srijeda, 22. prosinca 2010.

Hladnetina, aspik, pihtije...




Ovaj post je za one starije iz kontinentalnog dijela ovih naših prostora koji se sjećaju običaja na badnjak. Cijeli dan se spremala kuća, kitila jelka, pekli kolači. Taj dan je bio post, ali post, ne super fina riba, škampi, grdobina, hobotnica... Ako je bilo u kući male djece, netko bi ostao s njima, a stariji su otišli na polnoćku. Pri povratku svi su se veselili hladnetini i orehnjači.
Tek drugi dan jelo se meso, pečenke i sitni kolači...



Dan dva prije badnjaka nabavilo se svinjsko mlado meso. Kojekakve kožice, dijelove glave, repić, nogice, odvojilo se za hladnetinu, a ono drugo, spremilo se za sam Božić ili Štefanje za pečenku. Unaprijed se kuhala hladnetina, satima na vrlo polaganoj vatri. Osim kožica i ostataka, stavio se i komad mesa, a i koja svinjska kost.



Kad je prokuhalo smanjila se vatra, skidala se pjena da bi hladnetina bila bistra, i stavilo se uobičajeno korjenje za juhu i oba luka u komadu, papar u zrnu. Nastavi se kuhati dok se sve dobro ne skuha.
Žlicom se uzme malo juhe i probno se stavi na tanjurić pa u frizer, ako se stisnulo, gotovo je.
Sve se ohladi, meso se odvoji od kostiju i u prikladnu posudu poslaže zajedno sa mrkvicom i zalije juhom.



Preko noći na hladno, ako se dobro skuhalo juha je čvrsta i kompaktna, a sam aspik bistar.
Služi se uz tvrdo kuhana jaja, ukiseljeno povrće, aromatiziran ocat i neki fini kruh.

Danas se nitko ne veseli ovom narodnom jelu, svi se gade, fuj, kože od svinje, pa kako ste to uopće mogli jesti, rađe ću pojesti komad parizera nego to smeće. Evo, tako danas mladi zbore, svi se boje svinjetine i msnoće. Da li je to baš tako? Da li je netko čuo da dugo ukuhavana koža svinje štiti našu hrskavicu, ili vam je radije uzimati neke kapsule kad zaškripe zglobovi.


Broj komentara: 14:

  1. Uvijek se kuhala u našoj kući a ostavljali bismo je na balkonu jer je uvijek bilo hladno, frižideri su bili mali, Obodin:))
    Moj muž je stariji od mene ali ne bi okusio svinjsku kožu a ja je obožavam i danas. Kao dijete, djevojka, nikada nisam bila bolesna a ni moja sestra, krv sam prvi put kontrolirala u trudnoći, ali se redovno jela svinjska mast:))
    Eh, draga moja vrati me ti u ta divna vremena...
    A tek ove tvoje slike: čarobne, fenomenalne,..

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjećam se i ja hladetine ... samo kod nas u Zagorju se stavljala i pileća sitnina. Kada sam ju zadnji put ja kuhala, pored svinjetine i piletine, stavila sam i jedan juneći mišić, doduše, kuhala sam industrijsku količinu hladetine ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. jako zanimljiv post, ja sam od onih mlađih, tako da hladetinu nisam nikada probala. Jako lijepo prezentirano :)) Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hladnetinu je kuhala moja baka, sada mama, a kako joj nije dobro, ovih dana kuhati ću je ja. Jedemo je samo mi stariji - moja djeca ni da okuse! Moram priznati da ja jedem samo onaj jušni dio. Nikada nismo jeli s ničim drugim osim dobrim domaćim kruhom, a najprije se popio štamprl domaće rakije! Baš dobro da si objavila post o tome, a i hladnetina ti izgleda za odmah maznuti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja, fotografije su senzacionalne! da li je to do novog studija ili je hladetina tako fotogenicna ne znam ali stvarno su prekrasne slike.
    Sto se tice svinjske koze, hrskavice i kostiju podsjetila si mi na jednu knjigu koju sam citala ljetos. Napisala ju je jedan kineska lijecnica koja ima istovremeno i kinesku i zapadnjacku specijalizaciju i ima kliniku u Kanadi u kojoj kombinira oba nacina lijecenja. Knjiga je zapravo o zenskom zdravlju i kako na to gleda kineska medicina. Pa kaze da u Kini zene ne piju mlijeko da bi dobile kalcij nego se kuha juha od kostiju s dodatkom octa u kojemu se kalcij otopi. Takva juha daje se narocito trudnicama i zenama u postpartumu da bi nadoknadile kalcij. zanimljivo stivo koje mi je promijenilo stavove o juhi od kostiju koju sam kao poluvegetarijanka gotovo potpuno odbacila.
    Hladetine se sjecam iz djetinjstva, i bas je lijepo da si zabiljezila tu tradiciju u ovom ovom postu. Ne bih rekla da se hladetini nitko ne veseli, ovakva jela se zapravo vracaju, a ovako kako si ti prezentirala izgleda kao prava delikatesa. U svakom slucaju svinjska koza je hrana, a parizer nije ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja obozavam hladetinu, mi smo ju doduse pravili od telecih kostiju, ali to je to. sada si kupujem gotovu, jer niko vise ne voli hladetinu, pa ne mogu iskuhavati 2 kg kostiju za 300 gr hladetine:). vinsko sirce, cesnjak, crvena paprika...i neka neko kaze da je to nezdravo?!? bas je dobro rekla SweetG...kakav parizer (i pastete)!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pre sedam dana probala sam pihtije kod teta Olge nakon, pa ne sećam se koliko dugo. Tada smo i počeli raspravu o pihtijama.
    U suštini, pihtije su jedno vrhunsko jelo koje se može služiti, a mislim da se nešto slično i služi u Ritzu. Dunja tvoje su savršene, prozirne, baš kako treba. Da bi pihtije bile kako treba, to mora da košta. Većina ljudi pravi pihtije da ih pas s maslom ne bi pojeo. Pihtije moraju da budu osim onih sastojaka koje si nabrojala, koža, glava, nogice i bogate mesom, tj. najlepše je koristiti dimljenu svinjsku butkicu. Nailazila sam i na komade kostiju u njima, i nekada su kao sama so, da ljudi valjda zakamufliraju nedostatak mesa. Savršeno jelo i sve se spremam da ih napravim, ali nemam lonac toliku pa bi sve moralo u nekoliko šerpi pa da spojim na kraju. Ne znam da li bi to uspelo. Odličan post. Ko ne voli pihtije taj nije jeo prave!

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja ostala sam nanalogu supruga, tako da je ovaj gore komentar moj

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Snježa, da, stara vremena, nekad smo se veselili hrani, čak i skuhanim svinjskum kožama i ostacima, a danas je u obilju teže razveseliti nekog hranom, a i prihvatiti činjenicu da bi hrana trebala biti lijek.
    @ Roman Tales, ovo s pilećom sitninom nije loža ideja, a i govedski mišić.
    @ moja mediteranska k., drago mi je da si se javila, razumijem da nisi probala, to je po malo zaboravljeno jelo, čak i nema za kupiti kožice od mljađeg pajceka, samo od onig starih debelih, ali ja spremim u duboko svaki put kad spremam neko pečenje, pa odrežem svježe i tako skupim uglavnom od odojka.
    @ Katarzis, ovo ti je dobro sa štamplekom, ak je malo pre masno da odmah kompenzira.
    @ Sweet G., mogu ti reći da sam se namučila sa fotografiranjem hladnetine nije baš išlo jednostavno. Prvo sam fotkala u zdjelivi, grozno, kad sam istresla na tanjur, onda je malo krenulo, tek kad sam dobila svjetlo kroz nju onda je na nešto ličilo.
    Ovo mi je jako interesantno, ne mlijeko - da juha od kostiju. Sav ženski dio u obitelji ne voli mlijeko (sireve da), muški se naljevaju. super od sad juha na stolu, barem zimi.
    @ melrose, pa odlično, teleće kosti, to ću baš probat. Nikad nismo na taj način, a baš me zanima, sigurno je ukusno.
    @ Jelena, i dimljena svinjska butkica, sigurno obogaćuje okus, super. Drago mi je da ti se svidio i ovakav post.

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno izgleda. Moram priznati da ja spadam u onu mlađu generaciju koja ne voli hladetinu. U svoju obranu još ću dodati da ne jedem ni parizer niti ikakve šunke i sl. Jedino pršut ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. I kod moje mame su pihtije za Bozic obavezne!!! Ona ih pravi sa prodimljenim komadima svinjskog mesa. Sama jos nisam probala da ih spremam, nekako mislim da to meni ne bi ni uspelo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Volim,volim i to je jedina stvar koju nisam gledala tatu kako spravlja a sad mi žao jer njegova je bila savršenstvo,još osjetm taj miris.
    Divan post.

    OdgovoriIzbriši
  13. I kod nas je uvijek na Badnjak bio post, ja sam Dalmatinka tako da se u našoj obitelji pripremao samo bakalar za večeru. Nikakve druge kerefeke samo bakalar na dva načina i fritule. Ne znam zašto ali sjećanje na te Badnjake i Božiće mi je puno ljepše nego na ove od kad je počelo potrošačko ludilo. :)
    Moram ti priznati da je hladetina jedna od svega par stvari koju nikako ne volim. Bez obzira na to moram pohvaliti tvoje prekrasne fotografije i prezentaciju. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. mi ne postimo na Badnjak, za mene je to većinom na žalost radni dan :(
    hladentinu su moji jučer kuhali, srećom dok sam bila na poslu, ja ne volim miris hladentine, a masnoće i kožice mi ne smetaju, samo taj miris mi ne paše eto pa je ne jedem
    no moram priznati da iako mi nije dobra jako lijepo izgleda i uvijek se divim, na tvojim fotkama je isto prekrasna

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails