Rodila stara kruška kao nikad do sad. Grane pocale pod obiljem.
Plodove nam položila oko svog suhog debla, kao da se oprašta od nas i nudi nam se da ju pamtimo. I pamtit ćemo je.
Plavi sir i kruške, kombinacija iz snova.
Skinuti im koru i izdubiti koštice. U svaku udubinu staviti nekoliko kockica plavog sira, Gorgonzole ili nekog sličnog. Peći 20 minuta na 180 st. te potom prije posluživanja kapnuti par kapi meda od lavande.
Za košarice, izrezati tanko razvaljano lisnato tijesto i utisnuti u kalup, puniti sa kockicama krušaka i na vrh isto malo plavog sira. Peći 20 minuta na 180 st.
Savršen desert, fotografije... jesi li ti radila ovu prekrasnu keramiku?
OdgovoriIzbrišiPusa:)
Predivan uvod. Potsetilo me je na Balaševića, iako ga ne slušam, ali me dirnuo taj momenat u kome sam videla ravnicu i staro deblo. Božanstvena kombinacija, jednostava, a vrhunska.
OdgovoriIzbrišiJoj slika!!!! Boli glava!
OdgovoriIzbrišiA deserti su jednako dobri!!!
Hvala Bogu, vratila se ti!
Dunja, fotografije bolje nego ikad! Krajnje je vreme da promeniš ovo zaglavlje s oklagijom, lukom i paprikom - fotografska veština ti je daleko odmakla, više nije reprezentativno.
OdgovoriIzbrišiPrekrasne fotke!!
OdgovoriIzbrišiMoja kruška nažalost ove godine nema niti jedan plod :( a prošle godine je bila krcata.
Divno, oborile me slikice s nogu! Kruška je jaako fotogenična voćkica, a kombinacija sira i krušaka, neodoljivo!!!
OdgovoriIzbrišiOdlican recept.I stablo kruske koje inspirisalo sve ovo.Nadam se da ce jos poziveti.Pa d aprobas i kruske u crvenomm vinu;)
OdgovoriIzbriši@ Sandra hvala ti, keramika... pa da naravno, već se dulje vrijeme spremam napraviti baš ciljano "fotogenično" suđe za blog, dosadno mi je ono bijelo i konfekcijsko, no vrijeme mi opasno ističe, no bude toga još.
OdgovoriIzbriši@ Jelena draga, pa u tebi spava pjesnik kad si uspjela primjetiti emociju kruške u odlasku. Što se tiče Balaševića imaš pravo, ima kod njega sličnih textova u njegovim pjesmama.
@ Snježa hvala, a znaš kako je, svi se kad tad vratimo kući.
@ maxivida, hvala, trudim se, nije lako fotografirati bilo što, a naročito hranu ako se želi nešto više. Sad me drži fotografija sa tamnijim tonom, a centar sa fool color, to ne znači da me neće primiti i osunčana i svjetlija fotografija za koji mjesec. Što se tiče one oklagije i luka, imaš pravo, spremam se to promjenit no moram uhvatit malo više vremena, no bit će uskoro.
@ Tamara, puno hvala.
@ Nada, hvala ti, istina kruška je zahvalna za fotografiju, kako got ju staviš, ona je interesantna, a super mi je da je upotrebljiva i svježa i u slanoj i slatkoj verziji.
@ Džoli, joj hvala ti na ideji ono za crno vino, potpuno sam zaboravila.
ajme meni prekrasne fotografije, a u posuđe sam se zaljubila na prvi pogled. sve je tako prekrasno, kruške ću obavezno napraviti jer obožavam ovakva jela...ma presavršeno :) pozdrav!
OdgovoriIzbrišiKoje prelijepe fotke, oduševljena sam atmosferom i bojama na slikama :) Plavi sir i kruške-rajska kombinacija-potpuno se slažem. Prekrasno!
OdgovoriIzbriši@ Ebba i Tamara, hvala vam na pohvalama objema, puno mi znači baš od vas dvije majstorice.
OdgovoriIzbrišiDraga dunja,fotografije su besprijekorno lijepe!!!!
OdgovoriIzbrišiVas rad je cjenjen (mislim na staklo) i u australiji!!
moja prijateljica ima jednu uspomenu koju je kupila u Zgb i to bas vas rad!..ostala sam zatocena,siroko otvorenih ociju kada sam prepoznala vas rad,samo se tocno ne mogu sjetiti da li je kriz ili Majka bozja sa
Isusom u narucju,ali opet cu ici i moram dobro pogledati,...bas se obradovala kao da sam vas susrela !!:)
@ Mirjana, oh koja radost, baš vam hvla na ovoj obavjesti. Mi koji se bavimo umjetnošću iz čiste ljubavi, a bavim se, veselim se beskrajno. Nema tih novaca koji mogu tu radost donjeti ili zamjeniti. Puno hvala Mirjana.
OdgovoriIzbrišiOčarana sam atmosferom kojom odišu fotke... prelepo... a i ovakva hrana je baš po mom ukusu... Savršeno!
OdgovoriIzbrišiPravi delikates sa kruskama i predivne rusticne fotke, jako mi se vidja tamna pozadina, drvena podloga i jarke boje voca u kombinaciji sa tirkiznim posudjem, ove bih fotkice rado videla u kakvoj lepoj kuharici!;)))
OdgovoriIzbriši@ maslinka, mignonne, puno hvala
OdgovoriIzbrišiDunja, sama si radila ovu keramiku?? Predivna je, ali baš predivna!! Moraš ozbiljno razmislit da svoj talent unovčiš, a ja bi ti sigurno bila prvi kupac!!Obožava keramiku ručno rađenu i već dulje vrime gledam na netu kako bih naručila ručno rađene posudice, koje baš onako izgledaju rustikalno, ali ništa od toga... ja sam picajzla i malo mi se stvari sviđa za šta bih ja dala svoj novac...
OdgovoriIzbrišiKruške u kombinaciji s plavim sirom, imaš pravo, prava delikatesa za nepce!! Jadna stara kruška, da je barem jedno stabalce i meni ispred zgrade ili barem u vrtu... ove godine nisu baš nešto rodile u Dalmaciji... Divan recept :)
@ Maja, hvala ti, da sma sam radila tu keramiju, no radim neke druge stvari iz stakla, a keramike se primam samo ovako malo za sebe. Ovo suđe je isključivo namjenjeno za blog, za fotografiranje. Rađeno je iz prave gline i paljeno na visokim temperaturama (1050 st C), može se prati naravno, no iz tog suđa se ne jede, ono služi samo za šminku. Nije komplicirano za napravit, ako ima neki keramičar, ili barem netko u tvojoj blizini tko ima keramičku peć, slobodno mi se može javit na meil pa ću ga drage volje uputit. A tebi za informaciju, u Zagrebu ima zgodnih vikend tečajeva u firmi Tapiker, možda se odlučiš sama upustit u čaroliju gline. Pozdrav i pusa.
OdgovoriIzbrišiMistične fotografije lijepe ali baš lijepe.
OdgovoriIzbrišiKakve fotografije, Dunja! Izvinite sto nisam u stanju da komentarisem recept, ali fotke i boje i atmosfera na njima su me ozracile. Predivno!
OdgovoriIzbrišiI ja sam odmah primjetila prekrasne fotografije, ali i odličan desert super kombinacije krušaka i sira. K tome na kraju med od lavande. Mora biti jako fino !
OdgovoriIzbriši@ Ana hvala
OdgovoriIzbriši@ Branka, hvala, ti si dobro naslutila da med od lavande ovdje čini posebni dodatak cijelokupnom okusu.
Fotografije apsolutno savrsene! Vec nekoliko puta doalzim i samo geledam....Bravo!
OdgovoriIzbrišiKruske i plavi sir, njam, odlicna kombinacija.
Dođi na moj blog, proslijedila sam ti zanimljivu igricu.
OdgovoriIzbrišiDunja, svrati do mene kad ti se bude dalo, proslijedila sam ti jednu zgodnu igricu :)
OdgovoriIzbrišihttp://bite-my-cake.blogspot.com/2011/08/gazpacho-hladna-juha-od-rajcica.html
Dunja, videla sam ovaj link koji je Aleksandra ostavila kao predlog za igricu meseca za mozzarelu
OdgovoriIzbrišihttp://heart-hands-home.blogspot.com/2011/01/homemade-mozzarella-cheese.html
pa sam se tebe setila i tvojih avantura. Ovo mi izgleda kao zgodan recept
Fotke su prepredivne! Inace, bas volim tvoj stil fotkanja... Joj, valjda cu i ja jednom nabaviti profi aparat...
OdgovoriIzbrišiA i receptic skroz fino izgleda, mada nikad nisam probala takvu kombinaciju... :)
obožavam i kruške i gorgonzolu tako da je ovo za mene čisti pogodak!! a slike su fenomenalne
OdgovoriIzbrišiovo mi je jedan od najljepših postova na tvom blogu.
OdgovoriIzbrišifotografije su zaista vrhunske, kruške sa sirom i medom..mljac! slinim :))
posuđe je prekrasno. nemam riječi :)
Fenomenalan blog,imamo puno toga zejedničkoga, pratit ću i dalje, pozdrav!
OdgovoriIzbrišiKarmela Kopčić
Slažem se s curama, kruške i sir su prava kombinacija.I meni se sviđaju slike, bravo....
OdgovoriIzbrišiPozdrav od melanzane.
predivan uvod, fotke su stvarno zadivljujuče
OdgovoriIzbrišiVeć sam ti to rekla, ali evo ponavljam, recept sjajan, fotografije krušaka u zdjelici, čista, nepatvorena umjetnost!
OdgovoriIzbriši