nedjelja, 13. ožujka 2011.

Weinheimski motani kruh by Sanela




Moj prvi dio proljetnog odmora je gotov, krećemo dalje s receptima i to prvo s jednim finim kruhom.

Volim sve vrste kruha, bijeli, crni, od ovakvog ili onakvog brašna, puno sam ih napravila, u običnoj pećnici, u krušnoj peći, pa onaj znameniti "Kruh koji se ne mijesi", i ne znam koji sve nisam napravila. Bilo je tu i grešaka u koracima, a i onakvih koje nije nitko mogao pojesti. No, opasno mi je za oko zapeo post Weinheimski motani kruh od Sanele sa bloga U mojoj kuhinji2.
Napravila sam ga isti dan čim sam ga uočila, i od onda ga radim svaku subotu. Podsjeća malo na onak kruh koji se ne mijesi, ali mi je čak bolji. Tijesto je također podvrgnuto dugoj fermentaciji, nema puno vlage u sebi i ne mora se peći poklopljeno. U svakom slučaju, za sad je ovaj motani kruh pretekao za nekoliko mjesta sve ostale vrste.



Inače jako rado zavirim na Sanelin blog, nađe se tu vrlo inspirativnih recepata, od divnih šarlota pa do kruha. Ona simpatično fotografira mobitelom, ali to ni malo ne umanjuje opći dojam. Vjerna je svojem stilu i prednost daje odličnim receptima, svi smo mi slobodni u svojem izražavanju i kreativnosti.



Za ovaj kruh potrebno je:
  • 500 g bijelog glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 350 ml hladne vode
Sve sastojke mikserom dobro izradila i poklopljeno ostavila preko noći u frižideru. Drugi dan tijesto razrezala na pola i napravila dvije "zmije". Svaki smotala oko svoje osi. Peći u zagrijanoj pećnici na 250 st. 15 minuta, i još 15 minuta na 200. Moj opis rada je štur, no na detaljnije upute pogledati na linku.



E sad, kako mi je najdraži ovaj kruh još kad je topli, uz jedan fini umak i plave sireve.
Umak za razne salate, ribu i lešo povrće:
  • vezica mladog luka
  • vezica peršinovog lista
  • 100 g kalamata crnih fermentiranih maslina
  • 50 g ukiseljenih kapara
  • 50 g sušene rajčice
  • 2 slane srdele
  • češnjak
  • sol i papar
  • 1 limun
  • maslinovo ulje


Rajčicu namočiti pola sata, pa ju nasjeckati skupa sa peršinom, lukom, maslinama i češnjakom. Dodati kapare i očišćene i zdrobljene srdele. Začiniti solju i paprom, limunovim sokom i doliti dosta maslinovog ulja.





Broj komentara: 12:

  1. Primjetila sam i ja ovaj kruh kod Sanele, ali ove tvoje slike su neodoljive.
    O umaku nemam što dodati nego: fantazija ... još sa ovim plavim sirevima ko bi tome odolio!

    OdgovoriIzbriši
  2. Fantastičan recept a kruh izgleda divno, sve pohvale Dunja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Dunja, kako si primetila ovaj pedivan hleb. Sanela zaista ima sjajne recepte i bez obzira što znam da slika mobitelom, i da joj to ne smeta, kada bi imala profi fotografa blog odličan blog bi postao vanredan. Slažem se ja da blogove cenim po kvalitetu recepta, a ne po slikama, ali nekada dobra fotka ako je kristalno jasna stvarno učini da čovek pomisli da je to na tanjiru ispred njega. Dopada mi se ovo odmaranje u u frižideru a sutradan se ne mesi.Odlično izgleda, ako ga stalo mesiš pa onda mora da je fenomenalan. Bookmarkirano, a kako nam sledi i poskupljenje hlaba, evo mene sa zasučenim rukavim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicno izgleda hleb, a tek umak!!!!
    Fotografije, standardno, odlicne :)

    OdgovoriIzbriši
  5. S obzirom da ovo nije kruh za koji se moraš ustati u cik zore da bude pečen do ručka, jako mi se sviđa. Komentirala sam ga kod Sanele, podsjetila si me. Umak je mrak. Reci, draga, koliko ti ono kila imaš ako papaš ovakav fini, topli kruh premazan ovakvim odličnim umakom??? Ja bih imala 500 kila da malo-malo jedem takvo što. Uhhhhhhhh!

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Snježa, Zondra, Knjiški hvala
    @ Jelena, imaš pravo za sporu fermentaciju, mislim da je to tajna dobrog kruha, dobre fotke, da, ali nije presudno, receptić naj važniji.
    @ Katarzis, kao ti imaš skoro 500, onda ja 600. Znaš šta, nisam u godinama kad planiram zauzeti modne piste ili čopiti nogometaša. Znači manekenstvo nula bodova, psihičko zdravlje - puno bodova. Zaljubljena sam u sebe! Ha, ha, nemoj to doslovno shvati, hoću reći, kad mi u glavi ili u meni nešto ne štima, uzalud mi idealna težina.

    OdgovoriIzbriši
  7. i ja se slažem za Sanelin blog i recepte,
    hvala što si uočila ovaj kruh i odvela nas do recepta, odličan je! a gorgonzola...mi je slabost, baš mami s ovih slika :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Lijepo je vidjeti da se nekome nešto toliko sviđa i da toliko cijeni "običan" recept. Fotografije su, naravo, odlične:)
    Mene sada jako privlači ovaj umak, bilježim:) Možda se natjeram da opet napravim i kruh: pisala sam kako to kod mene ide, odnosno ne ide, s pečenjem domaćeg kruha; ovaj sam radila jednom i zadovoljila sam svoju znatiželju za isprobavanjem pečenja kruha na taj način.
    Što se mojeg bloga tiče, da, imam prepoznatljiv stil: loše fotke, zanimljive(?) recepte i osebujni način razmišljanja:)

    Dunja, hvala tebi i svima koji virnu na moj blog:)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Tamara, hvala, i meni svi sirevi, a naročito plavi.
    @ Sanela, sjećam se tvojih napisa o rađenju kruha, i zapravo se slažem što si rekla o tome, no to je zapravo primjer za psihologe zašto volim raditi kruh. Ima tu malo i onog; ja umjesila kruh, ja to mogu, moj je najbolji... vjerojatno si u nekim klimajućim situacijama diđem ego, ma ko zna. Ako je tako, pa neka bude. A tvoj blog je originalan ima i dobrog texta, a upute za napravit neki recept su pravi leksikon, za razliku kod mene. Našvrljam tri redka i ko shvatio, shvatio. Zato samo neka tvoj blog ostane takav kakv je, odličan je.

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow koja divota. Savrsena kombinacija ovog finog hljeba, umaka i plavog sira. Obozavam :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan izbor kruha koji u tvojoj izradi izgleda fantastično ! Vjerujem da je ukusan i da ti se jako svidio. Uz umak koji je fantastičan ovo mora biti prava delicija.
    U slikama kao i uvijek uživam !

    OdgovoriIzbriši
  12. Kakave divne fotografije...nisam bila aktivna na blogu neko vrijeme i vidim da sam svasta finog propustila :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails