srijeda, 22. kolovoza 2012.

Duge mahune


Volite tempuru?
Imate bezmesni dan?
Volite isprobavati nove vrste povrća?
Volite se zabaviti?
Ili jednostavno poigrati i oduševiti djecu, goste ili samog sebe.
Pa evo ideje.



Mene oduševljavaju novotarije od tehnike pa do novih vrsta povrća i voća. Već je bilo za vidjeti ovih mahuna pred godinu dvije na našim tržnicama, ali rijetko. Uglavnom su bile zelene boje, no ove godine prvi puta ugledam ljubičaste, gotovo crne. Naravno da sam ih odmah kupila. 
Blagog su okusa, gotovo imaju ton slatkastog, dugačke i do pola metra,  bez onih grubih niti, vrlo sitnog ili nikakvog graha, vrlo brzo su kuhane, može se napraviti sve što se radi i s običnim mahunama, no da se ne izgubi atraktivan izgled tih "dugačkih žniranaca", treba izmisliti nešto drugo.






Odlučila sam se za tempuru, odnosno ne pravu, za tijesto upotrebila sam jaja i pivu, znači pivsko tijesto.
Mahune treba blanširati desetak minuta. Pri tom još potamne, no okus im je božanstven. Ocijediti ih i ohladiti, te od svake mahune napraviti "puža" i probosti ga žicom u te svrhe, da se ne razmota i zadrži oblik.  Umakati svaki posebno u ne pre gusto tijesto i peći u vručem ulju po tri ili četiri komada odjednom, da se ne slijepe i da se ulju dodavanjem puževa ne podigne temperatura, mogli bi u tom slučaju biti masni. Dovoljno ih je peći par minuta, tek da se tijesto malo zarumeni. Odlagati ih na kuhinjski papir. 




Poslužiti ih iz neki umak, možda ljetni s maslinovim uljem, češnjakom i sjeckanim čilijem, ili neki na bazi majoneze ili jogurta.

Oni koji imaju vrt mogu ih i posaditi, čula sam da Vrtni centar Kalija na Žitnjaku u Zagrebu ima u prodaji sjeme. Zovu ih; Un metro Rampa, Catjang, Long Vigna, ili samo Duge mahune!


Joj, kako nisam dugo bila na vašim blogovima, baš mi je nedostajalo. Tamo gdje sam bila, nije bilo ni signala za mobitel, a kamo li za internet, no evo konačno i to je zamnom, ljeto je pri kraju makar je vruće i dalje, ali kuhat se mora.


Broj komentara: 16:

  1. Uistinu neobične mahune! Jako mi se sviđa kako si ih servirala, a i s obzirom na to kako ih opisuješ stvarno ih vrijedi probati.
    Nadam se da si se lijepo provela i odmorila.

    OdgovoriIzbriši
  2. baš zgodne mahune, i tvoj odličan način pripreme!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako su neobične ove mahune i u orli masi zaista deluju fantastično...

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasno! Vidjala sam ljubicaste, jako su lijepe

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno! Volim ovakve stvari ali ih nikada ne radim. Čini mi se puno posla za nešto što u osnovi (da si ne farbamo) prilično deblja. Ali da je fino, sigurno jest!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. E DUnja Dunja, pa samo tebi ovo može da padne na pamet. Ja se tempure i uvijanja kao lizalica nikada, ali ni u ludom besu, nebi setila. Pre sedam dana sam videla tu boranijun na metar na pijaci i pošto sam već kupila onu putericu običnu (evo već treći dan uživamo u njoj) odluči da j kupim neki drugi put, da ne propadne u frižideru. Kad je boranija lepa onda je stvarno lepa, a kad je puna konaca onda možeš sve da baciš kroz prozor.

    OdgovoriIzbriši
  7. nikad u zivotu nisam vidjela ovakve mahune! totalno otkrice! a normalne mahune u ovoj izvedbi kod mene se sluzbeno zovu - peixinhos da horta - ili ti ribice iz vrta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Super su ove mahune, nisam još imala priliku vidjeti..Inače sam veliki obožavatelj svih vrsta mahuna!

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgledaju kao neko umjetnicko djelo! Ovdje takvo povrce zovu zmijaste mahune (snake beans) i na ovaj nacin ih nisam uspjela praviti, mada volim tepuru sa povrcem. Fantastican prijedlog!

    OdgovoriIzbriši
  10. aaaa, predobre su! prvi put ih vidim a način na koji si ih pripremila i prezentirala je sjajan :)

    OdgovoriIzbriši
  11. ove mahune su mi super...a ovo je sijajan način za pripremu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Prvi puta sam ih onako uživo vidjela u Kanadi. O moj Bože kojih sve čuda ima u svijetu!!!
    A tvoj način pripreme mi je baš fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši
  13. Dunja ovo je tako originalno, izvrsno ! Gledam prvu sliku i ne mogu razaznati što se krije ispod tijesta, a sigurno se ne bih dosjetila ovih mahuna. Zbilja su posebne, nadam se da ću naletjeti na njih na Dolcu da ih barem uživo pogledam, ali naletim li sigurno ću ih i kupiti i na ovaj način isprobati.
    Pivsko tijesto ti je ispalo odlično i sve skupa je vjerujem jako ukusno.
    Posebno sam oduševljena slikama i prezentacijom !

    OdgovoriIzbriši
  14. @ Hvala vam svima na posjeti i komentarima i drago mi je da vam se svidjela ova igra s mahunama. Kod kuće imam jednu malu Lutkicu koja baš ne voli povrće, pa sam ju malo zeznula. Ove "lizalice" su joj prefine!

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je Food Art, kako originalan i efektan način pripreme!! Rado bi gricnula ove "lizalice" :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails