petak, 31. prosinca 2010.

Sorbet od mrkve, mala igrica i čestitka




U ovom krugu blogerske igriceAjme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa blogaDalmacija Down Under , naš ovomjesečni domaćin odnosno host kako za sebe kaže je Zoran sa bloga Good Food (maybee) . Zoran nam je za temu zadao mrkvu i pastrnjak.



Odlučila sam se za sorbet od mrkve, no moji kažu da baš nemam pravo što to nudim za prilog, jer je toliko druge arome u tom ledenom desertu, da se mrkva jedva raspoznaje. No, ipak evo ove delicije koja se služi ovako samostalno, ili u čaši sa malo šampanjca, ili sa čokoladom.



Potrebno je:
  • 300 g mrkve (što svježija, tupog kraja sa zelenim izbojima na vrhu)
  • 1 limun sa dosta soka (iz bio uzgoja)
  • 3-4 kumkvata
  • 250 g šećera
  • vanili šećer ili pola mahune
  • 3 dcl vode

Mrkvu oljuštiti, narezati na kockice i kuhati u vodi sa čećerom, limunovom koricom, kumkvatom i vanilijom. Kad je kuhana, izvaditi koricu od limuna, vaniliju i odstraniti, a ostalo ohladiti. Štapnim mikserom sve usitniti, dodati sok od limuna i izliti u pripremljen aparatić za sladoled. Kad se počinje uguščivati, izvaditi i spremiti u razne kalupe. Prije služenja na kratko dno kalupa oprezno uroniti u toplu vodu da lakše klizne na tanjur. Naravno da se to može napraviti i bez aparata, i raditi po sistemu, malo na led, malo mješati ručno, i tako više puta.




Posebno se zahvaljujem blogerici Sweet G. jer je u svom postu o kolaču od mrkve dala odlične upute o kandiranju listića od mrkve, koje sam iskoristila za dekoraciju, a i kao dodatak. Ovo gore je šećer koji se karamelizirao dok sam iskuhavala listiće mrkve, a ovaj čudan plod pod nazivom liči, ovdje je samo kao maneken. Na tanjuru su još pločice od otopljene i izlivene čokolade.



Broj komentara: 13:

  1. Dunja, drago mi je da sam, pa cak i s tako malim detaljem, doprinjela nastanku ovog tvog prekrasnog deserta. Jel to vec novi objektiv u upotrebi? Jer fotke, kao i sam sorbet su cisti art. Cestitam dobitnici nagrade, a tebi i tvojima zelim sve najbolje o novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  2. Cestitam dobitnici, a svima zelim sve najbolje u novoj godini!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sorbet od mrkve je odličan, ideja mi se jako sviđa i super si sve ovo pripremila. Nadam se da si lijepo dočekala Novu Godinu i da ste svi uživali nazdravljajući ovim sorbetom sa šampanjcem !
    Još jednom želim ti svako dobro u Novoj Godini !
    Iskreno čestitam Selmi na osvojenoj nagradi !! I čestitam svima koji su pogodili !
    A iako sam ja skroz promašila kod pogađanja poklona isto ću ti se javiti na mail.... :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fin i interesantan receptic. Slike su prelijepe. Srecni praznici.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Dunja, ne mogu ti opisati koliko sam sretna zbog prekrasne nagradice, ti si zaista prava umjetnica. Hvala ti od srca, izgleda da sam u blogerskim igrama sretnica.
    Želim ti sve najljepše u Novoj godini, a da ti makro objektiv bude na veliko zadovoljstvo.
    P.S. Ja odavno želim jedan.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Dunja želim sretnu Novu godinu tebi i tvojima.
    Nisam ovih dana ništa švrljala po blogovima pa mi je igra promakla, al moram ti reći da ti na ovom objektivu baš zavidim, i ja ga pikiram već nekom vrijeme. :)
    Sorbet zvuči jako zanimljivo i uopće ne sumnjam da je bio jako ukusan. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Dunja, želim ti svako dobro u Novoj godini a Selmi iskrene čestitke. Čestitke i ostalima koje su imale špurijusa i pogodile! A, jesam ja promašila!!!
    Svejedno ti se javim za utješnu nagradicu! Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, sve najlepse u Novoj godini!
    Srecno sa objektivom i cestitke Selmi!!!
    Sorbet izgleda predivno, a fotke su savrsene! Dekoracija za desetku :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Hvala vam svima, drago mi je da vam se svidio taj neobični ledeni desert, a i ova mini igrica uoči Nove. S objektivom sam jako zadovoljna, lakše je "dokopati" se realnijih boja i oštrine, a to je preduvjet za osječaj dubine.
    Svima još jednom sretna Nova.

    OdgovoriIzbriši
  10. sorbet zvuči i izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ne znam niti si mogu predočiti tek, ali fotografije su me ostavile bez teksta. Draga Dunja, tebi i tvojim dragima puno zdravlja i sreće u Novoj. Puno poljubaca za tvoju malu desnu ručicu i želje za još puno divbih recepata i fotografija. TT kuhinja! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. A ja navalila na broš-Sve najbolje draga!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sretna Nova Godina i puuno prekrasnih slika s novim objektivom!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails