Tiramisu, e može i tiramisu s kestenima, čak da pače odlično se sve skupa slaže, osim što nema kave, nego samo kakao i rum. Koristila sam onaj moj već viđeni četvrtasti kalup od 16 cm po stranici. Piškote nisam ovaj put pravila, nego su kupljene. Na početku, dno i stranice obložim tankom prijanjajućom folijom.
- 200g maskarpone sira
- 2 žutanjka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 kesice šlag pjene
- 500g očišćenog i propasiranog kestena
- 200 g piškota (24 kom)
- za umakanje 2 dcl ruma, 1 dcl vode, po žlicu kakao i šećera
- i još nešto šlaga i kestena za ukrašavanje
I krema je gotova. Ako se čini da je malo gusta, dodati par kapi slatkog vrhnja. To ovisi i gustoći kestena. Ili ako je pre rijetko može još malo one šlag pjene. Neki su kesteni brašnastiji, neki vodeniji pa nema točnog recepta, ali ovo spašava stvar. Zatim napraviti tekućinu za umakanje. Skuhati vodu, kakao i šećer, ohladiti, dodati rum. Slagati namočene piškote na gusto.
Ti si Dunja jedna jako zločesta žena! Gdje si bila par dana ranije sa ovim receptom, dok sam još imala kestenje?! Tjeraš me da po hladnoći i kiši da sutra idem na pijacu da kupujem kestenje. :))))))
OdgovoriIzbrišiI od kud ti na pamet pade tiramisu sa kestenima? :)))))))
@ Nataša, pa bolje ti je da ih ideš kupit, nego da ih moraš pobirat kao ja. A što se tiče padanja na pamet, palo je meni svašta i na pamet i još koje gdje.
OdgovoriIzbrišiKesten kod mene prolazi u svim varijantama, a ovo je nesto stvarno perfektno!!!
OdgovoriIzbrišiSvaka cast na ideji :)
jako dobro.. volim tiramisu. staviti kestenje je stvarno dobra ideja.
OdgovoriIzbrišija bi preskočila brandy, ali to je stvar ukusa. slikice, prezentacija.. super.. baš sam oduševljena :)
Volim ih i previše a ovo je nešto divno,upotrebljavam ih i puno i u slanim varijantama.A ono što si napomenula za kestenovo brašno ,super je pašta od brašna i zbog svoje lake probavljivosti a jako fina u dodiru s mesom od divljači.
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda! No, ja volim kestene ili pečene ili kuhane, eventualno kesten pire (i to ne preslatki i bez šlaga) i to je to. Kao što sam i Dilajli napisala, davno sam se zarekla da nikada neću kuhati i guliti kestene. Zaista nisam nikada radila pire ili nešto slično. Sasavim mi je lijepo i ovako uživati u ovom prekrasnom tirami su. Gozba za oči!
OdgovoriIzbrišiDunja, prekrasno je ovo. Još uvek ne mogu da se nagledam ove divne staklene tacne. Za ljubitelje kestena ovo je prava poslasica. Ja sam davno odustala od kuvanja kestena, ali bih mogla ponovo početi kad vidim ovako nešto. Za 10!
OdgovoriIzbrišiUh,ne znam sta vise volim kesten ili tiramisu:))Tacna je zaista jako interesantna!Ma za sve ,sve cestitke!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda. Nisam odavno gulila kuhane kestene a pečene vrlo često. Nekako mi je to lakše.
OdgovoriIzbrišiFantastičan tiramisu!
Prekrasan recept,a bas sam ovih dana trazila nesto sa kestenom,doduse imam jedan recept za tortu koji sam pravila već milion puta.I kako je sada sezona kestenja,kao sto kazes treba ga STO VISE ISKORISTITI.sUPER IDEJA ZA TIRAMISU.
OdgovoriIzbrišiSavršen tiramisu,za promjenu sa kestenom , zvuči jako interesantno, ukusno, fantastično !
OdgovoriIzbrišiDanas na poslu pita me kolegica želim li kupiti čistog zamrznutog kesten pirea , a ja vidjela ovaj tiramisu kod tebe. Pa kako onda da ne želim taj kesten pire , biti će ovo slastica za vikend :)
Prekrasno izgleda ! a sada si me zainteresirala da potražim i četvrtasti kalup, sve više mi se sviđa taj oblik torte .
I moram primjetiti stalak ! :) . Primjetila sam ga već u postu o naru ali sam sada tek skužila da je to zapravo stalak. Prekrasan je, umjetnički rad sigurno, jako mi se sviđa !
Upravo dolazim sa Majinog bloga i sad nesto razmisljam kako bi posle onih Dadetovih lazanja ovo bio jedan vrhunski desert, da onako lepo zaokruzi citav rucak!;)) Divno izgleda tiramisu, ona snitica u preseku samo mami da otrcim po kasicicu...;)))
OdgovoriIzbriši@ Svima hvala, s napomenom, da je kod nas tradicija čišćenja kestena svaku jesen. Sjednemo za stol u kuhinju, a na stolu vruči i skuhani kesteni, pričamo viceve i dogodovštine i natječemo se tko će više ih više očistiti. Ljepo se to poslje izvaže, i pobjednik dobije nagradu (neku čokoladu ili slično) i onda to s nama podjeli. Netko ih čisti klasično s nožićem, a netko samo skine jedan dio ljuske i stavi u prešicu za češnjak i protisne. Potpuno svejedno, svako radi kako želi. Djeca su već odrasla i nemamo vremena još ići skupljati, ali ih kupimo od sakupljača po 5 kuna za kilu. Od jedne kile dobijemo oko 600 - 700 g čistog pirea. Ako mi toliko treba za ovu tortu, ne moram više ništa reći. Spremamo ih u škrinju protisnute i bez šećera, jer radimo i neke fine stvarčice i u slanoj varijanti. Stiže uskoro! Kvaliteta i okus se ne daju usporediti s onim kupljenim od Leda ili ne znam kojeg proizvođača.
OdgovoriIzbriši@ Svima još jednom, i za Branku, četvrtastih kalupa ima u Muleru na Jelačić placu, i ne samo tih, nego čuda kojekakvih. Moram se kontrolirati kad tamo zalazim, "izgori" mi novčanik svaki put! Hvala na pohvali za stalak, ma to je komad stakla na komad kalupa, pa na 1000 stC i gotovo. Ovako djeluje impozantno, ali je još prilično ne dorađen.
OdgovoriIzbrišija sam si pospremila nekoliko vrećica za kolače koje namjeravam napraviti
OdgovoriIzbrišiovaj tirumisu odlično izgleda i čini se jako fini
Evo još jednog recepta po mom ukusu. Savršeno mi zvuči ovja tiramisu. Joj kako me raduje sezona kestena.:)
OdgovoriIzbrišiJa kesten više volim u slanim kombinacijama, ali mi ovo izgleda jako sočno i mislim da bi prilično dobro prošlo kod mojih.
OdgovoriIzbrišiAli, da ponovim, stalak me rastura! :))
Isprobala sam ovaj tiramisu s marunima, odličan je!
OdgovoriIzbrišiZanima me koliko točno kestena ide u recept? Svih 500g..? I ona šlag pjena se pripremi prema uputama s vodom ili samo se istrese sadržaj vrećice šlag pjene?
OdgovoriIzbriši