ponedjeljak, 18. travnja 2011.

Grdobina u košuljici od pršuta s divljim šparogama




Grdobina je isto jedna od morskih delicija bez premca. Istina je da je malo skupa, ali ako se kupi cijela, može se koješta napraviti. Ona ima ogromnu glavu svu isprepletenu hrskavicama i odlična je za temeljce, juhe, umake... rep, taj božanstven komad bijelog mesa koji podsjeća na meso rakova, čuva se za specijalitete, posebne zalogajčiće, kao na primjer ovo toplo predjelo.



Potrebno je po osobi:
  • 1 komad repa grdobine, oko 60 g
  • 1 tanku fetu pršuta
  • sol, papar, maslinovo ulje
  • malo bijelog vina
Za prilog:
  • divlje šparoge
  • mini rajčice
  • maslinovo ulje
  • svježi origano

Svaki komad repa grdobine posoliti i popapriti (sol oprezno jer je pršut slan), uviti ga fetom pršuta i pričvrstiti čačkalicom. Na ugrijanom maslinovom ulju prepržiti ga sa svake strane na tavici, zaliti sa malo vina, te ju na kratko staviti u pećnicu pod gril. U međuvremenu očišćene i izlomljene šparoge kratko prepržiti na maslinovom ulju s dodatkom malo svježeg origana. Servirati ih na tanjur za predjelo, na njih staviti po jedan komad repa, te preliti umakom koji je pustila riba. Po želji dodati blanširane nini rajčice.





Broj komentara: 14:

  1. Joj, ne znam što je bolje: da li grdobina, da li prilog! Bilježim i ako mi se grdobina "ukaže" (nemam tu ribarnicu, a s obzirom šta sve rade na Dolcu s ribama i bolje!), nema šanse da ovo ne isprobam. Savršeno lijepo, savršeno fino.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Hvala Tamara, hvala Katarzis, riba i mlado divlje zelenilo zakon.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrhunski, posebno me druga fotka dojmila..Kao iz Regenta ili Interkonti-ja....savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Gledam i uzivam!!!Predivno je !!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jela sam grdobinu zadnji put jakooo davno, al jos uvek pamtim! Odlicno mi je sve...uzivla bih zaista u ovakvoj veceri!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme meni: Ovo je prekrasno i što je još važnije i jednostavno za spremiti! Samo da je grdobinu nabaviti! Ko zna!?

    OdgovoriIzbriši
  7. Dunja ovo je odlično !
    Idem za Uskrs u Dbk i ostajem cijeli tjedan a tamo nije problem nabaviti grdobinu tako da ću ovo sigurno mojima pripremiti. Divno zvuči i divno izgleda, i volim ! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako me zanima taj okus šparoga i ribe ,jako primamljivo i još uz to feta pršuta a valjda će se naći čaša crnjaka.

    OdgovoriIzbriši
  9. Moj naklon:) Odlično i rado bih ovog trena probala ovo čarobno gastronomsko dostignuće:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Grdobina mi je jedna od najomiljenijih riba, recept i slike su fantasticni!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ajme Dunja tvoji recepti su uvijek tako privlačni da ponekad poželim prošetati do Trga i nenajvljeno se pojaviti na tvojim vratima u vrijeme ručka. :)
    Obožavam ribu i divlje šparoge i ovo bi jela svaki dan da mogu, a tvoja prezentacija i tvoje fotografije samo pojačavaju moju glad. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Hvala svima
    @ Andrea, samo se ti pojavi, ali pazi da ne fulaš tajming, ručak/večera u jednom komadu, počinje u 6, zavrršava u 10, ha, ha

    OdgovoriIzbriši
  13. ja cu se isto pozvati na rucak-veceru jer mi ovo izgleda fantasticno!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails