srijeda, 26. siječnja 2011.

Mus od bijele ribe





Maštovita tema naše ovomjesečne blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Snježana sa bloga Dalmacija Down Under , a nasa domačica Sandra koja piše blog o ukusnoj i zdravoj balkanskoj kuhinji Mlin nas nasusni, zadala nam je kao temu kokos.



Riblji mus, pa kokos, može li to, pa može. Evo što je potrebno: 500 g neke bijele ribe, kod mene je smrznuti oslić, 150 g dimljenog lososa, nekoliko većih listova blitve, 1 žlica putra, 3 žlice brašna, malo đumbira, malo češnjaka, 1 konzerva kokosovog mlijeka (350 g), 15 g želatine, sol i papar.



Ribu skuhati u slanoj vodi u koju staviti da se kuha i nekoliko česna češnjaka. Procijediti ju i ohladiti, a vodu sačuvati. Ribu pročistiti od slučajno preostalih kostiju i usitniti ju štapnim mikserom. Želatinu namočiti. Od putra, brašna i ribljeg temeljca napraviti bešamel, začiniti i dodati ribanog đumbira, usitnjenu ribu i kokosovo mlijeko. Umiješati namočenu želatinu i staviti da se hladi.



U međuvremenu kratko blanširati listove blitve. Ohladiti ih i osušiti, u sredinu položiti tanke listiće dimljenog lososa. Zaviti kao malu roladicu i odložiti. Kalup za hrbat obložiti rastezljivom tanko folijom, uliti do polovice mus i staviti na kratko u frizer da se malo stegne. Nakon toga lagano u sredinu položiti roladicu od blitve i lososa, pa do vrha naliti preostali dio bijele smjese od oslića. Vratiti na hladno da se do kraja stegne. Obzirom da je u kalupu pastična folija, lako se izvrne na pladanj i još lakše reže. Ovo je fino riblje predjelo ili lagana večerica.
Služiti uz umak od limuna, maslinovog ulja, češnjaka i peršinovog lista.



Broj komentara: 14:

  1. zadivljena sam ovom kombinacijom sastojaka, bravo za ovako kreativnu izvedbu i prezentaciju, od svih izvedba s kokosom ja bi definitivno izabrala ovo kao prvo mjesto

    OdgovoriIzbriši
  2. A, vi to rangirate? Ne znam da li ćeš dospeti na prvo mesto, u stvari, ne mogu uopšte da pretpostavim kakvu ulogu kokos igra u ovoj priči, ali od svega dosad ponuđenog u okviru ovomesečne igre, ovo je najoriginalnije i najzanimljivije.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivno, uvijek uspijevaš iznenaditi, tako da čovjek ne zna više što se još može očekivati iz tvoje kuhinje, znam samo fantastični recepti :D

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Ninočka hvala
    @ Maxivida, baš dobro pitanje, kokos i njegova uloga u tome, pa u pjenice ili musove te vrste od riba ide šlag (bez šećera naravno) ili slatko vrhnje, no gdje got mogu izbjegavam mlječne proizvode, sir, vrhnje, mljeko... iz ribu, pa mogu reći čak i uz meso. Zato je kokosovo konzervirano gusto mlijeko odlična alternativa a okusom ne odskače nego daje blagu notu svemu, dok slatko vrhnje cijelu stvar "potopi". (a osobno mi se malo i želudac okreće)

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Ebba hvala, ja se i te kako nadahnjujem na tvojim receptima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je ekskluzivno jelo i zaista može se i na dvoru Elizabetinom poslužiti. Možda kao predlog za predstojeće venčanje baka Elizabeta bi mogla da zaviri na ovaj blog. Oduševljena sam!

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Jelena baš si me nasmijala, ali znaš šta, i tvoj crni rižoto bi se tamo jako dobro uklopio.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prezentacija je prekrasna, kao i uvijek, i vjerujem da je fino, jedino... kako obožavam dimljeni losos, ne bih ga nikako sparila s vječitom dalmatinskom blitvom. Nisam ni obožavateljica želatine, no, vrijedi nešto i žrtvovati radi dobrog izgleda?!

    OdgovoriIzbriši
  9. Potpisujem Jelenu!
    Pa, draga moja kreativko ovako nešto samo tebi može pasti na pamet. Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Katarzis, ma blitva ili špinat je tu samo da istakne kontrast te nježne roza boje lososa, da nema njega, losos bi se pogubio u toj bjelini. A što se tiče želatine, često čujem kod mnogih da ne vole želatinu. To priznajem samo vegetarijancima, mesožderima ne. Ova obična želatina koja se kupuje u listićima pravi se od govedskih kostiju, pa ko papa govedsku juhicu ili glocka teleću koljenicu, molim ljepo, to je to. Postoji i nešto za vegetarijance, pravi se iz nekih algi, isto dobro učvršćuje, samo što se mora kuhati. Evo drage, učvrščivača za svakog po nešto.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je stvarno predivno i jako kreativno. Ne znam ti sto drugo za reci osim da sam sigurna da je i jako ukusno, imam neki recept za ribu s preljevom od kokosa i to je jako fina kombinacija. Fotografije su isto prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovo ti je umjetničko djelo i sastavom namirnica i izgledom. Oduševljena sam i "kraduckam" recept!
    Fotke me samo dodatno nagovaraju da to što prije isprobam!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako zanimljiva i kreativna kombinacija. Kombinaciju ribe i kokosa sam već jela u raznim curryjima ali ovako pripremljeno mi je potpuna novost. Jelo izgleda neodoljivo i sigurna sam da je bilo i ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. sve je savršeno: i ideja, i slike!! predjelo za 5:)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails