petak, 3. veljače 2012.

Ravioli od cikle


Ovo što tu visi nisu ni gačice ni čarape, nego se suše lazanje od cikle.



Vidim da su se zaredali recepti sa ciklom koja je postala jako popularna u svim mogućim verzijama, a fenomenalan rižoto s ciklom nedavno je objavila Andrea sa bloga "Voće i povrće", a potom je inspirirala Nevenu sa bloga "Ebba's cuisine" koja je isto napravila savršen rižoto i dodala mu svoju notu.



Sve me to oduševilo, i dalo ideju (makar to nije ništa novo), za jedne fine "pink lazanje". No onda u toku rada sjetila sam se da imam jednu kvalitetnu sušenu i dimljenu skušu i tako je pala odluka za raviole.



(Molim vas obratite pažnju, moja igračka za pravljenje rezanaca ima elekt. motor!)




Sastojci:
Tijesto za raviole:
400 g oštrog brašna
4 jaja
4 žlice soka od svježe cikle
sol


Nadjev:
200 g dimljene i sušene skuše
1 vezica sjeckanog peršina
ribana korica ½ neprskanog limuna
sok 1 limuna
2 žlice krušnih mrvica
sol i papar
malo maslinovog ulja

* Ako ostane nadjeva, odličan je kao namaz za prepečen tost.


Priprema:
1. Najprije pripremiti sok od cikle. Na sitan ribež naribati svježu i četkicom opranu ciklu. Ribanu ciklu malo posoliti, zatim pomoću gaze iz nje istisnuti sok. Količina soka koji ćete koristiti za bojanje tijesta ovisi o intenzitetu boje same cikle. U receptu sam navela približnu količinu, ali ako je potrebno dodajte još koju žlicu soka. Kuhanjem će boja tijesta izbljedjeti, zato samo hrabro, okus se neće poremetiti.
2. Od svih sastojaka umijesite glatko i elastično tijesto za domaće rezance. Omotajte ga folijom i ostavite barem 30 minuta da miruje, u međuvremenu pripremite riblji nadjev.
3. Filete dimljene skuše pomoću pincete očistite od zaostalih kostiju i kože, zatim ih usitniti na manje komade. Primiješati preostale sastojke te sve povezati u čvršću masu.
4. Odmoreno tijesto pripremiti za strojno ili ručno valjanje. Ja koristim stroj za rezance pa sam pomoću njega razvukla tanke lazanje, široke približno 6 cm. Napravite parni broj lazanja podjednake dužine i složite ih na ovlaš pobrašnjenu dasku. Sačekajte da se tijesto malo prosuši, zatim na polovicu listova u pravilnim razmacima stavljajti po žličicu nadjeva. Tijesto oko nadjeva premažite vodom pa donji, nadjeveni list preklopiti njegovim praznim parom. Tijesto oko nadjeva dobro pritisniti prstima, pazeći da između tijesta i nadjeva ne zaostane previše zraka.
5. Raviole kuhati u dovoljno posoljene vode, približno 10 minuta na laganoj vatri. Ocijediti ih i složiti na tanjure. Jelo nakapajte maslinovim uljem ta ga poslužiti uz ribani parmezan.



Ostalo je još malo tijesta za obične rezance.






Broj komentara: 36:

  1. Prva fotka je genijalna, kao da vise najlonke :)
    Nisam ljubitelj cikle. Domaću tjesteninu radim već nekoliko godina, a moja igračka nema motor :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za razliku od tebe, ja sam luda za ciklom, mogu ju jesti i piti svaki dan, u slano ili slatko. Jako su mi dobre i palačinke od cikle.

      Izbriši
  2. jao, fenomenalno! i ja bih takvu mašinu, još uvijek sve radim ručno :D, a moram priznati da ima i u tome nekog gušta :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nevena, ma da znaš, ako nemam toga baš puno, radim i ja ručno, jer sve to razvuči pa pospremiti... ali ako je veća količina dobro mi dođe.

      Izbriši
  3. hehe, odlična prva fotka :D Baš veselo tijesto, nadjev mi se jako sviđa. Tvoja mašina za tijesto je prava makina :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, dobro si primjetila, nadjev je i meni višestruko upotrebljiv i jaaaako fin.

      Izbriši
  4. Jako zanimlji recept, sve pohvale Dunja na krasnim fotkama i tvom trudu!

    Ugodan vikend i pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan recept! Dimljenu skušu obožavam. Moj bivši svekar ju je sam sušio i imala sam priliku da svako malo uživam u njoj. Ovdje je ne možeš naći ni za lijeka. Nekad je bila u Merkatoru, ali dugo je nema. :((((

    Nego, jel tvoja mašinica došla sa motorom ili je to homemade varijanta? :) Znaš li da i ručna mašinica za mljevenje mesa i paprika za ajvar može da postane motorizovana i to uz pomoć obične bušilice? :)))))))))))))))))))

    A sad, fotke. :)
    Prva fotka mi je sjajna! Fakat, i ja sam mislila da si okačila štrample (hulahopke) :)))))))
    Boja nekuhane tjestenine i boja tvoje staklarije i keramike je savršen spoj. Mnogo mi se dopada! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nataša, i ja kupujem dimljenu skušu u Merkatoru, a ako nema dobra mi je zamjena i dimljena i sušena pastrva.
      Kad sam pred desetak godina kupovala mašinicu, mogla sam birati oću s motorom ili bez. Ja kupila bez. Onda sam vidjela da ju nemam pravo za šta učvrstit i sve mi se klimalo, a ja trk u dućan i kupim i motor, i nije mi žao. S jednom rukom guram tijesto u mašinicu, a s drugom pridržavam rezance koji izlaze. Treću ruku da ga vrtim, nemam.

      Izbriši
  6. Cveklu ne volim tj. mislim da je nikad nisam ni probala, nekako me ne privlači (ni sama ne znam što) ali kako rižoto koji pominješ tako i ova pasta tako mame da joj dam šansu jer zaista fenomenalno izgleda. I fotke su mi super i parim oči ovim divnim posuđem i... sve, sve mi je lepo i sper i sa uživanje sam "ispratila" ovaj post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Maslinka, s ciklom ti je tako, ili je obožavaju ili ne. Mnoge odbija njezin zemljani okus, meni je to baš super, podsjeća me na glinu.

      Izbriši
  7. Baš sam se pitala šta to sušiš na prvoj slici, a kada sam nastavila dalje, vidim fenomenalne raviole sa zdravim punjenjem od skuše i to sušene. Jedem skuše redovno ali dimljene još nisam probala. Ne znam da li ih ima ovde!? Naravno uz fenomenalne fotke, kakve ti umeš da nam postaviš, prezentacija jela je zadivljujuće dobra...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zora, ja dimljenu skušu jako volim i za mnoge stvari mi je upotrebljiva. Kako ju u Merkatoru prodaju vakumiziranu, to mi je super, kupim toga više i pospremim u frižider i uvijek mogu nešto skombinirat.

      Izbriši
  8. odmah sam prepoznala domaću tjesteninu jer ju često i sama radim!divna boja!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan post, jako zanimljiv, a slike su fantasticne. Iz prve se nije dalo naslutiti sta slijedi dalje. Krasno

    OdgovoriIzbriši
  10. Jelo izgleda prelepo ,boje,posude,fotografije...sve:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. cikla je postala zaista jako popularna, a tijesto s ciklom je posebno lijepo zbog boje, volim šarene tjestenine no do sad sam radila samo sa špinatom, svakako i ova mi je u planu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mnogi se boje da bi tijesto moglo imati zemljan ciklin okus, ali nikako, za obojati ne treba puno. Probaj, svidjet će ti se.

      Izbriši
  12. Sjajno Dunja!!! Odusevljena sam, zaista. Ovo je odlicna ideja i definitivno moram probati obojiti testeninu cveklom... Bravo!
    I uvek me oduseve tvoji tanjiri i cinijice. Znam da ih sama pravis... Divno! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Miki, ako ih napraviš iznenadit ćeš se kako je ukusno.

      Izbriši
  13. Predivni su ti ravioli, pošto je meni ljubičasta u svim svojim nijansama najdraža boja oduševljava me ovakva tjestenina. Moram priznati da me punjenje posebno zaintrigralo i da ću ga morati čim prije isprobati. ;)
    Inače prije par godina sam radila roznu paštu sa ciklom po receptu od Snježana s bloga Dalmacija down under, nažalost ona je taj blog i recept pobrisala, ali moju izvedbu možeš vidjeti ovdje: http://voce-povrce.blogspot.com/2008/12/zec-u-umaku-s-mirodijama.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Andrea hvala, pročitala sam post o zecu s roza tijestom, baš sam uživala. Uz put, imam u škrinji jednog zečeka. Nije čudo da to nisam vidjela jer me tada još nije bilo. A i jako mi je žao što je Snježana odustala od blogiranja, barem pod poznatom adresom. Jako su mi bili inspirativni njeni recepti i fotke.

      Izbriši
  14. Ravioli predivni s meni obožavanom ciklom iako i moja prijateljica nema motor jako mi je dobra prijateljica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Dilajla, često zimi zve živo bojim, pa tako i rezance. Po ljeti mi ne bi palo napamet.

      Izbriši
  15. Ne bi ni pomislila da se čarape suše da mi nisi ubacila ideju u glavu, a onda sam se zamislila jer stvarno sliče na čarape :) Sva sreća da su lazanje jer su mi one puno primamljivije :)
    Volim domaće stvari ručne izrade poput ovih tvojih pijata, domaćih lazanja i motora za mašinu. Odlično!
    Divne fotke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Majo, ovo s čarapama ne bi ni mene asociralo, da nije moja unučica rekla kakve su ti to čarape, pa sam onda tu priču produžila na blog.

      Izbriši
  16. Jako volim ciklu i osim onako samu na salatu volim je u svim jelima i kombinacijama. Ovo kod tebe mi je jako dobro i posebno. Tjestenina i njezina boja privlače i oduševljavaju. Prva slika je baš posebna, ne bih pogodila odmah što se suši.
    A nadjev je tek posebno dobar, uz ovu tjesteninu ili na komadiću toasta rado ću ga isprobati !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Branka hvala, imaš pravo, cikla je predivno korjenasto povrće. Posebno sam je zavoljela kad mi je prijateljica Ruskinja ispričala što sve od nje rade. Nije čudo, sad u ovo ledeno vrijeme, razveseli nas malo boje.

      Izbriši
  17. Ovo izgleda fantasticno. Ne znam sta mi je lepse, boja testenine, nadev ili ovo prelepo posudje! Sve pohvale!Zaista jedionstven blog!

    OdgovoriIzbriši
  18. Izvrsno izgleda. Boja tjestenine je apsolutno savršena.

    OdgovoriIzbriši
  19. Koja boja! Prekrasna tjestenina i izvrstan nadjev s karakterom. Sjajno!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails