subota, 9. ožujka 2013.

Limun i Nutella pita

 Vrativši se s puta, trebalo je napraviti kolače, fine, koji lijepo izgledaju i da su na neki način drugačiji nego oni svakidašnji. Šta je lakše nego zaviriti među blogove, zapravo sam zavirila u svoje bilješke među kojima ima mnoštvo zapisa što sve moram isprobati, i odlučila sam se za ove dvije fenomenalne pite. Prva je Limun pita, odličan klasik s bloga "Vrtaljica" od naše drage Snježe, a druga pita, totalno iznenađenje, Nutella pita s bloga "Da mi je nešto slatko" gdje ima jako puno finih delicija a piše ga i organizira bligerica Ana Marija. 



Prvo da navalimo na Limun pitu. Kako sam imala domaće limune upravo donešene s puta, nisam imala brige s korom, pa sam je zdušno ribala i u tijesto i nadjev. Kako sam imala u planu počastiti goste, trebalo je malo veći promjer kalupa, pa sam koristila naj veći, 28 cm promjera, a to je značilo od svega uzeti mjeru i pol. 


Potrebno za tijesto:

  • 400 g brašna
  • 200 g sitnog šećera
  • ribana korica od 1/2 limuna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 1 /2 jaja
  • 2 žlice hladne vode
Tijesto umijesiti, ostaviti pola sata na hladnom, zatim razvaljati na veličinu dna kalupa, a stranice utisnuti rukom. Opet na pola sata ostaviti na hladmom. Nakon toga, tijesto u kalupu obložiti masnim papirom i otežati da se lijepo ispeku i stranice (ja se poslužin s rižom) Peći 20 minuta na 200 st, maknuti papir s rižom i još peći 10 minuta.



 Za nadjev je potrebno:

  • 4 pune žlice Gustina
  • 180 g šećera
  • ribana kora od 3 limuna
  • 180 ml iscijeđenog soka od limuna
  • 450 ml vode
  • 4 žutanjka
  • 70 maslaca


 Ja sam sve izmješala osim maslaca i nadjev skuhala, a na kraju dodala maslac. Vruć nadjev izliti na tijesto, vratiti u pećnicu na 10 minuta. Drugi dan kad se pita ohladila, napraviti meringu. Ja sam se odlučila za jednu malu verziju od 2 bjelanjka. U čvrsti snijeg dodala sam sirup od žlice vode i 100 g šećera koji se kuhao dok nije temperatura dosegla 118 st.  No bit će dovoljno i snijeg premazati preko cijelog kolača i malo ga zapeći u pečnici (pogledati originalni recept). Ja sam se odlučila za prvu umanjenu verziju i kuhinjskim brenerom naglasila šare, a intencija mi je u stvari bila da se vidi žuti nadjev. No kušači, sladokusci, rado bi ga vidjeli i sa šlagom.



Pita od Nutelle ili kako se u originalu zove "Čkoko kolač od samo dva sastojka"


 Odmah sam bacila oko na njega čim je objavljen, prvo zbog čudesno malo sastojaka, a i zbog kremastog izgleda. No dakle: 4 velika jaja i 250 g Nutelle!!! 


 Šta sam promjenila, skoro ništa, no ipak... idemo redom. Četiri velika jaja miksati s zerom soli dok se ne zapjene i utrostruče obujam, oko 5 minuta minimalno. Dodala sam pola žličice praška za pecivo i omekšalu Nutellu (u mikrovalnoj pećnici) malo po malo. Izliti masu u obložen kalup masnim papirom. Odlučila sam se za uski i dugački, 30x12 cm. Peći kolač 25 minuta na 180 st.


Zbog ono malo praška za pecivo kolač se napuhnuo što mi je bilo i u planu, no ja sam ga nemilosrdno rukom utiskivala po sredini da dobijem "posteljicu" za Ledo maline, naravno odleđene ali izvrsne, kao žive i odlično se slažu s cijelim kolačem. Ovo je u stvari jedan fini čokoladno-voćni omlet.
I jedan i drugi kolač najbolji su sa sobne temperature.

Hvala vam blogerice!



Broj komentara: 16:

  1. obožavam limunkaste kolače, a i ova nutella torta je mrak! prekrasno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove zabilješke što se treba napraviti meni jako fale, sve ja mislim probat a kad prođe vrijeme sve se zbrčka. Svaka čast vama pedantnima. Jedna i druga pita izgledaju neodoljivo!

    OdgovoriIzbriši
  3. u tvojoj izvedbi sve dobije neku drugu dimenziju. fenomenalno, draga dunja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Oh, doista ne znam koju bih prije: obozavam limun i nutelu, a izvedba je savrsena. Fotografije takodjer!

    OdgovoriIzbriši
  5. Limun pitu preskačem, ali zato zdušno navaljujem na ovu od nutelle. Vidjela sam već taj recept samo s jajima i nutellom, ali nikako da isprobam. Sad kad si ju tako nahvalila, morat ću ju uskoro probati!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobaci malo k meni, obje su baš ono što obožavam! Predivno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  7. ja ne bih preskočila ni jednu- ne znam jel više volim limun ili čokoladu! Odlična prezentacija!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, ne znam za koju bih se pitu prvo odlucila jer obe izgledaju fenomenalno, verujem da su recepti provereno dobri, ali kad ti to napravis i uslikas, ostanem bez teksta.:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Obe su predivne, kod cokoladne se vidi da je soft, kod limuna se vidi da je kremasta, svetla i tamna....bas su extra!

    OdgovoriIzbriši
  10. Neznam koji je bolji jer jako i volim okus limuna u kolačima ali ova pita s nutellom me oborila s nogu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prije svega jako mi se sviđa čokoladno-limunkasta kombinacija kao početni izbor i odabrala si dva odlična kolača. Limun krenu od Snježe sam radila , pokazati ću uskoro kako sam je iskoristila, i odlična je, a nutella kolač me tek čeka. U tvojoj izvedbi oba izgledaju fantastično, odlična je ideja sa malinama. Prekrasno Dunja !!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne mogu odlučiti koja je ljepša i bolja :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ova pita sa nutellom senzacionalno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  14. divno! :)
    ovu limunastu odmah žicam, bar griz-dva :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Ne znam koja mi se pita više dopada, ne bih zaobišla nijednu, naprotiv :) Fotografije su preprekrasne!!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails