ponedjeljak, 1. ožujka 2010.

Bombardino

Bombardino, piće talijanskih skijaških padina, bombastičnog imena, a u stvari jednostavno pićence za velike i male skijaše, a i one druge koji ne vole taj sport. Imala sam priliku i mogućnost kao curetak ići svake zime na skijanje, i uvijek kad neko spomene šnenokle, a spomenula je blogerica s Achtung Baby, sjetim se proljetnog skijanja u alpama, učitelja skijanja i bombardina.
To je u stvari koktel koji se pravi od mljeka, šlaga, šećera, žutanjaka i nekog alkohola, obično ruma ili konjaka, nešto poput liker od jaja. Naravno da se djeci izostavi alkohol.

Potrebno je:
6 dcl mlijeka
6 žutanjaka
600 gr šećera
1 burbon mahuna vanilije
3 dcl ruma ili konjaka

Skuhati mlijeko sa polovicom šećera i razdvojenom mahunom vanilije. Žutanjke izmješati sa preostalim šećerom i vrlo polako dodavati toplo mlijeko mješajući. Staviti ponovo na vatru i dostići temperaturu 65 st, ili nešto prije vrenja skinuti s vatre i ohladiti. Dodati rum. Spremiti u flaše na hladno i svako toliko protresti. Servira se u originalu toplo sa šlagom i čokoladom ili kavom, a kojima treba malo više ljubavi i topline, još po kojim mlazom nekog pića.



Broj komentara: 10:

  1. To je nešto kao eggnogg, zar ne? Čini mi se jako fino, jedino djeci ne bih nikada davala (na sreću, sada su veliki i mogu i sve cugaju)jer jaja ipak nisu do kraja termički obrađena. Kako jajca više nisu što su bila, salmonela je realna opcija. A možda i ne? Baš me briga, na mene neće.
    p.s. Moram ti ispričati priču kako sam pripremala tvoje krafne! Ha, ha, ha!

    OdgovoriIzbriši
  2. :)) pa to dodje kao neki eggnog! Skijanje, ah, skijanje...skijas li jos uvijek?

    OdgovoriIzbriši
  3. @ djevojke, ja se interesirala kod infektologa, salmonela na 65 stupnjeva više ne živi.
    Je, slično je eegnogu, samo u eggnog idu cijela jaja i često se ne kuha, makar mi veli jedna prijateljica, a medicinske je struke, da i ako nije kuhano, od alkohola isto salmonela krepava. Zato navalimo!

    OdgovoriIzbriši
  4. @ ne skijam više, zapravo od udaje, a već sam baka. Moj pokj. suprug nije mario za snjeg i zimu, grozio se hladnoće, i tako zbog ljubavi... kao puno toga u životu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh, dobro bi mi došlo n<primjer s kavom!

    OdgovoriIzbriši
  6. Svidja mi se,mislim da je ukus sa dobrim konjakom umesto ruma extra!

    OdgovoriIzbriši
  7. Fotografija je predivna, a pićence mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  8. E, ovo bi bilo dobro isprobati, a budući da ne znam skijati, a volim snijeg, uz bombardino bi mi dobro došao i jedan dasa - učitelj skijanja. Onda bi to bila dobitna kombinacija. Pa dok ja realiziram taj projekt, mislim bombardino, možda se i on pojavi, a dotle će valjda ponovno i snijeg. No, s obzirom na prevrtljivu klimu, možda dođe i prije nove zime. Branka

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja sam dobila apetiti na tako nešto obično, ali posebno! Pozdrav od Vlatka i mene, upravo se naslađujemo tvojim malim remek djelima! Pusek!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. ne skijam, ali oavkva pića-deserti su mi posebno dragi :)) super recept, pozz!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails