četvrtak, 25. studenoga 2010.

Mušmule i dragun u ljubavi stoje




Kakijev dragun, japanska jabuka, persimonka, diospira, sve su to nazivi za kaki, predivnu voćku koja sada upravo u ovo vrijeme prirodno dozrijeva. Njoj je potreban prvi jači mraz da krene fermentacija i od trpke i tvrde lopte pretvori se u čaroliju.



Posebno je bogat mineralima i vitaminima, skladište zdravlja. Ko ga voli, trebalo bi iskoristiti ovo predhistorijsko voće, čija je pradomovina negdje istočno, vjerojatno Kina. Uzgojeno je puno vrsra, čak i onih koje uspjevaju na višoj nadmorskoj visini. Ima nekih ulica u Rimu koje imaju drvored kakija i treba pazit kako se hoda, jer dozreli plodovi padaju po šetačima. Ja svake godine dobivam po košaru ovih plodova od prijatelja.


Mušmule su priča za sebe. Stari Rim bio je prepun grmova mušmule i svi su se sladili tim plodom, naročito muškarci, hm... a isto kao i kaki, mora ju ogreznuti mraz, a može i dozrijevati u smočnicama. Kod nas gotovo zaboravljeno voće, skoro ga nitko ne uzgaja, a meni raste u vrtu i nešto uberem, nešto ostavim pticama za za zimski zalogajčić.



Sad dolazi na red marmelada od kakija i mušmule. Kratko se kuha jer je meso od mušmule puno penktina i ne treba puno šećera. Jedino treba malo se poigrati sa čišćenjem koštiza iz mušmula, no ja fino sjednem i zabavljam se. Evo jedna mala mjera.
Potrebno je:
  • tri kakija - izvagati
  • mušmula istu količinu
  • koricu od limuna (traku ili dvije)
  • šećera po želji - 25 posto od ukupne količine

Kakije oguliti i nasjeckati. Iz mušmula (samo jako zrele, sasvim mekane) istisnuti sadržaj, meso, i odvojiti koštice. U prikladnu posudu staviti voće, limunovu koricu i ja sam stavila na ovu količinu 3 žlice šećera. Može naravno i više ako volite slađe, ali mušmule su jako slatke. Kuhati mješanjem dok tekućina od kakija ne ispari. Nije potrebno dugo kuhati. Na hladnom se ugusti.


Broj komentara: 15:

  1. sviđa mi se ovaj dio da se ne kuha dugo :)).. kaki sam vidjela na placu neki dan i baš razmišljala što bi se moglo s njim napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. He, he imam i ja spreman recept s kakijem. Obožavam ga jer me podsjeća na djetinjstvo, a i jako mi je lijep.
    Isprobati ću i ovu marmeladu jer mi zvuči fantastično. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Posle smokvi, mušmule su mi drugo omiljeno voće, i naravno svake godine samo sanjam o tom voću. Kupim, probam i bljak! Nije to to! Japanske jabuke prodaju ovde tvrde kao kamen, valjda oni misle da tako treba da se prodaju, dok su sveže i nezrele. Mene potsećaju na šljive one sočne, meke ogromne. Nisam ljubitelj namaza, pekmeza, radije bi kalorije pretočila u slasno parče dobre torte, ali kad vidim ovu egzotiku nisam nimalo ravnodušna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moja draga prijateljica snabdjela me je i mušmulama i kakijem. Ja to nemam u vrtu, a ona ima na svojem imanju i veli da mušmule nitko neće jer ni ne zna kakvo je to voće. Baš lijepo da pišeš o tome.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Dunja,čim sam pročitala naslov počela je da mi curi voda na usta..:)Kakva predivna boja,vidi se da je nesto mnogo,mnogo dobro i pre svega ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Japanske jabuke obozavam i uvek kada je jedem, pomislim: "Mozda je ipak ovo, a ne obicna jabuka, ona rajska!" :)
    Moja prijateljica u vrtu ima veliko drvo i svake godine dobijem 10-ak domacih japanskih jabuka, neprskanih! Ocekujem ih ovih dana ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. @ Svima, hvala drage moje, nije baš svakidašnje voće i po malo nepravedno zapostavljeno, kakiji, ajde to je više mediteranska voćka, ba ga baš i nije bilo u unutrašnjosti, ali mušmila je bila rasprostranjena i kao pitoma i divlja. Price su po zimi kljucale slatke plodove i posijale koštice pa se uredno mušmula razmnožila. No narod to posjekao, pa sade neke vrste koje nisu autohtone, šteta. Nadam se da ću stići objavit i post o dižestivu od mušmula, starinsko žensko piće.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan recept - musmule obozavam. fotografije su ti prekrasne, odisu nekom posebnom toplinom

    OdgovoriIzbriši
  9. Mi imamo i jedno i drugo. I kaki i mušmule. Doduše i jedno i drugo najslabije od sveg voća koje imamo prolazi, jer iskreno, beru se kasno, a meni se u to vrijeme više ne da ići na vikendicu. I dok s mušmulama ništa ne radim, priznajem da ne držim do njih, od kakija tu i tamo još nešto i složim. Baš sutra ide jedan recept, ne smijem prije sutra ništa reći, niti objaviti. :) Ova kombinacija mi je vrlo zgodna i pamtim za iduću godinu kad možda budem vrijednija. Fotke standardno mrak! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. @ Mala kuharice, pa znaš da i ja na to pomislim, ova naša obična jabuka svakako nije bila taj biblijski plod.
    @ Sweet Green, hvala ti
    @ Tadeja, meni su mušmule ispred mnogih voćki. A utvaram si da su mi melem za zdravlje pa dok ih ima svako jutro za doručak zdjelica vrho puna za doručak. Zapravo mi se sviđa taj okus po trulim kruškama i vinu. Jedva čekam da vidim što si smislila.

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Dunja ovo je izvrsna marmelada , odlična kombinacija i baš si je super napravila ! Iskreno niti kaki niti mušmule mi nisu jako bliski, kaki još i nekako a mušmule sam prošle dvije subote obilazila i zagledala po placu, pomislila da li da pokušam sa nekom marmeladom sa njima :) , ali nisam se upustila. Sada je stigao super recept, isprobavam ga naravno čim prije, dođem li ujutro dio placa znači da će zamirisati već sutra :). I slike su ti i ovaj put odlične, onako pojela bih malo sa njih, jako lijepo !

    OdgovoriIzbriši
  12. Dunja, jucer nakon sto sam ostavila komentar na tvom blogu, pregledala sam ga od pocetka do kraja i odusevila se. Imas neki poseban malo stil koji mi se jako svidja. A buduci da sam odrasla na Gornjem Gradu i da mi Zagreb jako nedostaje (trenutacno sam u SAD-u) bas sam se raznjezila na one fotografije praznog Dolca i opcenito si me na pola sata citanja tvog bloga vratila u Zagreb i jos bolje u Zagreb kakav je bio u neka bolja vremena. Na kraju sam pogledala i tvoj profil te otkrila da si isto kao i ja slobodni umjetnik, navjerovatnije se i poznajemo, barem iz vidjenja.
    Na mom blogu ocekuje te jedna nagrada. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  13. @ Branka, ako kupuješ mušmule za marmeladu moraju biti sasvim mekane, kad ju pritisneš, meso iz njih mora glatko izlaziti. Ako su i tvrde ostavi ih par dana u škaniclu i same od sebe dozore. Kako sam rekla Tadeji, posebno mi je fin njihov okus po trulim kruškama i vinu. Šta ćeš ima nas svakakvih.
    @ Sweet Green, baš si me razveselila s komentarom, da i ja sam bila u SAD nekoliko puta po pola godine i znam što znači nostalgija. Hvala ti na komplimentima, posljepodne ću pregledat tvoj blog, baš me zanima.

    OdgovoriIzbriši
  14. prije dvije godine zasadili mušmulu u vinogradu, još je mala pa imala ove godine nekih 15 plodova i sve smo pojeli, a što se tiče kakija nisam probala no imam u planu jer sam vidjela po blogovima i na tržnici
    odličan receptić, sudeći po svemu mislim da bi mi se dopao

    OdgovoriIzbriši
  15. @ Nina, ako imaš prilike, posadi i kaki u proljeće, imaš ih za kupiti u rasadnicima, prekrsno drvo, a kad u jesen ostane bez listova, grane krase naranđasti plodovi.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails