četvrtak, 6. svibnja 2010.

Grickalice - grisini

Postoji stotine recepata za grisine, pa evo i stotinu i prvi. Ne volim da se kupuju kojekakvi slani štapići, osim što su pre slani i tko zna gdje je to sve stajalo, za jednom pogrickati nema veze, ali često, to nema smisla. Imam jedan zgodan receptić, vrlo jednostavan, a djeca se vole poigrati s mašinicama. Osim što se koristi i integralno brašno, u sastavu tijesta ide i začinsko bilje s balkona ili vrta, svježe naravno.


Ja prvo sve sastojke stavim u multipraktik, zatim rukom zamijesim vrlo čvrsto tijesto. Pustim da odstoji, pa prvo malo valjkom prođem po komadu tijesta i onda protisnem kroz mašinicu za lazanje na najveći prorez, pa izrežem na male trakice.
I to su grisini, peku se kratko, fini su i dobro stoje, mislim uopće ne stoje, pojedu se.


Naravno da se to može sve napraviti ručno bez ovih pomagala.




Potrebno je:

  • 200 g bijelog oštrog brašna
  • 100 g itergralnog (graham) brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1,5 dcl tople vode
  • 1 žlićica šećera
  • 1 žlićica soli
  • 2 žlice maslinobog ulja (još malo za premazivanje)
  • sitno sjeckano bilje po ukusu (2 lista žalfije i nešto više majčine dušice)
Suhe sastojke staviti u multiprektik , promiksati i dodati uzdigli kvasac sa toplom vodom. Istresti na radnu površinu i rukom izmjesiti čvrsto tijesto. Zamotati u foliju i ostaviti da odstoji. Razdijeliti tijesto na četiri dijela, svaki malo razvaljati valjkom i zatim provući ga kroz mašinicu za lazanje na najširji prorez, te rezati tanke trakice. Stavljati ih na papirom obložene plehove, malo neka odstoje, pa premazati uljem i posuti krupnom solju. Peći na 200 st 6 minuta.



Broj komentara: 6:

  1. Grisini ti je super. Praktičan mi je postupak sa mašinom za tjesteninu, odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ovaj 101 recept za grisine me obara s nogu, naročito postupak i sličice!

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrsni grisini !! Postupak je jednostavan, sastojci grisina su mi odlični. A slikama sam posebno oduševljena, jako lijepo !

    OdgovoriIzbriši
  4. Uopće ne sumnjam da ne stoje! I kod mene bi bio isti slučaj! Moram probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Promaknu mi je ovaj post, a totalno si me oduševila. Naime ja često radim grisine i razno razne grickalice ali mi nikad nije palo na pamet provući ih kroz mašinicu za tijesto. Puno ti hvala na odličnoj ideji i ovo ću vrlo brzo isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @Andrea, to sam davno vidjela na jednom američkom blogu, naravno nisam zapamtila na kojem, ali sam usvojila štos zbog dječice, jako im je zabavno vrtiti mašinicu, moja ima i nastavak za rezance pa odmah izlaze grisini! Čas posla.

    OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails