srijeda, 12. svibnja 2010.

Proljetne rolice od ananasa




Igru Ajme, koliko nas je, pokrenula je Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under, a za ovomjesečnu domaćicu izabrana je Branka sa bloga Home-made by B. Tema je ananas.
Čim sam pročitala koja je tema, znala sam što ću raditi. Moja kćer je pred par godina bila u Indoneziji i od tamo donjela ovaj receptić, koji nam je favorit među poslasticama.


Evo kako se spremaju ove rolice. Kao prvo treba nabaviti rižin papir. Ima ga u Zagrebu na više mjesta, u glavnom su to dućani zdrave hrane ili čak samo police sa istom u velikim lancima.
Za ovaj desert dovoljno mi je samo polovica jednog lista po rolici i jednostavno ga razrežem sa škarama. Pripremim malo običnog i pečenog biskvita (ostatak od nečeg) i tanke šnitice svježeg ananasa.
Treba pripremiti posudu sa vrućim vodom (a da se ipak prstići ne opeku) i svaku polovicu pažljivo uroniti u tu vodu na par sekundi. Papir će se za čas "osloboditi", postati rastezljiv i ljepljiv. Položiti ga na pripremljenu kuhinjsku krpu, staviti komadić biskvita i šniticu ananasa. Zaviti kao sarmicu. Gotove odlagati na lagano nauljen tanjur i da se međusobno ne dodiruju. (ljepe se) Zagrijati neko biljno ulje i vrlo kratko pržiti jednu po jednu. Najbolje je prihvatiti japanskim štapićima, ili jednostavno vaditi vilicom.
Odmah umakati u rastopljenu čokoladu i uživati. Moje društvance se okupi za stolom oko fondue seta, i svatko se sam služi.






Ovako izgleda rižin papir, ima ga za kupiti u dućanima zdrave hrane, a foto niže, pokazuje smotuljke prije prženja.




Broj komentara: 13:

  1. Ananas je jedino voće koje ne volim. Zašto, ne znam, ali ne volim. Ovo što si napravila, krasno izgleda i dobra je ideja za fondue, ali ja više volim onaj sa sirom i konjakom ili mesni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo izgleda baš egzotično!ja ananas prosto obožavam i u slatkim i u slanim kombinacijama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Proljetne rolnice su krasna ideja i izvedba ideja. Slaže mi se egzotično voće sa egzotičnim receptom. Ja sam zbilja, ovaj put bez ideja jer ananas nw koristim niti svjež niti u kuhanju. Probat ću nešto smisliti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nešto egzotično ali mi se jako sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke prekrasne, a recept zaista primamljiv iako ananas mi nije među favoritima :)
    Kod nas nema da se kupi rižin papir :( a mnogo mi se svidjela ova tvoja izvedba, pa sam čak i pomislila da bih ovo mogla napraviti :). Čista desetka! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ drago mi je da vam se sviđa, pa makar i onima kojima ananas nije baš favorit među voćem. S ananasom je, ili ga ne vole i uopće ga ne primjećuju, ili su ludi za njim. Ja spadam u ove druge. Koji put osjećam njegov miris iz čista mira, bez veze, toliko mi kola ta voćka žilama. Da postoji ovisnost o njemu, ja bi ju sigurno imala. Naravno da ga najradije jedem sirovog i svježeg, no jako mi je drag i na roštilju uz jetricu ili svinjetinu, a recimo chutney od ananasa uz basmari rižu... a odlično se slaže i pečen uz masniju ribu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno je,tako originalno,deluje vrlo nezno i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako ovo izgleda genijalno, moram probati. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bas originalno, jako mi se svidjaju rolnice u ovom izdanju...rizinog papira ovde nema za kupiti, ali bi se mozda moglo napraviti sa vrlo finim i tankim korama, a verujem da su i gosti uzivali u ovim malim, slatkim paketicima!;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Rolice su prekrasne, tako maštovite i originalne. Rižin papir mi je otkriće, vjerujem da ću ga već danas potražiti u nekoj od trgovina, a ove rolice ću zasigurno i isprobati. Izvrsna kombinacija i izvrsno pripremljeno. A od slikica mi se najviše sviđaju one sa umakanjem u čokoladu :):)
    Hvala ti na sudjelovanju u ovom krugu igrice !

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo mi se jako, jako sviđa!
    Ja tako rijetko radim išta što se prži, a zapravo jako to volim. Možda zato rijetko i radim, iz predostrožnosti :)
    Fotke su ti fenomenalne, rolnice djeluju kao da su "žive" :)

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails