utorak, 1. ožujka 2011.

Gorski vjenac od Mihaele




Ostavila sad za pred kraj termina istraživanje bloga La casa de vanilla od naše drage blogerice Mihaele. No kad sam krenula pregledavati, nisam mogla doći k sebi od bogatstva, kreativnoasti i broja postova. Stvarno sam oduševljena. Naravno da moja istraga nije završena, da tek sad vidim koliko bi toga još htjela isprobati. Zato sad prestavljam samo ovaj njezin Gorski venac, meni je to poznato, no u njenoj verziji savršeno.



Tko voli jaja, šunku, hladnu zakusku, evo delicije. Ja to posebno volim sa krem sirom, pa dodatak nekoj hladnoj plati, običnim danom samo uz salatu, a često i narezano na kockice s radičem.



Evo njezin originalni recept:

15 jaja
200 gr sredine hleba
200 gr seckanog suvog mesa
100 gr seckane slanine
1 veza mladog luka (zeleni deo)
1 kasika vegete
biber
Priprema:

Izmiksati jaja pa im dodati sredinu hleba i jos malo miksati da se hleb raspadne. Dodati seckano suvo meso (ja sam koristila dimljenu curetinu), slaninicu, iseckano perje mladog luka, vegetu i biber po ukusu pa dobro izmesati.
Sipati masu u duguljasti pleh oblozen papirom za pecenje ili folijom i peci na 180 stepeni oko 45 minuta.




Što sam ja promjenila, uzela sam vlasac mjesto lišća od mladog luka, makar mislim da je mladi luk bolji izbor. Slaninu je važno ne izbjeći jer nema druge masnoće. Ja sam imala onu Slavonsku, sasvim bijelu, a šunku pravu, dimljenu i skuhanu.
Cijelu smjesu sam smanjila za trećinu, jer mi je kalup manji.
I još napomena, treba paziti da se ne presoli, ako je šunka slana i dobro u kalup posložiti neku foliju jer se teško vadi, ipak su to jaja.


Broj komentara: 19:

  1. Divan i u tvojoj izvedbi inače ovaj se nadjev tradicionalno radi za Uskrs u Gorskom Kotaru i u biti ono to papaju umjesto naše poagače,jaja i šunkice.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Dilajla, baš ti hvala na informaciji, mislila sam si da li je to to.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, pravo primamljivo. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan izbor i posebno lijepa prezentacija.
    Kod mene je Mihaela isto tako još u "postpuku" :) i kasniti ću s postom, za promjenu ;))
    Neću stići niti tebi komentirati sve postove koje sam propustila komentirati, ali ti dajem do znanja da sam sve pogledala i pročitala, da sam oduševljena receptima, ali posebno fotografijama.
    Jer, promjena u fotografiranju koju si uvela je dodala efekt čuda na već ionako više nego odlične tvoje dosadašnje fotografije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Slažem seda je odličan. Pravila sam ga dva puta, u originalu i blažoj verziji. Naročito mi se dopada ovaj hleb kao podloga, i recept koji je lagan.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako dobro. Na žalost, iako sam izdvojila što ću raditi prošli mjesec za FBI, jednostavno nisam stigla. Baš mi je žao, ali ne znači da obilježeno neću raditi. Pa i ovaj odličan vijenac.

    OdgovoriIzbriši
  7. nešto jako fino, izbor odličan, fotke vrhunske, prelijepo prezentirano

    OdgovoriIzbriši
  8. da, mihaela stvarno ima puno odličnih recepata.
    ja kampanjac u zdanji tren krenula istraživati blog.
    skuhala sam piletinu koja je bila stvarno odlična.
    ovaj recept nisam primjetila a baš je po mom guštu

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Svima hvala, ovaj mi je recept već uvod u planiranje za Uskrsno vrijeme,
    makar po ovoj zimi čini mi se još sve jako daleko.
    @ Tadeja, ne moramo si sve uvijek komentirati, i ja puno puta ne stignem, a već je stigao nečiji novi post, ali to ne znači da ne uživam u svemu što rade blogerice pa tako i ti velika majstorice!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo mi je promaklo kod Mihaele, toliko je toga...
    Recept je odlican, mada je kolicina jaja pozamasna, ali ona su osnov.
    Peidruzujem se Tadeji sa pohvalama za novi stil fotkanja!

    OdgovoriIzbriši
  11. Toliko sam recepata izdvojila za odraditi a uspjela sam samo jedan:) što ne znači da još neću. I ovo je jedan od izvrsnih i isto tako odrađeno. Baš mi ovakvi vijenci nekako pašu uz Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  12. Videla sam ga jos juce i bas se obradovala ali nisam stigla komentarisati :) Meni je ovaj venac neizostavan za Uskrs, a i tokom godine ga rado spremam iako, moram priznati, sad ga vec duze vreme nismo jeli... sve neki novi i jos noviji recepti pa stari vise ne stizu na red, ali za Uskrs nece omanuti ;)
    Tvoj venac, kao i sve ostalo sto izlazi iz tvoje kuhinje, izgleda bozanstveno! Prelepo dekorisan i isto toliko lepo fotografisan :)
    Hvala ti na ucescu u istrazi mog bloga!
    Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan vijenac, i ja sam ga primjetila kod Mihaele iako sam odlučila isprobati neke druge recepte. Majstorski napravljeno Dunja ! uz predivne fotografije, baš ih gledam i uživam !

    OdgovoriIzbriši
  14. Prelepo! I venac i fotografije :)
    Ja sam ga ubelezila da napravim za Uskrs.

    OdgovoriIzbriši
  15. Divno izgleda, ovakvi nacionalni recepti su dragocjeni. Cak sam se bavila mislju da osnujemo jedan zajednicki blog, na kojem bi se mogli objavljivati iskljucivo nacionalni recepti. Bila bi to super zbirka. Jednom kada cu imati malo vise vremena :)
    prekrasne su ti fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivno! I gorski vijenac, i slike!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Danas sam po prvi puta kupila "Repete" i tako otkrila ovaj prekrasan i zanimljiv blog. Sigurna sam da je vaš blog mjesto na koje ću sa velikim zadovoljstvom uvijek iznova vraćati.
    Moram pohvaliti časopis i vrijednu ekipu.

    Lijep pozdrav, Zondra Art

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails