petak, 11. siječnja 2013.

Heljdini slani kolačići ili bazlamača


Moja tiha ljubav je heljda. No kod mojih nije baš dobro došla, osim u ovom slanom kolaču. To je u stvari bazlamača, zlevanka, izlevka... i kako to narod sve nije nazvao. Potječe iz siromašnih kontinentalnih krajeva kad se domišljavalo kako osmisliti nešto za jelo a da sastojke imaju kod kuće. Tako su koristili malo heljdinog brašna, malo kukuruznog, koje jaje, malo svježeg sira s vrhnjem i to je uglavnom bilo sve. Kad pitate neku baku za recept, čujete uglavnom ono; "malo ovog, pa malo onog", no ja sam se potrudila i to "malo ovog i onog" stavim na vagu. Danas je to sve prije nego siromašno jelo, heljdinog brašna ili nema ili je prilično skupo, pri tom mislim na uzgojenom na prirodan način bez kemijskog tretiranja. Heljda koja se kupuje u dućanima iz rinfuze ne sluti na obećavajuće, no to je druga priča za neki drugi blog, hajdmo mi ispeći tu deliciju.



Znači treba kupiti heljdino brašno koje meni za ovaj recept nikad nije dovoljno sitno pa ga ja još domeljem u mlincu na kavu, a isto tako brašno od bijelog kukuruza.



Potrebno je:


  • 250 g brašna od heljde
  • 100 g brašna od bijelog kukuruza
  • 80 g bijelog pšeničnog glatkog brašna
  • 1 jaje + 2 žutanjka
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 2 ravne žličice soli
i za kvas:
  • 30 g svježe germe
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 dcl tople vode
i za nadjev  (ili pokrov)
  • 300 g svježeg sira
  • 200 g svježeg kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • žličica soli
  1. Prvo od navedenog pripremiti za kvas barem pola sata ranije da gljivice dobro prorade. U posudu staviti toplu vodu, brašno, šećer i kvasac, Sve promješati, pokriti najlonom i staviti na toplo.
  2. Pripremiti sastojke za tijesto, domljeti brašna ako je potrebno i sve suhe sastojke staviti u posudu. Mokre sastojke, ukljućujući i dignuti kvas, slatko vrhnje i jaja izmiksati i preliti preko brašna. Nastaviti miksanje da se sve lijepo sjedini. Ako je potrebno doraditi tijesto i rukom. Dobit će te jednu srednje mekanu kuglu tijesta.
  3. Priprema pokrova od sira. Sir, jaja, vrhnje i sol izmiksati.
  4. Pripremiti pogodan pleh u kojem ćemo peći bazlamaču. Upotrebila sam nisku dimenzija 28x38 cm, dubine barem 4 cm, sa sa posebnom strukturom protiv ljepljena, pa nisam s ničim premazivala niti metala papir. Prstima sam utiskivala tijesto po cijeloj površini pleha dok nije bio cijeli prekriven. Ostavila sam komad tijesta koje će poslužiti kasnije.
  5. Pokrov od sira izliti na tijesto, poravnati po cijeloj površini, načupkati komadiće tijesta koji smo odvojili i utiskivati tek onako bez reda, (može i bez toga, to je narodni ukras).
  6. Zagrijati pećnicu na 50 st. i staviti u nju kolač na sat vremena da se diže. Nakon toga pojačati temperaturu na 180 st i peći pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni.

Rezati formu kruga ili kvadrata, služiti toplo, makar meni je ukusan i hladn,  pijuckati čaj ili još bolje pivicu, obavezno u nekom društvu i razmišljati o nekim starim i divnim vremenima. Za ovaj recept zahvaljujem svojoj prijateljici Branki, koja raspolaže velikim iskustvom etno kuhinje svojeg zavičaja.



Broj komentara: 12:

  1. Zlevanke jako volimo i ova tvoja je više nego divna. Moram je zabilježiti za vrijeme kada uspijem nabaviti heljdino brašno. Ovdje ga nema, a iz Zagreba mi ga se ne nosi po vlaku:) Fotke su fenomenalne (zlevanke nisu nešto fotogenične, ali ti si uspjela!).

    OdgovoriIzbriši
  2. sve zlevanke/uzljevače ili kako već volimo svi. a heljdu još nisam probala i dajem si zadatak čim se osposobim za dalje kuhanje: heljda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Istina je da nekada siromaška jela i sastojci danas sve više dobivaju na cijeni, tako je i sa heljdinim brašnom. Ja sam također ljubitelj heljde, heljdina kaša sa voćem mi je omiljen doručak. Sigurno bi mi brzo postali omiljeni i ovi slani kolačići, jako dobro mi sve zvuči,a posebno mi se sviđa sir i vrhnje na vrhu. I izgleda super, posebno mi je draga mini okrugla verzija, a fotke su posebno dobre !

    OdgovoriIzbriši
  4. ja obožavam heljdu, odličan mi je ovj tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Još jedan super recept. Ovako nešto, ni slično, nisam pravila a heljdu volim - valjalo bi isprobati:-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Heljda je i moja tiha patnja :D Super recept!!

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja puno volim heljdu u raznim kombinacijama. Oni tvoji zlicnjaci od heljde su fenomenalni. I ovo cu probati...

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, ovi zalogajcici tako fino izgledaju, pozelis odmah da pruzis ruku ka monitoru i posluzis se!:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Pridružujem se klubu ljubitelja heljde, a recept mi se veoma svidio, tako da će se uskoro naći na mom stolu!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails