subota, 31. srpnja 2010.

"Krafne" s lukom by Snježa


Nedavno sam na Snježinom blogu Vrtaljica vidjela focacciu s lukom i tunom. Oduševila me ta kombinacija i znala sam da ću to pravit kad, tad. I ubrzo se ukazala prilika i to da s tri prijateljice idem na izlet i da treba nešto ponjet za prigrist. Svaka od nas ima neko zaduženje, jedna za organizaciju, jedna za piće, a ja za hranu. I mislim si, nije to baš jednostavno, jedna je vegan, jedna vegetarijan, a jedna gurman. Ovo zadnje, to sam ja, no jako volim i ono što one preferiraju, ima tu jako finih stvarčica, no trebalo je nešto smislit da zadovoljim svaku, a da jedemo sve isto. Pa nema ništa bolje, mislim si ja, od Snježine focaccie s lukom i tunom. Zbog gore navedenih razloga nisam stavila tunu, a promjenila sam brašno i oblik (ovo zadnje nema veze s veganima) da bude jednostavnije za uzet u ruku.


Koristila sam pšenično integralno brašno ekološkog uzgoja, tip 1200, ljubičasti luk, nasjeckanu crnu maslinu, sol i papar i maslinovo ulje. Za originalan recept pogledati ovdje.

Evo recepta koji sam preuzela uz manje preinake:
  • 350 ml vode
  • 500 g crnog integralnog brašna sitno mljevenog tip 1200
  • 30 g svježeg kvasca
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 5 g soli
  • 1 žlićica šećera
Fila:
  • 500 g ljubičastog luka
  • maslinovo ulje
  • nešto crnih odkoštenih maslina
  • malo soli i papra
U zdjelu staviti brašno, načiniti rupicu, doliti malo tople vode i šećer. U to izmrviti kvasac i pustiti da se zapjeni. Potom dodati preostale sastojeke i mikserom izraditi tijesto i ostaviti da se udvostruči. U međuvremenu luk narezati na polumjesece i prodinstati na maslinovom ulju i ohladiti, te dodati masline. Podjeliti nadošlo tijesto na dva dijela, pobrašniti radnu površinu, razvaljati ga na dva jednaka pravokutnika, a filu žličicom stavljati na hrpice, preklopiti drugim dijelom tijesta i modlom rezati "krafne". Premazati ih umućenim žutanjkom s malo maslinovog ulja i posuti krupnom solju. Slagati u pleh, pustiti da se još jednom dignu i peći u zagrijanoj pećnici otprilike 25 minuta na 200 st.

Gurmani, vegani i svi ostali omastili brk, a krafni u tren oka nestali.



3 komentara:

  1. Krafne tako dobro izgledaju da mi je sasvim jasno da su u tren nestale :)
    Recept od Snježe je odličan a ti si ga isto tako odlično prilagodila ovoj prilici i napravila zbilja divne krafne. Ovo je super ideja za oblik, mogu se ponijeti bilo gdje i u njima uživati !

    OdgovoriIzbriši
  2. Izvrsna ideja. Tako je to kada recept dođe u mojstorske ruke:))

    OdgovoriIzbriši
  3. @ Branka hvala, zgodno pecivo za ponjet, a i podgrijani drugi dan su odlični, ko voli i može luk, izvrsno.
    @ Snježa, nema majstorice veće od tebe, ja se samo igram oblicima i formom

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails