subota, 15. svibnja 2010.

Quiche sa dimljenom pastrvom


Vrijeme je hladno i kišno, nema ništa od vikend šetnjica u prirodi, ali sam zato dlučila malo prošetati Parizom i napraviti jedan francuski recept, klasični quiche u receptu ide losos, no kod meni će ga glumiti dimljena pastrva. Prije recepta idemo malo u šetnjicu po Pariškim uličicama, trgovima, znanim i ne znanim. Za to virtualno i panoramsko čudo treba ovdje kliknuti, uz prespostavku da vam je računalo dovoljno snažno. Treba pokušati, pravi doživljaj.
Da se vratimo na recept. Jednom me je u ribarnici na Dolcu jedna prodavačica nagovorila da probam vakumiziran dimljeni file od Ličke pastrve sa Gacke. Kako tu prodavačicu znam godinama, nisam ju htjela razočarati neprestanim odbijanjem, pa sam konačno jednom kupila. Oduševila sam se, to je krasan komad ribe, filetiran, očišćen i dimljen. Kako je vakumiziran, imam ga u rezervi kad se nekom prijede nešto, odličan je i za umak za tijesto ili jednostavno za sendviće.








Ja osobno ne volim miješati ribu sa jajima, vrhnjem i sirevima, pa ovaj quiche nije moj favorit, ali ja sam samo jedna baka koja stoji na usluzi ukućanima i raduje se da im napravi što oni žele i vole. Ja kad želim sebi ugoditi, onda si napravim nešto ruralno s povrćem, ali o tome drugi put.

Potrebno je za tijesto:
  • 250 g svenamjenskog brašna
  • 130 g putra
  • 1 žutanjak
  • malo soli
  • hladne vode tek toliko da se može umijesiti tijesto
Za filu:
  • 300 g dimljene pastrve (može i dimljeni losos)
  • 3 jaja
  • 2 dcl milerama
  • 300 g rikote
  • 100 g parmezana
  • 100 g grojera (ili nekog slično sira) naribanog
  • vezicu mladog luka i 2 češnja češnjaka (mladog)
Zamijesiti tijesto i staviti 20 minuta pokriveno u frižider. Tijesto razvaljati u veličini kalupa, utisnuti ga i položiti na njega papir sa rižom ili grahom te peći 10 minute na 180 st. U međuvremenu izmiksati jaja sa mileramom i rikotom. Dodati sireve, natrganu ribu, nasjeckan mladi luk i češnjak te popapriti i oprezno testirati slanost. Maknuti grah i papir, izliti filu na tijesto i peći još 35 minuta na 180 st.

Ps; savjetuje se da kad tijesto razvaljamo i utisnemo u kalup, odložimo u frizer na 20 minuta, pa onako dobro rashlađeno ide u pećnicu. Ja to izostavim, ali tko želi raditi na ovaj načim, može.




Broj komentara: 7:

  1. Moja omiljena pastrva (ja sam dijete s Neretve) pa još dimljena:))) Samo mogu zamisšljati kako su to divni mirisi i okusi!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam probala dimljenu pastrvu još, niti ikada bila u Parizu. Ali nakon ovog posta dođe mi žao i ostavljam sebi zabilješku da to napravim asap :)
    Inače, volim quicheve u svim varijantama, osim možda ako sadrži grah, jer njega ne volim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Quiche je fantasticno jelo kad je napravljeno kako treba. Po tvojim slikama predpostavljam da je tvoj krajnji rezultat bio veoma kremast i ukusan, a i kako ne bi kad sadrzi sastojke kao mileram, ricotta i dimljenu pastrmku- YUM.

    OdgovoriIzbriši
  4. Upravo tu pastrvu i ja često kupujem. Obožavamo je i iako nije baš jeftina tu si deliciju priuštimo tu i tamo. Ovaj quiche mi zvuči savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Quiche prekrasno izgleda !!. Kombinacija mi je jako zanimljiva, nisam do sada probala dimljenu pastrvu ali često sam u ribarnici na Dolcu pa ću je potražiti. Ja volim iskombinirati ribu sa sirom, ali sa jajima još nisam, svakako zabilježiti ću ovaj recept !

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Snježa, blago tebi, dijete s Neretve - dodir s prirodom u pravom smislu riječi. I meni je pastrva favorit od riječne ribe, još kad je iz nekih čistih voda...
    @ jubistacha, probaj ju nećeš požaliti, ima intenzivan dimljeni okus kao domaća šunka, konkretnog i čvrstog mesa. Super je za umake za tijesto, a često ju koristim kad radim kanape za društva, jer su neki vegetarijanci.
    @ Miroslav, imaš pravo quiche je izvanredan obrok i kao predjelo, lagana večera ili ručak, jako je popularan i baš zato često se zlorabi njegov sastav pa se po lošim restoranima nađe koješta, pa mnogi steknu pogrešan dojam.
    @ Andrea, da malo je skupa, no ja ju isto ne kupujem pre često, to nam dođe onako kao neka poslastica. Spremam se ovo ljeto malo experimentirati, imam neke recepte za dimljenje u krušnoj peći, pa ako bude uspjeha, na jesen se javim s tim.
    @ Branka, nećeš požaliti, stvarno je to delicija, a i vakumizirana je, očišćena i dugo stoji u frižideru.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dimljenu pastrvu sam probala i jako je fina, a ovaj quiche, što kaže Miroslav izgleda tako kremasto, da mi sline cure!

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails