subota, 3. srpnja 2010.

Štrukli - gost kuhar


Danas na mom blogu gostuje "mrak" kuharica, moja prijateljica Branka Zagorskaja. Ona je specijalista za zagorske štrukle, napravila ih je nebrojeno puta, a ovu verziju s crnim brašnom napravila je i opisala sljed rada za nas sve skupa. Radili smo ih u električnoj pećnici, a drugi put peći ćemo ih u krušnoj na tradicionalan način.
Tijesto:
85 dkg brašna tip 1100 (pšenično brašno crno za kruh, zapršku i medenjake) "MLINOPROM"
1 jaje
3 velike žlice ulja
1 žlica octa
2 žličice soli
1 dcl mlijeka - toplo
3 dcl vode - toplo
Brašno se prosije u veću posudu. Posebno se u manju posudu razbije 1 jaje, doda sol, ulje, ocat, vilicom se istrajba, doda se mlijeko sa vodom i sve zajedno ujednači te se ta tekućina polako ulijeva u zdjelu s brašnom i mikserom dobro umijesi tijesto. Zatim se tijesto stavi na malo pobrašnjen stolnjak na kojem će se raditi štrukli (ja sam za to odredila jednu čvrstu plahtu), malo se još ručno formira, pokrije stolnjakom i pusti stajati oko 1 sat, a može i duže.
Fila:
2 kutije zagrebačkog sira (može i masnog sira s placa - oko 1 kg ili malo više - zavisi koliko sira želimo)
3 cijela jaja (ja stavim nekad i 4)
2 dcl masnog kiselog vrhnja (ostavi se malo za pokriti štrukle
1 dcl vrhnja za kuhanje (isto tako)
1 žličica soli
Sve se ujednači rukom.
15 dkg maslaca
se otopi, dijelom se namaže protvan, dio se razmaže rukom po tijestu, a malo se ostavi za pokrivanje štrukli u protvanu.
Tijesto se najprije valjkom malo razvalja, stavi se malo ulja, razmaže po mlincu i onda se dalje razvlači rukom od sredine prema van. Premaže se rukom otopljenim maslacem.
Fila se rasporedi po tijestu sa svake strane, u sredini se ostavi slobodno. Frče se tijesto sa stolnjakom od krajeva prema sredini i tako se dobiju dvije kobasice koje se spoje, a povezane su ispod. Štrukli se režu obodom tankog tanjurića (može ga se malo staviti u brašno da se lakše reže i da se ne lijepi tijesto). Štrukle se slažu u protvan, premažu prvo maslacem, a onda ostatkom kiselog i vrhnja za kuhanje - smjesa se izmiješa, može se dodati malo soli tko voli slanije).
Štrukli se peku u dobro zagrijanom protvanu na temperaturi od 200° C (može i manja temperatura, ovisi o pećnici) nekih 35-40 minuta. Pogleda se vilicom donja strana, ona treba biti žarka.
Dobro je da pečeni štrukli malo odstoje u protvanu i nakon 10-ak minuta se mogu vaditi na tanjur.
Dobar tek!!!











Broj komentara: 7:

  1. I na ovoj vrućini djeluju krajnje zamamno!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Još nisam nikada razvlačila kore od crnog brašna (sjećam se da moja mama jeste) i baš mi se sviđa ova ideja. A štrukli su meni izvrsni iako su mi slični našoj sirnici!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav za gošću kuharicu , tvoju prijateljicu a moju imenjakinju :). Odlične štrukle ste pripremile,recept je super i super izgledaju !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Rado bi imala tako dobru kuharicu u gostima. Savršeno lijepi štrukli, fantastični!

    OdgovoriIzbriši
  5. Štrukli su mi bolna točka, još nisam uspjela napraviti dobre. :)
    Pokušat ću i prema ovom receptu jer ne odustajem od njih dok ih ne dovedem do savršenstva. Ovi mi izgledaju upravo tako, savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ svima hvala na komplimentima, a pozdravlja vas sve i moja prijateljica. Da, može se raditi i sa crnim brašnom, meni je ukusnije, no to mora biti skroz fino mljeveno, kao obično glatko. Ono ima malo drugačiji okus, logično, samljevena je i opna. Malo se teže razvlači no može se, nije neki problem. I kao što ste vidjeli, ne kuhaju se pa peku, odmah se peku. Dobro je rekla Snježa, slično sirnici.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails