četvrtak, 22. ožujka 2012.

Proljetna torta s mačuhicama


Iz oštre zime uletila sam u rano i prekrasno proljeće. Donosim vam jednu finu torticu, moram priznati, rađena je i fotografirana prije za neku drugu nakanu, no ipak je ispalo da bude objavljena na blogu.

***
Sezona naranđi, klementina, kumqvata i ostalih divota je na izmaku. Na prvi pogled to predivno voće samo je u službi dekoracije, e pa nije, cijela kompozicija ove torte prožeta je njihovim plemenitim okusima i mirisima.
U ovim proljetnim  danima sve nas razveseli desert ovakvih boja, a cvijetići znak su proljeća.

Napomena: maćuhice su jestive, no da budu i jestiva dekoracija (što se podrazumjeva za sve što stavljamo na hranu), moramo biti sigurni da nisu tretirane nekim neekokološkim sredstvima, pa u tu svrhu treba koristiti samo ono što znamo kako je uzgojeno. 




Potrebno je za podlogu:
·      250 g brašna
·      170 g maslaca
·      3 žlice šećera
·      malo praška za pecivo
·      2 žutanjka
·      naribane korice limuna

Nadjev br. 1:
·      100 g maslaca
·      100 g šećera
·      1 jaje
·      150 g mljevenih badema bez košuljice
·      1 žlica brašna
·      2 žlice slatkog vrhnja
·      naribane korice od naranđe

Nadjev br 2:
·      4 žutanjka
·      300 g šećera
·      5 dcl mlijeka
·      1 svježa vanilija
·      1 žlica brašna
·      10 g želatine u listićima
·      300 g slatkog vrhnja



Dekoracija i pokrov:
·      agrumi po želji, 2 klementine, 2 naranđe, 400 g kumqvata, 1 pomelo... možda i crveni grejp
·      3 žlice meda + 3 žlice smeđeg šećera
·      sok od 2 naranđe
·      mini maćuhice iz vlastitog uzgoja

1.   Prvo zamijesiti tijesto iz zadanih namirnica, ako je potrebno može se dodati malo mlijeka, no bolje još koji žutanjak, od mlijeka tijesto bi moglo biti pre tvrdo, ostaviti ga sat vremena zamotano na hladno mjesto.
2.   U međuvremenu pripremiti smjesu od badema tako da se mikserom dobro izradi maslac sa šećerom, dodati žutanjke, bademe, koricu i brašno i slatko vrhnje.
3.   Razvaljati odležano tijesto na veličinu kalupa (26 cm) čije dno obložiti masnim papirom, utisnuti i stranice od prilike koliki će biti drugi sloj od badema, oko 2-3 cm, sve prekriti masnim papirom i na njega posložiti grah koji nam služi da se tijesto u pećenju ne izdigne i stranice ne padnu. Peći kratko, 6-7 minuta na 180 st.C.
4.   Izvaditi polupečeno tijesto, maknuti grah i papir, te ga prekriti masom od badema. Vratiti u pećnicu i peći do kraja, dok se površina ne zazlati. Staviti na hlađenje.
5.   Krenuti s pripravom drugog nadjeva. Mikserom umutiti žutanjke, šećer, sjemenke vanilije i brašno. Želatinu natrgati na komadiće i preliti hladnom vodom da nabubri. Zagrijati mlijeko, te ga postepeno uljevati u smjesu sa žutanjcima. Staviti nad vodenu kupelj i skuhati kremu do željene gustoće.  Maknuti s vatre, želatinu dobro ocijediti od vode u kojoj se namakala, vodu baciti, a nabubritu želatinu umješati u kremu koju ste stavili da se hladi.
6.   Istući slatko vrhnje. Kad se krema ohladila, lagano umješati u kremu koja se u međuvremenu ohladila. A vjerojatno se i ohladilo ono što je bilo u pećnici. Ne micati obruč od torte, nego uliti žutu kremu na pečeni i ohlađen dio torte. Staviti u hladnjak da se ohladi i krema stisne, bit će potrebno neoliko sati, a najbolje preko noći.


7.   Tada sve pripremiti za izradu pokrova od karameliziranih agruma. Prvo kumqvate razrezati na šnitice i povaditi samo koštice, ostale agrume, naranđe i klementine oljuštiti i narezati na šnitice 1 cm širine. Ako ćete koristiti pomelo ili crveni greip (on je slađi), treba filetirati i otkloniti gorku unutarnju kožicu.
8.   U tavu debljeg dna i većeg promjera staviti med, šećer i sok od naranđe i čekati da se ugusti. Položiti fete voća u taj umak, malo ih propržiti s jedne i druge strane da se oblože umakom koji se svremenom pretvorio u karamel, odlagati ih na masni papir i pričekati da se ohlade. Potom ih staviti na tortu nekim redom ili još bolje bez reda, na vrh staviti po koju mini maćuhicu lagano uronjenu u prah šećer, pa vratiti tortu na hladno do služenja.






Broj komentara: 17:

  1. Vratija se Šime!!!
    Dobro nam došla natrag u ove vode s prekrasnom i zanimljivom tortom!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobrodoošla i bolje još nas i našla a torta pršti bojama ,baš prava proljetna.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobro došla natrag draga Dunja, jako si me razveselila novim postom. Jako lijepa i originalna torta, sastojci su odlični dok pokrov posebno privlači pažnju, a maćuhice su ovdje predivne !
    p.s. Kada stigneš navrati kod mene na blog, imam nešto za tebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna torta, nešto novo, jako lijepo si iskombinirala ove sastojke i mogu misliti kakva je divna aroma i miris ove torte...Oda proljeću :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta je divna. Mnogo mi se svidja sto ima dve kreme i sto se ne koristi samo jedana vrsta agruma. Mogu samo da zamislim kako je ukusna. Prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan post za povratak! Maćuhice su prava dekoracija na torti i odlično su se uklopile.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prava proljetna, predivna, a slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Svima hvala na posjeti, sutra ću pregledat sve vaše postove, a nakon duljeg izbivanja mogu reći da mi je naše virtualno druženje jako nedostajalo i sve ćemo to nadoknaditi.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno izgleda; prava proljetna tortica!

    OdgovoriIzbriši
  10. Zaista, prvo što mi pane na pamet, kad pogledam ove lijepe i žive fotografije, je proljeće!

    OdgovoriIzbriši
  11. Dobro došla natrag draga Dunja :) Ova torta je prekrasna, dekoracija je divna, raj za oči!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Maćuhica se, vidim, vratila:)! Tortica je divna, nema šta!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala vam drage moje, bas je proljeće krenulo punom parom, a sve mi se manje kuha, no bit će još svjezih dana.

    OdgovoriIzbriši
  14. jako lijepa i zanimljiva torta, dunja. maćuhice kao dekoracija u odlične.
    sve je tako veselo i proljetno <3

    OdgovoriIzbriši
  15. Tako predivno izgleda, Dunja! Za mene su maćuhice nešto novo, nisam imala pojma da su jestivo cvijeće - znam za ljubičice i cvjetiće trešnje, kao i ruže. Ovo je predivno!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails