subota, 23. siječnja 2010.

Beze šnite


Beze šnite, ili interni naziv Čupava baba! Goste treba počastiti i nečim slatkim nakon kanapea.
Šampanjac i ova baba idu odlično zajedno. Pa evo kako ide. Beze kore se kupe gotove ili se rade kod kuće. Ja ih pravim sama, naročito zimi. Pečnica treba raditi tri sata, baš mi nije nešto po ljeti, ali sada je sasvim ok. Zapravo nema nikakve osobite mudrosti napraviti beze kore, osim što ih treba strpljivo na niskoj temperaturi sušiti a ne peći. Meni puno ostaje bjelanjaka od kojekakvih kolača, pa mi je to prilika da ih potrošim. Recept je na jedan bijelanjak ide 50 gr šećera. Kako ih ja spremam u vrećicu pa nikad ne znam koliko ih imam, ali težina jednog je oko 30 gr. Znači ako radin od 5 bijelanjaka (150 gr) uzmem i 250 gr šećera. Važno je da odstoje neko vrijeme na sobnoj temperaturi i da se istuće čvrst snijeg u kojeg se pri kraju doda žličica limunovog soka. Zatim onaj stari štos s vrećicom kojoj se pri dnu odreže čoškić i to je jednokratna špric vrećica. Na plitku tepsiju od pećnice staviti pec papir ili al. foliju izmjeriti
oblik ili veličinu i pritiskom na vrećicu rasporediti snjeg. Prije nego se stavi u zagrijanu pećnicu na 140 st, ravnomjerno posuti u tankom sloju šećer u prahu po korama da ne požute. Kad se stave, smanjiti temperaturu na 100 st. Ako ima mogućnost, upaliti ventilator i ostaviti da radi 3 sata. Ohladiti u pećnici. Jednu koru staviti na dno servir zdjele, na nju nanjeti šlag, 3,5 dcl, u koji sam umiješala 100 gr rastopljene čokolade vanili šećer i 1 kremfix. Gore poslagati višnje iz kompota i natrgane komadiće beze kore.

Dobro je da odstoji neko vrijeme u frižideru. Obzirom da su kore prilično slatke, odlično je raditi i sa nekim svježim voćem, kiselijim i ne treba šlag jako zaslađivati.

3 komentara:

  1. Volim kolače sa ovom kombinacijom namirnica.
    Verujem da je "baba" jako ukusna. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ukusan je, a najvažnije je da su kore i višnje u smočnici, šlag u frižideru, a kad gosti zakucaju na vrata, za tili čas kolač na stolu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam uspjela objaviti svoj komentar uz slikice (zato ću moliti tvoju poduku), ali i ovdje hoću reći - blago tebi kad ti kuhanje olakšava tako slatka mala pomagačica koja voli papati. No, imaš ti i puno nas velikih kušača, pa ako ti i mi pomažemo, blago svima nama velikima i malenima (a naročito nama velikima ako se bar ponekad doživljavamo "malenima")koji smo imali čast biti za tvojim stolom - u ime svih od srca zahvalna Branka

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails