nedjelja, 11. srpnja 2010.

Juha od mladog kukuruza


Ljeto je u punom zamahu. To sam spoznala kad sam na tržnici ugledala klipove mladog kukuruza, predivnog, još svjetlog i mlječnog. Tako volim taj miris svježe komušine, nešto iskonsko, opuštajuće i prirodno. I što nakon toga slijedi, kupnja, naravno i prva ovogodišnja juhica od mladog kukuruza. Ima jako puno recepata na tu temu, no ja ju radim jako jednostavno, ona se jede hladna, zapravo na sobnoj temperaturi, kao neki prilog prije roštilje ili kao predjelo. No, meni je tako dobra da ju uz dodatak malo parmezana i malo preprženog kruha pojedem kao lagani, ljetni obrok.
A usput ne moram ni reći koliko mi je klip kukuruza fotogeničan i čarobno lijep u svojoj harmoniji posloženog zrnja, onako zlatno žut sa još zelenilom i svojom "kosom", i zato prvo da se nagledamo te ljepote.










Za ovu juhu za četiri osobe, potrebno je:
  • 4 veča klipa mladog kukuruza ( ili 6 manja)
  • 1 litra povrtnog temeljca ili jednostavno vode sa malo vegete
  • 1 srednji crveni luk
  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 50 g ribanog parmezana
  • kockica putra
  • žlica kukuruznog škroba (gustin)
Kukuruz prvo skuhati u običnoj i nesoljenoj vodi i sa nešto komušine. Kad je kuhan, oštrim nožem ga skinuti s klipa (uzduž rezati) i spremiti nešto tekućine u kojoj se kuhao. Na putru prodinstati narezan luk, dodati zrnje kukuruza i čašu dvije vode u kojoj se kuhao i kuhati sve desetak minuta. Skinuti s vatre i štapnim mikserom sve usitniti. Zatim uzeti klasičnu ručnu pasirku (ono za paradajz) i sve propasirati da se odstrane kožice. Vratiti u lonac, dodati povrtni temeljac, žlicu gustina razmučenog u malo vode, parmezan, slatko vrhnje i posoliti. Kuhati do vrenja i mutiti pjenjačem te dotjerati okus. Služiti mlako i uživati. Sve se to može napraviti i iz kukuruza iz konzerve, ali nije ni približno dobro kao ovo.



Broj komentara: 10:

  1. draga Dunja, već godinama se kanim da napravim ovu krem čorbu i mislim da je sada pavo vreme u sezoni kukuruza....hvala što si me podsetila...divne fotografije...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedna od rijetkic povrcki koje ne volim je bas kukuruz (ali zato volim bozu i kokice:)). Fotke su odlicne kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  3. jao, jako mi se svidja ova juhica, moram priznati da nisam probala u kremastoj varijanti...kod nas je prava retkost naci mladi kukuruz na trznici, prodaju ga vec kad je sasvim zreo, ali bih mogla naci smrznut, pa da isprobam...fotke su carobne.;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga moja, dođi na moj blog po svoju dražesnu nagradu!
    A juha je super, volim juhe i sigurno ću je raditi, pogotovu kada ćemo imati mladi kukuruz u vrtu.Inače, ja "kuham" kukuruz u mikrovalnoj: očistim ga, premažem putrom, malo posolim i zamotam u papir za pečenje. Nakon 5 minuta, eto ljepote!

    OdgovoriIzbriši
  5. @ Jelena, ako voliš okus mladog kukuruza, sigurno ćeš biti oduševljena juhicom, drago mi je da ti se sviđa
    @ melrose hvala, ne mora nam se svaki okus svidjeti, ja jako volim mladi kukuruz, ali palentu baš i ne
    @ mignonne hvala, probala sam radit i od onog sasvim zrelog koji se i duže kuha, isto je ok
    @ Katarzis, hvala na nagradi, jako me veseli, ovo s mikrovalnom mi je otkriće, ma genijalni, koji put bi baš oglodala jedan, a šta ću kuhati cijeli lonac, a moji ga baš i ne vole.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno si opisala kukuruz, toliko da sam ga i sama osjetila dok sam čitala. A slike, savršene !! Ja nisam preveliki ljubitelj kukuruza iako ga vremenom sve više koristim. Juha je odlična i prvom prilikom ću je isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pošto bebac obožava ovakve stvari, a ima i kukuruza baš bi mogla ovo spremiti.

    OdgovoriIzbriši
  8. nisam još primjetila da ima mladog kukuruza, no i ja ga čekam s nestrpljenjem, iako u varijanti ovakve juhice ga nisam probala, morat ću jer izgleda neodoljivo

    OdgovoriIzbriši
  9. Skužila sam ga i ja neki dan na placu i tako mu se raduje. Obožavam kukuruz na svaki način pa tako i u obliku juhe. Ova tvoja djeluje jako fino, a slike su divne. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. mmmmm svidja mi se! S obzirom da kukuruz jedem samo u salatama, red je da probam i nesto novo!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails