nedjelja, 23. prosinca 2012.

Macaronsi od pistachia i limuna



Makaronse smo već apsolvirali i to u svim mogućim kombinacijama boja i tekstura. No ja sam se odlučila za ovu svečanu verziju od pistachia s kremom od limuna, i malo Božićnog ukrasa - zlata za kolače.


Recept zapravo nije kompliciran, samo je potrebno pridržavati se nekih pravila. Bjelanjci, naravno uvijek ih imam u frižideru u vrećici kao ostatak od nekih kolača pa nikad se ne zna koliko ih je, ali se zato važu. U prosjeku jedan teži oko 33 grama, i treba ih izvaditi na sobnu temperaturu barem nekoliko sati. Druga zamka su sitno mljeveni bademi, lešnjaci ... ja sam ovaj puta koristila pistacije (ima ih za kupiti neslane). Kad koristim bademe, kupim one u listićima i mljevem ih u mlincu za kavu. Ovaj puta pistacije sam isto tako mljela u tom mlincu da budu što sitniji, no nije ništa smetalo ako se našao i koji veći komadić. No recept ide ovako:

  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g sitno mljevenih pistachia
  • 180 g kristal šećera
  • 40 g vode
  • 2 x po 75 g bjelanjaka 


Prije nego se počne išta raditi, potrebno je pripremiti plehove koje treba prekriti masnim papirom, i dobro je pomoću neke šablone ucrtati krugove po papiru, našla sam neki čep od 2 i pol cm i to mi je dobra veličina (MALO SE PROŠIRE). Zatim pripremiti dresir vrečicu i umetnuti plastični nastavak s rupom od 6 ili 7 mm. I još će biti potreban termometar za kuhanje i malo strpljenja.



  1. U zdjelu staviti mljevene pistachie, štaub šećer i dobro promješati, ja se poslužim i prstima! Ne bi trebalo ostati grudica.
  2. Zatim u to dodati 75 g bjelanjaka i špahtlom dobro izmješati i ostaviti na stranu.
  3. Preostalih 75 g bjelanjaka istući u čvrsti snijeg s malo soli.
  4. U lončić uliti vodu i kristal šećer i na laganoj vatri rastopiti i kad dosegne temperaturu od 118 stC maknuti s vatre i uljevati u tankom ali brzom mlazu u snijeg od bjelanjaka uz stalno miksanje s najvećom brzinom. Nastaviti miksanje dok se snijeg ne prohladi.
  5. Zatim u masu s pistachijima, štaubom i bjelanjkom dodavati žlicu po žlicu šauma i energično mješati da se sve dobro ujednači.


Sad dolazi na red punjenje dresir vrečice i istiskivanje mase na u prethodno zacrtane krugove, ali treba pripaziti da se istiskuje pod pravim kutem na pleh, jedino će tako makarons biti pravilan. Kad ste potrošili svu masu, ostaviti plehove na neko suho mjesto u stanu da se prosuše na zraku, otprilike 1 sat. Nakon toga ide u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva na 12 minuta. 
Punjenje je po volji, meni je super kombinacija sa lumun curd, ali može i neka kisela marmelada.


SVIMA SRETAN BOŽIĆ!

Broj komentara: 12:

  1. Baš mi je interesantno ovo jestivo zlato!

    Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivni su Dunja a i pojašnjenje za napraviti. Sretan Božić i tebi i tvojima. Svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme, svaka čast, klanjam se :) savršeni su!!! i sretan Božić :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Dunja, sve najlepse tebi i tvojima za nastupajuce praznike i sretan Bozic, a ove kolacice bih samo gledala i divila im se.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. big lajk, posalji nam koji! ;-)

    giveaway kod nas na blogu, za happy n.y. sve najlepese za nadolazece blagdane

    OdgovoriIzbriši
  6. O kako su lepi i svečani. Pravi praznični.
    Želim Vama i Vašoj porodici srećne praznike i sve najbolje u 2013.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je prava umetnost!
    Tebi i tvojima želim srećne praznike!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja , tebi i tvojima želim Sretan Božić i svako dobro za blagdane !
    Macaronsi su savršeni, posebni, prelijepi u svečanom izdanju i zanimljivoj kombinaciji.
    Jako me privlače , izradom , znam da bi i okusom, a posebno izgledom. Ukras od jestivog zlata je jako lijep i sve skupa mi je baš prekrasno !

    OdgovoriIzbriši
  9. Stvarno su perfektni :). Baš sam za Božič dobila malu kesicu ovog jestivog zlata. Sekica putovala je po Aziji (Burma) in donesla mi je malo :). Juhu!

    Sve lepo ti želim :)!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretan Božić!
    macaronsi su prekrasni.Samo pitanje, gdje nabaviš jestivo zlato?

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan post i divni macaronsi punog okusa i mirisa.Sretan Božić i tebi i tvojoj obitelji od srca s malim zakašnjenjem.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails