petak, 22. siječnja 2010.

Domaći sirni namaz


Sirni namaz u kućnoj izradi, labneh, basa.. sve su to nazivi za ovo što sljedi. Ja kao mala nisam voljela mlijeko, a ne volim ga ni danas, ali sireve, nema koji mi ne odgovara. Moji su se domišljali kako da mi nadomjeste mlijeko, pa je moja kreativna baka pravila neku vrstu sira od mlijeka u prahu, kojeg je bilo u obilju iz nekih donacija ranih podesetih godina prošlog stoljeća.
Na žalost nemam pojma kako je to ona radila, ali znam da se kupovalo neko sirište da bi fermentiralo, i da je bilo jako ukusno i jeli smo ga u slanoj i slatkoj verziji. No sad radim poznati labneh, to je Libanonski sir koji se radi od jogurta. (Basa je lički specijalitet spravljanja sirnog namaza, vrlo slično ovom). Taj recept nikako nije moja baština, nego sam ga našla na mnogim internetskim stranicama i blogovima. Bilo je objavljeno i na Coolinarici. No ja ga radim ovako; 1 litra jogurta (treba koristiti punomasni i čvrsti) pomješa se sa 1 ravnom žličicom soli i pretočim ga u gazu koju sam smjestila na neko cijedilo i sve skupa nad nekom posudom da se cijedi sirutka, a dobro je da se taj proces dešava u frižideru. (kažu da sirutku treba popiti, nešto lječi, mislim jetricu). I to je to. Nakon 24 sata sir je tu. Od te mase dobije se 300 gr. labneha. Ja ga još jedan dan prosušim na papirnatom ručniku ako želim nešto tvrđi, u frižideru naravno. Sad u moderna vremena, koristimao i blagodati maslinovog ulja.
Moji najviše voje ovu modernu verziju. Napravim kuglice žličicom, uvaljam ih u začine koje imam pri ruci. U ovom slučaju je češnjak, crvena mljevena paprika, sol, vlasac, pa sve potopim u dobro maslinovo ulje. Uživajte i radujte se u deliciji za 9 kuna.
A evo kako ja volim iskoristiti ove simpatične loptice. Ovo mi je omiljeno jelo:

1 komentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails