četvrtak, 19. srpnja 2012.

Okrenuti kolač od sira - cheesecake



Kolač naopačke, puding od sira, cheesecake, ali bez podloge, sve su to nazivi kojim bi se mogao imenovati ovaj kolačić, u kojem nema ni želatine (makar nemam ništa protiv nje), ni šlaga, ni nikakvih dodataka. Napravljen je od običnog kravljeg sira od kumice. Vrlo je jednostavan recept, uvijek uspije, samo treba vremena.



Potrebno je:
  • 420 g svježeg kravljeg sira domaćeg 
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 i pol žlica oštrog brašna
  • naribana korica od limuna
  • sjemenke svježe vanilije ili vanili šećer



  1. U posudu staviti sve sastojke odjednom i štapnim mikserom sve dobro izmiksati. 
  2. Masu izliti u kalup po želji, naj bolje od silikona, no ja sam imala obični, plehnati.
  3. Napunjen kalup staviti u veću posudu s vodom i staviti u pećnicu.
  4. Peći ga u vodenoj kupelji 70 minuta na 180 stupnjeva.
  5. Ostaviti da se ohladi u pećnici a potom dobro u frižideru.
  6. Okrenuti na tanjur i poslužiti s nekim voćem ili voćnim sirupom

Ovo je vrlo mala mjera, trebalo bi raditi barem od 900 g sira da bude dostatno za 6 osoba. Vrlo je lagan i brzo nestane s tanjura. 

Naravno da se može isti recept primjeniti s verzijom - podloga sa mrvljenim keksima, no meni ti keksi nikako ne štimaju s finom i rahlom strukturom samog kolača. Druga prepreka mi je unutrašnje  oblaganje s folijom da ne bi prodrla voda kad se peče u vodenoj kupelji.

Bude tu malo povuci - potegni kad kolač treba izvrnuti na tanjur, ali izađe.



I na kraju, zašto štapni mikser a ne obični, zato što je sir od kumice grudast, pa štapni mikser izlomi njegovu strukturu do kreme. Radila sam i od kojekakvih sirnih namaza, no svi oni imaju pre velik postotak masnoće koja loše djeluje na cijelu tehnologiju i se koji put odvoji.








Broj komentara: 19:

  1. Kolač mi se čini super, jedino me brine taj sir od kumice - od kada je nekada davno moja baka prestala raditi domaći sir, nikada više ne kupujem iz kućne radinosti jer jednostavno ne vjerujem da je sve čisto kako mora biti pri izradi sira. Domaći sir se može i na kriške rezati, kupovni ne, pa to ima veze s ovim problemom koji spominješ u vezi miksanja. Koji bi, ako znaš, kupovni sir, po strukturi najbolje odgovarao?

    OdgovoriIzbriši
  2. Imaš pravo što se tiče čistoće sira, i ja sam zabrinuta i sumnjičava i bez obzira što godinama kupujem kod iste kumice, ne bi unučici dala njen sir bez termičke obrade, no ovaj kolač prođe 180 st u periodu od 70 minuta i vjerujem ako i ima nekih "gadosti" ispare, valjda! A što se tiče industrijskog sira po sličnosi ja bih kupila Dukatov Zagrebački. On mi je nekako naj sličniji, makar ima jednu malu gorkastu notu što mi smeta, a svježi sir od Veronike je isto prihvatljiv.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivan kolac i fantasticne slike

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Istina, baš ljetni desert jer naj bolji spoj s bobičastim voćem.

      Izbriši
  5. Volim preokrenute kolace bez brasna (upravo sam jedan objavila)...Fotke su ti prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mene ludo uzbuđuje preokrenuti kolač, nikad ne znaš što će ispast. Hvala Jasna.

      Izbriši
  6. Meni su ovakvi kolaci br. jedan. Ni ja nemam nista protiv zelatina ali ga izbegavam. Najbolja je kombinacija sira i voca a meni licno bobicastog.Veliki pozz

    OdgovoriIzbriši
  7. Super Dunja za ovaj kolač, meni se sviđaju sve verzije slastica sa sirom, ovo mi je posebno dobro zbog jednostavne pripreme i sigurna sam odlične arome i okusa. Što se sira tiče meni najviše odgovaraju Veronikini mliječni proizvodi pa mi se tako i njihv posni svježi sir skroz udomaćio.
    Moram reći da mi i maline na kolačiću izgledaju prekrasno i jako primamnjivo, divna prezentacija !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam baš od onih koji se dave u kolačima, a sir mi je pojam slanog, no radimo i za druge, jel tako. Kolačić je zgodan jer je brz i jednostavan za pripremu. Maline volim posebno, čak su mi nekako fotogenične, a njihova boja se uvijek uklopi sa svjetlom podlogom. Hvala Branka.

      Izbriši
  8. MI smo većinom sada navikli na cheesecake, ali i onaj koji se prodaje kodnas nije pravi. A da ne govorim da cheesecake nije američka novotarija. Tako bi volela da se neko ko se razume pozabavi ovom tematikom.
    Od kad sam probala Basu iz domaće proizvodnje pravim ga evo već skoro dve godine u kućnoj radinosti, a od sireva nemam problem sa kupovnim ali kad znam od koga je. Ne može se sir sa pašnjaka zameniti fetom iz kutije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelena, istina što kažeš za cheesecake, a baš ću malo pošvrljat da vidim tvoju basu.

      Izbriši
  9. Prekrasan kolač, baš po mom ukusu :) Veliki sam ljubitelj sira u kolačima, i to u gotovo svakoj varijanti...Kombinacija s malinama me oduševljava!
    Fotografije su predivne!

    OdgovoriIzbriši
  10. super čiz i na ovaj način, baš ga volim :) krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divna slastica za nas doma idealan.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails