruha u našim prodavnicama trebali bi stalno spremati domaći. I ja također dodajem ponekad orahe u kruh... Kopka me i ova Tadejina ideja.
OdgovoriIzbrišifantasticno... volim ovakve hlebove!
OdgovoriIzbrišiKoja izvrsna kombinacija. Orahe, bademe, lješnjake... često dodajem kruhu ali koprivu nikad nisam. Ovo je nešto što definitivno treba probati. :)
OdgovoriIzbrišiOvaj kruh izgleda fantastično. :)
Super, divno izgleda. Moram se sjetiti nabrati koprive, nemam običaj, ali evo još jednog recepta koji će me natjerati da ih berem.
OdgovoriIzbrišiOdlična kombinacija, a kruh izgleda prekrasno!
OdgovoriIzbriši@ hvala djevojke, a što se tiče koprive, meni je u takvom kruhu ne zamjenjiva, osim što je kruh obogaćen mineralima do kojih se teško dođe inače, kruhu daje vlažnost a orah masnoću koja je isto visoko vrijedna. Dvije šnitice ovog kruha i čaša jogurta, odličan doručak a meni i večera, a uz zeru nekog finog sira.... Koprivu treba brati samo gornja 4 lista (u rukavicama naravno) i obavezno blanširati. Nije baš poželjno pretjerivati, na tu količinu brašna izvagala sam blanširanu koprivu i ocijeđenu ispalo je 80 grama. Može se brati kroz cijelu sezonu, jer nakon košnje opet izlaze mladi izdanci - znači samo gornja 4 lista! Ostali su prezasićeni.
OdgovoriIzbrišiDraga Dunja, hvala ti na ulaznici, bas si me odusevila i jedva cekam da isprobam ovaj kruhek :)
OdgovoriIzbrišiMeni je fantastičan, pošto često berem koprive sljedeći je ovo recept koji ću praviti. Hvala za uputu o branju, spremanju kopriva!
OdgovoriIzbriši