petak, 20. siječnja 2012.

Iz knjige "Jelo iza samostanskih zidina" drugi dio




Ako se sjećate, najavila sam seriju od dvanajest poglavlja iz knjižice "Jelo iza samostanskih zidina". Kako je prvi mjesec već zašao u drugu svoju polovicu, evo nastavak, drugi dio. Kod izabiranja recepata, vjerujte nije bilo lako, ili su nerazumljivi sastojci kojih ili nema, ili nemam pojma što je u pitanju, a i prilična sam ziherašica, trebalo bi se upustiti u avanturu, pa kud puklo da puklo. Recimo na primjer, u ta davna vremena često se koristi svježa krv životinja, danas se nad tim zgražamo jer jednostavno gledamo u rashladnim vitrinama šnicle i očišćene piceke i jednostavno prva faza klanja nam iz memorije isparila. 
Znači, za sad radimo ono što nam je prihvatljivo.

Drugi dio:

"Torta d'Herbe" - Torta sa zelenjem
(Samostan Montefalco) Italija
Poštovani signor Battista Pierluigi da Bevagna 1640. godine opisuje život utemeljiteljice samostana Montefalco, svete Klare, koja je navodno, svojim susestrama vlastitim rukama ispekla ovu tortu jednom prilikom kad im je ponestalo kruha.



Sastojci:
100 g mlade blitve, svježeg špinata ili boražina 
1/4 žlice soli
500 g crvenog luka
2 grančice bosiljka
ulje
papar
1 režanj češnjaka
100 g grožđica
150 g mozzarella sira ili nekog svježeg
1 salcicca, mala svinjska kobasica

Priređivanje:
Ukoliko upotrebljavate boražinu, treba prethodno lišće obariti vrelom vodom. Blitva se očisti, nareže na rezance i posoli. Dva do tri sata uz češće mješanje ostaviti da otpusti. Luk se nareže u prstenove ili prutiće i kuha zajedno s bosiljkom, soli i nešto vode dok ne omekša. Blitvu dobro ocijedite, istisnite, i pomješajte s lukom, češnjakom, grožđicama i sirom. Tijesto za kruh se izvalja, obloži smjesom od blitve i narezanih kobasica. Uvije tijesto, "zapečatite" krajeve i savijte u obliku puža u namašćen lim za tortu. Pecite u zagrijanoj pećnici 220 st.C 50-60 minuta.



Evo, ovo je prepisan originalan dio iz knjige. A sad ono što sam ja napravila inspirirana tim receptom.


Prije svega moram reći da sam krajnjim rezultatom bila jako zadovoljna. Postoji bezbroj pita od špinata, debljih i tanjih, od ovog ili onog tijesta, ali me je ovaj "punjeni kruh" vrlo ugodno iznenadio. Zakačila sam se za njega kad sam pročitala da se uvije u puža, pa stavi u kalup, to me privuklo. I stvarno nisam se prevarila.


U receptu kaže samo tijesto za kruh??, mislila sam da uzmem neko grublje brašno ili barem crno, no odustala sam, pa to je Italija oni su poznati po bijelom brašnu, a i sadržaj koji je popriličan da se ne skljoka skupa s tim teškim tijestom. Znači odluka je pala, bijelo brašno.


Druga dilema je bila nadjev, boražina, nemam pojma što je to, i odluka je pala na špinat ali ipak dinstan, više sireva, ali bez kobasice.


Pa idemo redom, potrebno je za tijesto:
  • 400 g brašna - glatko
  • 2 dcl vode ili malo više
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 i pol žličicu suhog kvasca + malo šećera
  • 1 žličicu soli


Nadjev:
  • 200 g očišćenog i opranog šrinata
  • 1 ljubičasti luk + 1 česen češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • sol i papar
  • 100 g ementalera tanko narezanog
  • 200 g mazzarelle
  • 100 g nekog finog plavog sira
  • 2 žlice grožđica


  1. Prvo napraviti tijesto. Mikserom istući brašno, vodu, ulje, sol i nadošli kvasac. Pokriti i ostaviti da se udvostruči.
  2. U međuvremenu pripremiti nadjev. U tavi na ulju dinstati oba luka kratko i dodati špinat. Dinstati dok iz špinata na ishlapi sva tekućina. Ohladiti.


Premjesiti dignuto tijesto i tanko ga razvaljati u pravokutnik otprilike 30x50 cm.
Na tijesto prvo položiti listiće ementalera, pa dinstani špinat, izmrvljene sireve i grožđice. Uviti kao štrudlu i napraviti "puža". Položiti ga u namašten pleh, ja sam upotrebila četvrtasti 20 x 20 cm. Ostaviti u plehu da se diže još 1 sat i premazati ga izlupanim jajetom.


Trebalo je oko 1 sat na laganijoj vatri da se ispeče, a to je u mojoj pećnici 180 stC. 
I na kraju, molim vas pogledaje ovu predivnu salatu. Zovu ju Indijska salata??? stvarno ne znam zašto, no kako got se zvala, predivna je o izvrsnog je okusa.
Na prvi pogled je skupa, no potpuno je suha i na 10 kuna ima je puno. S ovim  vrućim kruhom, odličan prilog.



33 komentara:

  1. Kruh izgleda božanstveno, pogotovo na onim fotkama gdje se vidi presjek. Jako mi se sviđa recept i mislim da će u mojoj izvedbi dobiti i komadiće kobasice.

    Čitajući post sam se nadala da ćeš nam na kraju otkriti što je boražina, jer ni meni nije poznato. Ni nakon googlanja nisam ništa pametnija, listovi mi izgledaju poznato, ali se ne mogu sjetiti da li ta biljka ima ovakve cvjetove. Za indijsku salatu prvi put čujem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ako napraviš, nećeš požalit ni ti, ni tvoji.

      Izbriši
  2. Dunja jako si me razveselila nastvakom recepata iz tvoje zanimljive knjižice. I odličan recept si odabrala. Prilagodba sastojaka mi se sviđa , a sve skupa izgleda baš fantastično. Kruh je tako dobro ispao, odlično tijesto i punjenje se jako lijepo smjestilo , baš kako treba. Slika presjeka me oduševila.
    Dobro kažeš za salatu, ja sam je kupila prošlu subotu ali u vrećici izmješanu sa ostalim vrstama salate, pa sam je malo promatrala jer mi se činila nekako više kao neka divlja samonikla biljka nego kao salata, ali na kraju mi je bila odlična i nju sam prvu izvukla i pojela :)

    p.s. pročitala sam o ljubičastom krompiru, ali kada otvorim komentar sve mi se blokira i izgubim i post i komentar. To mi se dešava na još nekim blogovima , tako da ću ovdje reći sa mi je jako drago da si nam prezentirala ovaj krompir, interantan svakako ! I njokice su odlična ideja, nadam se da će se ovaj krompir proširiti u prodaji pa da krenemo u isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala drago mi je da ti se sviđa i ljubičasti krumpir, a i ovaj punjeni kruh. Danas ga radim ponovo i nosim na jednu feštu. A za teškoće komentiranja na prošlom postu sam čula i prijavila, glavno da je sad u redu.

      Izbriši
  3. Meni ovaj kruh djeluje kao najbolji kolač. Volim ovakve stvari: sve u jednom.
    Baš sam si proguglala ovu boražinu, cvijet prekrasne plave boje! Stvarno moćno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zanimljiv recept i priča koja se nalazi u pozadini! Sa velikim zanimanjem sam čitala ovaj post i iskreno se radujem nastavku.
    Kruh stvarno izgleda prekrasno, da mi je sad jedan komadić da ga probam!

    Ajme kod tebe još uvijek stoji link na moj post od prije 4. mjeseca, ajde molim te ako ti nije teško stavi novi:))

    Pusa i ugodan vikend ti želim.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj oprosti, evo izbrisala sam. Drago mi je da ti se kruhić dopada.

      Izbriši
  5. Borragine se u ovo vrijeme može naći na talijanskim tržnicama, moja sveki je prije brala samoniklu (ona poznaje sve te jestive biljke koje su meni izgledale poput korova). Spada u skupinu zelenjave koja se jede jednostavno pripremljena obarena i začinjena maslinjakom, a mom mužu je najdraža pržena, izaberu se veći listovi u koje se zamota komadić mozzarelle i slanog inćuna, umače u smjesu sličnu onoj za palačinke i prži. MIslim da i kod nas u Dalmaciji za ona jela koja pripremaju za Uskršnji petak također dodaju i borragine, pored drugih "gorkih" trava, uglavnom samoniklih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na pojašnjenju, baš nam je to trebalo, ma super, pitat ću malo žene s tržnice koje dolaze s povrćem na Dolac. Ovaj receptić s listovima, mozzarellom i slanom ribicom me zaintrigirao, ako ne nađem original, možda bi bilo dobro i s raštikom?

      Izbriši
  6. kakav fantastičan kruh, mislim da sam viđala boražinu kod mene na tržnici,
    to je kao neka kupusnjača ako se ne varam, ovo ću svakako isprobati, s kobasicama!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, i ja ću u potragu, bilo bi stvarno još bolje da je u kruhu s grožđicama nešto gorkasto.

      Izbriši
  7. E ovakve postove obožavam. Kamo sreće da se dokopamo takvih knjižica pa da oživimo svi stare recepte. Najbolje bi bilo ovo predložiti za kuvarijacije. One će danas ili sutra sa predlozima pa da svi napravimo varijaciju na temu. Prelepo Dunja! Naročito mi se dopada četvrtast oblik.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala Jelena, kad sam pravila taj kruh, da znaš da sam se sjetila tebe, jer rijetko tko voli tako istraživati kao ti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Danas sam krenula na tržnicu naoružana fotoaparatom, kao za inat baš danas kod Luigija niti jedan list :-( sada se može naći tek pokoja biljka u mješavini onih koje su samonikle i prodaju ih po cijeni skupljoj od uzgojenog povrća. U proljeće je pravo vrijeme za borragine, a kako mnogima nije jasno o čemu je riječ googlanjem se mogu vidjeti slike. Inače, biljka ima dlakavo lišće, mekano, mlado se jede sirovo na salatu, tako da koliko god meni raštika bila draga nije adekvatna zamjena. Spontano raste, pogotovo na rubovima cesta i ledina, a ako imaš komadičak zemlje mogu ti poslati sjemenje, pa si posij, ne traži nikakvu posebnu brigu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj hvala ti, Roman Tales od srca, imam vikendicu i komadić zemlje u Žumberku. Baš bi me razveselilo sjeme. Poslat ću ti adresu na tvoj meil.

      Izbriši
  10. Sad si me izbrisala i skroz pobrisala:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga, nisam te pobrisala, četvrta si po redu odozgora, baš čitam kamo na izlet i slinim nad onom juhicom!

      Izbriši
  11. I ja sam se radovala nastavku recepata iz ove knjižice jer mi je prvi djelovao jako zanimljivo, a i ovaj drugi nije ništa manje. Štoviše, izgleda zaista sjajno, tako mekano, a mogu misliti kako dobro miriše! Jako me zanimaju grožđice u ovom nadjevu, vjerujem da se super slažu sa sirevima!

    OdgovoriIzbriši
  12. Tamara hvala, da grožđice se odlično slažu sa sirevima, naročito plavim koji je isto prisutan, no kako sam napisala Roman Tales, još bi bilo bolje da je neko zelenje s karakterom, gorkasto - paprenasto... zato neću odustat dok ne nađem boražinu.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako ovo dobro izgleda! Mislim da ću napraviti za sledeći vikend. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  14. Palo mi je na pamet da je borazina mozda borago (Borago officinalis). To je lekovita biljka, a u iskhrani se koriste i cvetovi i mladi listovi.
    Divan hleb! Jako mi se dopada nadjev i bas me zanima ukusu s obzirom na suvo grozdje... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo Miki, odgovor je točan, to je latinski naziv za boražinu, i evo smo ipak zajedno pronašli koja je to biljčica. Možda na proljeće napravim ovaj kruh s njom.

      Izbriši
  15. Dunja, hvala ti na ovim starim receptima! Jako mi se sviđa ovaj kruh, a nekako kada recept ima još i priču, volim ga još više :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično izgleda i zaista nešto novo. Naročito što nam takvi kuvari nisu svima dostupni.

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala Opasna, i ja mislim da je zabavno malo za promjenu zaviriti u neku staru knjižicu i zajedno otkrivati tajne kuhinja.

    OdgovoriIzbriši
  18. Zanimljivo jelo. Jedva čekam nastavak...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Ljubice, već je odlučeno, slijedi još 10 recepata.

      Izbriši
  19. Izvrsno izgleda. I meni je boražina nepoznata ali bih se složila sa svim komentarima pa i ja pretpostavljam da je to neka samonikla biljka.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails