nedjelja, 7. veljače 2010.

Pokladnice ili Bečke krafne


Ovo doduše nije Beč, nego je Zagreb, ali ima i dobrih krafni i simpatičnih maškara. Nisu kao u primorskim gradovima, ali su zgodni i veseli kumeki a neki preobučeni u kumice iz Zagrebačkog prigorja.
Ima puno recepta za krafne, to svi znaju raditi, koji put uspije bolje koji put slabije, no po ovom receptu "ne omane". Mnoge kolače se može raditi onako "od oka", ali ovaj nije za preporučiti, kako kažu, treba ga se držati "ko pijan plota", onda je uvijek sve ok. Potrebno je;
500 gr glatkog brašna ili nekog namjenskog za dizana tijesta
80 gr šećera
1 svježi kvasac (kockica)
80 gr maslaca
1 jaje
3 žutanjka
2,5 dcl mlijeka
2 žlice ruma
2 vanili šećera

i još:
ulje za prženje
šećer u prahu
mermelada od marelica
Brašno držati neko vrijeme na toplom i prosijati ga u posudu u kojoj ćemo raditi tijesto. U brašnu načiniti rupicu, izdrobiti kvasac, dodati žličicu šečera i malo toplog mlijeka od sveukupne količine. Pustiti da se zapjeni. U međuvremenu u posebnoj posudi izmiksati sve ostale sastojke; toplo mlijeko, rastopljen maslac, šećer, rum, jaje i žutanjci, vanili šećer i pola male žlićice soli. Dobivenu tekućinu izliti u brašno i kvasac, i mikserom izraditi tijesto dok se ne počne odvajati od posude. Zatim pokriti posudu krpom i pustiti da odmara 20 minuta i ponovo miksati još desetak minuta. Pustiti na toplom da se količina udvostruči. Zatim tijesto staviti na pobrašnitu dasku, lagano razvaljati deblji prst debljine. Rezati kolutove čašom ili modlom 6 cm promjera. Dobije se oko 25 komada. Izrezane pokriti i opet ih malo ostaviti da nadođu. Zagrijati ulje do temperature oko 160 stupnjeva. Ili termometrom ili po iskustvu, položiti krafne u vruće ulje na strani na kojoj su ležale i peći ih 3 minute poklopljene, okrenuti ih i još peći 2 minute bez poklopca. Vaditi ih na kuhinjski papir i posuti šećerom u prahu. Služiti s nekom kiselkastom marmeladom, recimo od marelica.


4 komentara:

  1. Prekrasne su! Savršen prsten! A i bogato napunjene!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgledaju! Ja sam Dudek za ovakve vrste kolača, ali skinula sam tvoj recept i zbilja ću ga se držati k'o pijana plota, pa da vidimo. U ovim bih godinama već morala znati peći krafne. Inače, Fašnik i ovo vrijeme posebno ne volim jer stalno dolaze "male" maškare na vrata i fekću novace. Jedne godine sam izračunala da me gledanje užasnih kostima i slušanje par loše ili nikako otpjevanih kitica neke bedaste pjesme koštalo blizu 300kn. Više ne otvaram vrata jer jednostavno nemam tu lovu, a klinci padnu u nesvijest kada im se ponudi nešto drugo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, imaš pravo, to je nešto što je tradicija ruralnih prostora da se ide od kuće do kuće, pa nema baš neke veze s tim da klinci zvone na vrata... no ipak mi ih je žao, ja kupim kilu bombona, pa oš oš, neš neš. A moji doma luduju po kući u maskama, a za njih i njihove prijatelje treba puno krafni. Još je ostao samo jedan vikend.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgledaju, obožavam ih i baš sad mi najviše pašu,dok ljeti nisam toliko luda za njima!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails