nedjelja, 26. veljače 2012.

Iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" treći dio






Već je konac mjeseca, pa evo treći dio iz ove knjižice. Autor kaže puding od suhog graška. Lomila sam se da li da stvarno kupim suhog i močim ga, ili da napravim od zmrznutog. Pa kako sam odlučila držati se originala, to znači suhi grašašak. Kao prvo, evo što piše u uvodu:

Puding od graška - Welbeck Abbey
Protesti fratara protiv vječnog pudinga od graška: 
"Pease pudding hot;
 Pease pudding cold;
 Pease puding in the pot;
 Nine days old."
Umuknuli su tek kad je kuhar Welbeck iz Nottinghamshireu stavio taj ukusni puding na refektorijski stol uz pečenog odojka.

Autor želi vjerojatno reći da je kao samostalno jelo skromno i dosadno, sigurno se često zimi pravilo jer je suhog graška bilo. Ali kod fratara, post je bio nekad strog, ne samo u korizmi nego i jednom tjedno u petak, a i pokore su se nekad izricale postom. Pa evo recept prepisan iz knjige:



Sastojci:
250 g suhog graška
1 veliki luk sitno kosan
po stapka metvice, peršina, mažurana i timjana
sol i papar
30 g maslaca
1 žlica brašna
oko 1/8 l mlijeka
1 jaje



Priređivanje
Namočite suhi grašak preko noći. Kuhajte ga dok je postane mekan, zajedno s lukom i začinima u onoliko vode da bude pokriven. Procijedite ga, propasirajte da se pretvori u kašu. Rastopite maslac u loncu, blago propržite brašno. Polako dodavate mlijeko, kuhajte 5 minuta, dodajte pasirani grašak i kuhajte još neko vrijeme. Kad se ohladi, dodajte žutanjak, a na kraju snjeg od bjelanjka. Pecite puding u dobro namašćenom obliku za puding ili manjim posudicama, oko 30 minute na 180 st.C.


E sad moja zapažanja.
Kao prvo, žao mi je što se nisam odmah u startu odlučila za smrznuti grašak. Vjerojatno bi tako postupili i fratri da je nekad bilo rashladnih škrinja, ali nije. 
Drugo, dobro su fratri rekli, uz pečenog odojka može i puding od graška. 
A baš sam puno očekivala, stavila sam si oznaku čim sam ju počela čitati i spremati za blog. Šta se može, ne može uvijek sve ispasti savršeno, jel tak.
Ocjena 3+!


Ps. krećem na radni odmor i neće me biti neko vrijeme. Imam spremljene fotkice od recepata s Jeleninog bloga, no ne stignem, put ispao nenadano. Može to i sa zakašnjenjem.

Broj komentara: 11:

  1. Kako u naslovu nije bilo naziva recepta, iznenadila sam se kad sam vidjela "puding od graška". I baš sam se nabrusila na to jelo, jer uvijek pretjeramo sa sađenjem graška pa ne znam kud s njim. Ali kako vidim na kraju, trebat će mi i odojak ha, ha.

    Sretan put!

    OdgovoriIzbriši
  2. Interesantan post i recept...Treba probati svakako!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam s čim' si nezadovoljna jer sve, kao i obično, prekrasno izgleda. Fratri to nisu voljeli jer su vjerojatno stalno jeli, a za nas je rijetkost. Kako bilo, lijepo se ti odmori i provedi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni ovo izgleda jako lepo i kao divan prilog ili glavno jelo uz bogatu salatu od paradajza i fete. Nama je sada suv grašak egzotika, ali i njima bi sigurno naš smrznuti više odgovarao. Prelepe fotke. Dunja želim ti lep radni odmor i da nam se vratiš sa novim pričama i receptima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da je moja baka koristila suvi grasak ali ne mogu se setiti za koje jelo... Bas me zanima ukus ovog pudinga. Dunja, lepo se odmori, nemoj samo raditi. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimljiv recept, a slike su toliko lijepe. Sve u svemu, sjajan post

    OdgovoriIzbriši
  7. I ponovo odusevljena izborom! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Iako kažeš da te ovaj puding od graška nije posebno oduševio meni izgleda jako primamnjivo. Mislim da si ga jako dobro napravila i da vrijedi isprobavanja, mene si zaintrigirala. I svakako, veselim se svakom receptu iz ove knjige, jako mi je interesantno i baš sam ti zahvalna što nas ovako sa njom upoznaješ.
    Želim ti lijep i uspješan radni odmor !

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljivo izgleda. Uspješan radni odmor.

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno Dunja! Nisam nikad čula za puding od suhog graška, ili od graška uopće! Drago mi je da i to znam, volim ove tvoje serije starih recepata :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Zanimljiv recept, jako me je zaintrigirao...:)
    Želim ti lijep odmor!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails