ponedjeljak, 29. ožujka 2010.

Cooketa u mom domu - FBI rukavice


Cooketa se nježno prišuljala u moju kuhinju, no vršljajući po njenom blogu, ostat će jako dugo.
Izabrala sam to što mi je prvo palo u oko, odnosno, nisam nikad pravila. Kao prvo sviđa mi se ono,"Kuhačom po svijetu". To me uvijek privlačilo, volim raznolikosti, čar drugih kuhinja, a u njenom blogu sve je na dohvat ruke i to sa vrlo inspirativnim tekstom koji se čita kao najzanimljiviji esej. Igra je ograničena na ovaj mjesec, a to ne znači da neću moći i dalje uživati čitajući i kuhajući po njenim receptima. Pa idemo redom, Raviolli Caprese. Volim ta talijanska, južnjačka jela, narodna i malo siromaška, a u stvari velebna, pa sam čak u čast Selminih raviola izvadila pločicu za izradu raviola, koju sam si davnih godina kupila u Napulju, kad sam s mužem bila u razgledanju Pompeja. Tu spravicu već odavna ne upotrebljavam, ali ju čuvam kao neki raritet, čak se vidi cijena, koštala je 1800 L. Uživali smo u ovim raviolima.
Zatim su došli na red uštipci, a to je nešto za mene, volim sva pržena tijesta, a za ovo nisam nikad ni čula ni vidjela, Majkini peksimeti. Prekrasni snekić, ja sam ih poslužila sa začinjenom skutom, odličan doručak, užina ili lagana večera. Iznenađujuće su uštipci lagani i na neki štos, uopće nisu masni. Rahli su i lagani, s nekom rupom u sredini, gotovo da bi se mogli puniti.
E sad ova fantastična francuska juha od luka, Gratinee des Halles, reklo bi se obična, gotovo siromaška, ali i istovremeno rafinirana, a može se poslužiti slobodno i uz svečane večere. Upotrebila sam ementaler, a drugi put ću se potrudit da nađem neki francuski sir.
I na kraju, za mene veliko iznenađenje, ovo čudo od zalogaja, Tatre des Allyme, nisam očekivana nešto posebno kad sam čitala post. No kako volim kojekakve pite i pitice, mislim si idem probat. Nekako mi se činilo da tijesto od kompaktne i rustikalne podloge od dvije vrste crnog brašna, zahtijeva nešto više na površini. Iznenađenje je bilo golemo, ovako nešto kompletnog i uravnoteženog okusa nisam već dugo probala. Jako se svidjelo i mojima, i ta pita definitivno ulazi na velika vrata u moju kuhinju. Dobra je vruća, mlaka, hladna, isti dan i drugi dan, samo nije dobro kad je više nema.
Na kraju, hvala Selma na iscrpnim receptima, ja ću i dalje istraživati tvoj blog i uživati u tvojim postovima, a ova igrica FBI rukavice osmislila je i pokrenula blogerica Mamjac, pružila nam je radost istraživanja.

4 komentara:

  1. Oduševljena sam i tvojim izborom i postom i fotkama! Da se kod Selme ima što papati, to znam! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalno: izbor, fotografije i post! Izvrsno odrađeno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Dunja, najljepša hvala što si radila ove recepte koje sam još davno stavila na blog.Izbor je zaista dobar. Hvala na lijepim riječima o mom blogu. Zaista si me impresionirala.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails