srijeda, 27. siječnja 2010.

Punč šnite


Krenuli su fašnički vikendi. Evo jedan veseli kolač za moje maškare, da svi veseljem prikratimo vrijeme dok očekujemo proljeće.

Nastojim u prehranu uvesti što više "obojenih" namirnica, i to od doručka do večere, i ima smisla. Vedrina i dobro raspoloženje za stolom, što nam treba više! Evo recept za ovaj jednostavan, ali kromatski interesantan kolač. Potrebno je ispeći tri biskvita zasebno u plehu obloženom pecpapirom. U ovom slučaju za svaki biskvit upotrebila sam po 4 jaja, 4 žlice šećera i 4 žlice oštrog brašna, klasika. U čvrsti snjeg od bijelanjaka dodam šećer, pa žutanje pa brašno. U prvi sam prosijala 2 žlice kakaa, u drugi malo crvene prehrambene boje (sasvim malo), a u treći ako su jaja domaća i dovoljno žuta, ništa, ako nisu, što je bio slučaj kod mene, isto tako malo žute boje. Ispečeni biskviti se pospreme u frižider na nekoliko sati, ili preko noći. Drugi dan se režu trake koje se obilno moče sa; 2 dcl ohlađenog indijskog i zaslađenog čaja, 2 dcl ruma (ili extrakt ruma ako kane jesti i dječica) i sok od 4 naranđe. Ja te trake jednostavno umočim na kratko u tu tekućinu, i redam po bojama. Sve se ljepi sa rijetkom marmeladom od marelica u tankom i nevidljivom sloju. Kad su trake sve potrošene, kolač potom zamotati u čistu kuhinjsku krpu pa u foliju i ostaviti u frižideru na nekoliko sati, ja ostavim opet preko noći, da bi se tekućina ravnomjerno raspodjelina po spužvastom tijestu, i gore glazura. U ovom slučaju čokoladna, no može i punč glazura. Kolač je osvježavajući i sočan još danima, ako ne nestane odmah!

4 komentara:

  1. Upravo sam otkrila blog! Dobrodošla!
    Imaš odličnih recepata! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Tadeja, ja sam tvoj već prije uočila i našla puno toga interesantnog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro nam došla !
    Vidim da će biti puno lijepih receptića kod tebe, a ovaj šareni kolač mi se posebno sviđa !

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails