utorak, 14. rujna 2010.

Musaka, fešta od patliđana



Patliđan je moj favorit među tikvastim povrćem. Od pašteta, salata, pečeni, kuhani, dinstani, marinirani, a među kojekakvim musakama je kralj. Sad ulazi u zadnju trećinu svoje sezone pa ga treba iskoristiti, a oni zimski iz staklenika nisu mi baš nešto, nekako su anemični, ne dostaje njegov lagano oštar okus. Zato, danas fešta od patliđana u musaki.


Musaka torta
Ovo je musaka u već viđenom četvrtastom kalupu, slagana kao torta. Kad se mako prohladi, ljepo se režu šnite i vidljiv je presjek.

Musaka mini tart
Na kalup za mali tartić slagana je mala musaka i ispečena. Kad je izvđena iz kalupa, još na kratko ide u pećnicu da se istopi feta mozzarele.


Musaka vjenac
Na kraju, musaka slagana u kalup za vjenac ili kuglof. Kad je izvađena iz kalupa, na kratko ide u pećnicu da se rastopi svježe naribani parmezan.


Osnovni recept za musaku:
  • 700 g mljevene teletine
  • 700 g plavih patliđana
  • 2 glavice luka
  • 2 jaja
Za poljevanje:
  • 4 jaja
  • 500 g milerama
  • sol i papar
Patliđane narezati na ploške, osoliti i ostaviti da puste svoju vodu U međuvremenu, izdinstati meso na sitno sjeckanom luku, dok nije mekano. Ocijeđene patliđane umakati u umućena jaja i pržiti u vrelom ulju. Zatim ih slagati u neki pleh po želji, red patliđana red mesa, pa malo zaliti umućenim jajima i vrhnjem. I tako dok se sve ne utroši. Staviti u zagrijanu pećnicu na oko pola sata, ovisi o debljine musake.


Broj komentara: 15:

  1. Kakvi divni oblici, kakvo umeće i mašta! Servirati nešto što jedemo često na ovaj način mu daje jednu potpunodrugu dimenziju. Musaka u oblicima, e to još nisam radila. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dunja,zaista prelepo!Ja nikako da sklopim prijateljstvo sa patlidžanom,ali ga spremam za moje.Ovi tartići bi se sigurno dopali mojim klincezama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidim da sve radite musaku koju ja nikada, ali nikada nisam radila. Pa kako ste vi već raspojasane i blazirane u pripremi, ja ću krenuti s originalnim receptom i prvi puta napraviti najklasičniju grčku musaku. Ako nam se svidi, tada će mi dobro doći ovi prekrasni novi načini pripreme koje si ovdje izložila. Divno izgledaju obje varijante.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš prava fešta. I meni je patlidžan omiljeno povrće ali nažalost moji ga ne vole. Pa ja, tako, kada pravim musaku od krumpira u jedan kraj sebi složim od patlidžana!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja uvijek skuham patlidzan izrezan na listove i ocijedim, tako stedim kalorije i vrijeme. Onda takve ploske patlidzana koristim kao i ti ove pohovane. Takva musaka je puno laksa, ne samo za stomak, nego i za napraviti!
    Slike i ideja da napravis musaku u kalupu za kuglof su ti genijalne!

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Jelena, drago mi je da ti se dopalo, nastojim da jelo bude zabavno iili barem novog oblika.
    @ Stočiću, hvala ti, mnogi baš ne vole patliđane, a ja nekako spadam u onu manjinu koja ih obožava.
    @ Katarzis, moram se malo interesirati kakva je to Grčka musaka, vjerujem odlična. Ja sam imala tetu koja se udala u Maroko i kad se vratila, uvijek nas je častila s musakama od svega i svačega pa sam i ja preuzela taj recept, samo što je njihova puna autohtonih začina, koje ni nemam, a i bunili bi se moji za stolom.
    @ Snježa, slatko, kako si uviđavna, kod nas je uvijek bilo: danas je za ručak ono što voli jedan, a sutra što voli drugi, i tako redom.
    @ Surac, hvala majstore.
    @ melrose, ovo ti je sa skuhanim parliđanima genijalno. Čak da pače, vrlo mi je blizak okus skuhanih. Sigurno ću probat.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sad sam odmah gladna...:D musaka od patlidzana mi je nesto najlepse od svih mogucih kombinacija (tikvica, kropmpira, karfiola...), pa jos kad se servira sa mileramom, uf...obicno napravim smesu kao za palacinke, samo nesto guscu, pa to koristim za pohovanje, a ako preostane samo prelijem odgore i zapcem.;)) Svaka cast za originalnost, mini tart me je odusevio!;)))

    OdgovoriIzbriši
  8. I ja obozavam ukus patlidzana. Bas je onako, karakteran :) A tvoja musaka u vise oblika, ne znam koja mi je bolja. Presek one cetvrtaste je fantazija. Ali tartic sa baricom od sira je cista perverzija! :)
    Skidam kapu, Dunja, na ogromnom elanu i kreativnosti!
    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno izgleda svaka. Baš imaš ideja da od jela napraviš feštu.

    OdgovoriIzbriši
  10. @ mignonne, drago mi je da ti se dopalo, ovo s tijestom od palačinki je da pače "prava" musaka, no kako se ustežem od brašna još neko vrijeme, pohala sam ih samo u jaje, a i kad želim napuniti ovakve male kalupiće, više mi odgovara da je patliđan "gol", lakše sve utrpam, samo ih treba puno više.
    @ Maja, hvala ti na komplimentima, napravim ovakvih nalih tarića, pa moji vade iz frižidera za mali međuobrok, a u sezoni ih često pravim za vrtno partijanje i druženje uz razne salate.
    @ Selma, ah znaš mene, pukla bih da i od hrane ne pravim neke figurice.

    OdgovoriIzbriši
  11. svaka čast na idejama, iako ja ne radim musaku ovako čini mi se odlično

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Dunja ovo je stvarno prava fešta , i od patliđana i od musaka ! Predobro i prekrasne originalne ideje za izradu musake, kuglof mi je favorit :). Sve izgleda fantastično, bravo !!

    OdgovoriIzbriši
  13. Bravo Dunja, ovo je extra. Musake su odlično i kompletno jelo. Patlidžan je super hrana. I ja ima dosta recepata sa patlidžanom.
    Za vegetarijance umesto mesa može izdrobljen feta sir.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails