petak, 19. studenoga 2010.

Jesenske hladne zakuske i vruća druženja





Opet sam švrljala okolo, no to ne znači da nisam smišljala finu papicu sa svojim društvancem. Pa evo izbor dvaju recepata.


VIJENAC S PLAVIM SIREVIMA
Potrebno je za tjesto:
· 300 g oštrog brašna
· 80 g mljevenog oraha
· 120 putra
· 1 jaje + 1 žutanjak
· malo soli
· malo hladne vode
Nadjev:
· 4 jaja + 1 bjelanjak
· 4 dcl vrhnja za kuhanje
· 300 g sira sa plemenitom plesnji, rokfort, gorgonzola...
ja sam koristila Danish Blue Cheese, malo je oštriji
Prvo napraviti tijesto, koje mora odlezati na hladnom barem 1 sat. Izmješati brašno, sol i orahe, dodati putar i dobro ga utrljati da sve dobije izgled mrvica. Zatim didati jaja i malo vode i na radnoj površini izraditi tijesto, formirati kuglu, zamotati ju u plastičnu foliju i odložiti.
Pripremiti pleh u kojem će se peći vijenac. Ako imate pleh za vijenac odlično, ako ne, uzmite običan kalup za tortu pa u sredinu stavite neku zdjelicu ili šalicu. Tako pripremljen kalup obložite aluminijskom folijojm, i dno i stranice. Obzirom da je to kružni oblik, jednostavno se poslužite komadima folije, može i jedna preko druge.
Zagrijati pećnicu na 200 st C. Razvaljati tijesto na nekoliko milimetara isto tako kao i s folijom, poslužiti se s “krpicama” tijesta i prstima dobro obližiti dno i stranice. Kako nam nebi tijesto palo pri pečenju, i na tijesto staviti nešto folije. Staviti u zagrijanu pećnicu na 10 minuta.
Pripremiti nadjev tako da u posudi miksetom izradimo jaja, vrhnje i dodamo vilicom izgnječen plavi sir. Ulijemo masu na tijesto i pečemo vijenac dalje. Nakon 25 minuta, provjerimo da li je pečeno. Mora se lijepo zažariti, dobiti zlatnu boju i kad ubodemo nadjev nožem, mora ostati donekle suh. Ohladiti.





Prilog od muškatne tikve.
Jednu manju tikvu ili pola veće, oko 700 g, oprati i očistiti od sjemenki. Ne skidati koru, U lonac sraviti 200 g šećera, koru od jedne naranđe, štapić cimeta, pola šalice vode i narezanu tikvu na veće komade. Poklopiti lonac i kuhati dok ne omekša, oko 25 minuta. Paziti da ne zagori. Kad sva tekućina ispari, izvaditi tikve, i kuhati još toliko da se umak zagusti. Vratiti komade tikve u sirup.
Po želji, poslužiti vijenac sa kandiranim tikvama i preliti sirupom.


PANJ – SLANA ZAKUSKA



Potrebno je sa tijesto:
· 1 šalica raženog brašna
· 1 šalica graham brašna
· 2 šalice bijelog glatkog brašna
· 2 ravne žličice soli
· pola žličice suhog kvasca
· 2 šalice (ili nešto manje) hladne vode
Za nadjev:
· 4 tvrdo kuhana jaja
· 200g putra
· 400 g tunjevine iz konzerve (ocijeđene)
· nešto kiselih krastavaca po ukusu
· 2 žlice semfa
· malo sjeckanog peršinovog lista
· začini po želji


Tijesto raditi dan prije. Mora sporo fermentirati. U posudu rukom izmješati sva brašna sa solju i kvascem. Doljevati vodu oprezno dok ne uspijemo sve brašno povezati u kakvu takvu cjelinu. (ne miksati ili mijesiti) Mokrom rukom tijesto poravnati u posudi i prekriti plastičnom vrećicom. Ostaviti da fermentira 10 sati, naj bolje preko noći. Drugi dan zagrijati pećnicu na 250 st. skupa sa kalupima u kojima će se peći. Uzeti po mogućnosti 2 uska i dugoljasta. Tijesto istresti na graham brašno koje smo obilno pobrašnili radnu površinu. Tijesto odrezati na dva dijela i formirati dve dulje štruce. Čim su se plehovi i pećnica zagrijali, oprezno izvaditi jedan po jedan i u svakog staviti “štrucu”. Vratiti u pećnicu, pokriti dvostrukom aluminijskom folijom i peći ih oko pola sata ili nešto više. (ako imate termometar za pečenje tijesta, mora unutrašnjost tijesta iznositi 95 st C) Nakon prvih 10 minuta, smanjiti temperaturu na 220 st, a pod kraj skinuti foliju da se zapeče odozgora. Ohladiti ih, te ih zamotati u vlažnu krpu da kora malo omekani.
U nekom huhinjskom električnom pomagalu, usitniti i izmješati jaja, tunjevinu, putar, krastavce i začine. Nadjev staviti na hladno.
Naravno da se bez problema može kupiti neki fini kruh da se skrati posao, da pače, ali ne bi bila ja, ja, da nisam išla mućkati sama i kruh.
Štruce kruha razrezati, povaditi malo viška mekog dijela kruha, kojeg ćemo izmrviti i pridodati nadjevu. Ujedno u ovom trenutku iztestirati okus nadjeva. Napuniti kruh, zamotati ga u plastičnu foliju i dobro ohladiti. Potom složiti na neki pladanj, u koso odrezati početak i kraj “panja - grane”, i grane sa strane. Sve uljepiti s malo nadjeva. Dotjerati izgled po želji.

Broj komentara: 14:

  1. Dunja bookmarkirano je sve. Ideja sa venčićem je fenomenalna, naročito što se mogu koristiti razni oblici. Nikada mi ne bi pala na pamet pomisao da u pleh sa pomičnim dnom stavim šerpicu pa dobijem kuglof. Dobro, to može sa stvarima koje ne cure. Punjeni baget je idealan za goste. Slike doliče jednoj umetnici!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooooj Dunja, da ti mene hraniš, ja ne bih kroz vrata prolazila. Jesam ja još uvijek natašte i gladna k'o vuk, ali ovo je maestralno! :)
    Još i fotke tako realistićne! Uhhhhh! :))))

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Jelena, drago mi je da ti se sviđa, zato su ovi naši blogovi velebni, jedna drugoj predajemo svoja iskustva i nastojimo biti što vještije. Same u svojoj kuhinji, teško.
    @ Tadeja, e vidiš zato treba kuhati za veliko društvo, prvo toliko toga nakuhaš da ti na nos sve izlazi, a drugo, sve ti pojedu. Ha, ha

    Nisam mogla do tvog bloga, ali nikako...???

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, majko moja, i sličice bih pojela. Fantastično i samo razmišljam kako bih za sutra pripremila bar ovakac kruh:))

    OdgovoriIzbriši
  5. fantastično, koje fenomenalne kombinacije, uvijek me oduševiš, što god napravila.. i čini mi se savršena kombinacija kandirane tikve i ove delicije od pite. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Dunja ovo je fantastično ! Vijenac sa sirevima je tako originalan i vjerujem preukusan. A posebno me privukla kandirana bindeva. Sutra idem na plac i kupujem bundevu, ja to moram napraviti i isprobati !
    Panj je opet priča za sebe, super kruh si zamjesila, pa punjenje......, prefino !
    A slikesu doslovno savršene !!
    Želim i nadalje ugodne šetnje sa tvojim društvom i da nam se svaki put vratiš sa nekim finim receptićem :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Dunja,
    na mome blogu je nagradica za tebe !
    Kada stigneš dođi je preuzeti.
    B.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dunja, ovo je zaista fantasticno!!! I kod mene ta ceka jedna nagradica :)

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Hvala vam djevojke puno, imam dodatak ako se netko želi poigrati sa bundevom. Ja sam malo zaobišla originalni recept, pa škicnite na ovu adresu za detalje http://laylita.com/recipes/2009/02/11/dulce-de-zapallo-or-squash-in-syrup/

    Uh, ne znam kako da napravim vezu na komentaru da se klikom može otvoriti stranica, joj baš sam neka truba. Ako neko zna ... pomoć.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala Dunja za dodatak za bundevu, pogledati ću i taj recept iako je ovo kako si je ti napravila meni sasvim dobro i dovoljno. Bundevica je jutros kupljena, jedva čekam da je pretvorim u ovu mirisnu divotu :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Koja ljepota i finoća! predivno i prefino! Čuuj, ako ti i društvance tako bogovski jedete (i pijete, nadam se), koliko kila imate onako svi skupa? Ovome se ne može odoljeti, pa k vragu i kalorije!

    OdgovoriIzbriši
  12. @ Katarzis, ma na ovo ti moram odgovorit. Nađe nas se na druženjima sedam - osam i iz pernih se žila trudimo da svi zajedno dosegnemo do Pepelnice jednu tonu. E, onda je dijeta, nema druženja, nema klope, do kad, pa naravno do Uskrsa. Ha, ha, ha.

    OdgovoriIzbriši
  13. Savršeno mi izgleda i jedno i drugo, a apsolutno sve navede namirnice volim. :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails